Σε μόνιμη εστία έντασης και κρίσης φαίνεται πως εξελίσσεται η ΕΡΤ για τα κυβερνητικά αλλά και συριζαϊκά δρώμενα. Τελευταίο επεισόδιο, η παραίτηση του πολύπειρου Νίκου Μιχαλίτση από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ και η –γεμάτη σπόντες –επιστολή 547 λέξεων που την συνόδευε. Ο Μιχαλίτσης τα χώνει –για να το πω λαϊκά –στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο και στον τρόπο διοίκησης. Σημασία όμως εδώ έχει το παρασκήνιο και το πώς στοιχίζονται τα αντίπαλα στρατόπεδα με αφορμή την παραίτηση του δημοφιλούς σε όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ –και όχι μόνο –Μιχαλίτση.

Σε ειδικό ρινγκ

Κατ’ αρχάς, η παραίτηση δεν πρόλαβε να απασχολήσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην Κουμουνδούρου το πρωί του Σαββάτου. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ακριβώς θέμα χρόνου, ως γνωστόν η ΠΓ είχε ως θέμα της τα Σκόπια και τη διαπραγμάτευση για την τελευταία αξιολόγηση. Μαθαίνω λοιπόν πως για την ΕΡΤ θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση της ΠΓ άμεσα, ενώ προφανώς θα ακουστούν απόψεις και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σάββατο. Θα μεσολαβήσει δε η Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου. Αν δεν έχετε ξανακούσει το εν λόγω άτυπο όργανο, να σας ενημερώσω πως πρόκειται για μια θεσμική και συχνή συνύπαρξη βουλευτών, Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου τμήματος και του εκάστοτε υπουργού, κάτι που ενεργοποιείται μία φορά τον μήνα, αλλά και πριν από κάθε νομοσχέδιο.

Οι 53 στα κάγκελα

Για την υπόθεση Μιχαλίτση μαθαίνω όμως πως οι 53 είναι στα κάγκελα. Κι αυτό αφού ο παραιτηθείς, σύμφωνα με πηγή που κινείται κοντά στην εν λόγω κομματική τάση, έχει δίκιο σε όσα λέει. Τι λένε όμως όλοι αυτοί και γιατί αυτό λαμβάνει χαρακτηριστικά εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ; Μα, ότι σήμερα στην ΕΡΤ κουμάντο κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Για την ακρίβεια, οι 53 αλλά και άλλοι εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο Νίκος Παππάς διόρισε τον Βασίλη Κωστόπουλο στην ΕΡΤ, στη θέση του Λάμπη Ταγματάρχη, αλλά αυτό ήταν μια επιλογή και της αρεσκείας Καλφαγιάννη. Οι δε κακές γλώσσες λένε πως ο συνδικαλιστής της ΕΡΤ έχει του χεριού του τον Κωστόπουλο, ενώ εδώ βοηθάει και η λογική Παππά «να τα ‘χουμε καλά με τους συνδικαλιστές».

Παππάς στο στόχαστρο

Γι’ αυτό ακριβώς ακούστηκε γκρίνια στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παππά, αν και όπως σας είπα, πιο πολλά θα γίνουν στην προσεχή ειδική ΠΓ. Εμαθα όμως και άλλα για το θέμα: πως το μόνο πρωτοβάθμιο σωματείο που προς το παρόν κινήθηκε με ανακοίνωση κατά του Καλφαγιάννη είναι αυτό των τεχνικών. Α, έκανε και η Εταιρεία Σκηνοθετών μια αντίστοιχη δήλωση, αλλά δεν παίζει και τόσο ρόλο στα της Αγίας Παρασκευής. Οι 53 και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι έξαλλες και με το νέο οργανόγραμμα που φτιάχνεται για την ΕΡΤ που επίσης, λένε, έχει τη σφραγίδα Καλφαγιάννη. Οι παροικούντες τον ΣΥΡΙΖΑ μού μεταφέρουν πως στην Κουμουνδούρου η ΕΡΤ λέγεται ειρωνικά «Καλφαγιανιστάν». Επίκειται σύγκρουσις, όπως καταλάβατε.

Ομιλία στην Αθηναϊκή Λέσχη

Στην έδρα της «αστικής Αθήνας» θα μιλήσει απόψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ θα βρεθεί στις 7 μ.μ. στην Αθηναϊκή Λέσχη για να παρουσιάσει τις θέσεις και απόψεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι τόσο πολιτικοί όσο και διπλωμάτες, μέλη της Λέσχης και όχι μόνο, θα δώσουν το «παρών» – πόσω μάλλον που τα εθνικά θέματα διάγουν περίοδο κινητικότητας.

Αντε να ψηφίσεις με πρεσβυωπία

Τον Βορρά προτίμησε για το νέο μακρύ γουικέντ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη από την προηγούμενη Παρασκευή για την εκδήλωση του Σάββα Αναστασιάδη προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν. Και έμεινε να ψηφίσει στην πόλη, στις κάλπες της γαλάζιας Νομαρχιακής, ως βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο Καραμανλής, που είδε πολιτικούς φίλους από την περίοδο της νιότης, ήταν αρκετά ευδιάθετος και μάλιστα αστειεύτηκε την ώρα της ψηφοφορίας. «Δεν έχω ταυτότητα» είπε στην εφορευτική επιτροπή και ένα μέλος της αποφάσισε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του: «Αα… τότε δεν μπορείτε να ψηφίσετε». Τελικά ψήφισε, αλλά πριν φτάσει στο παραβάν: «Παιδιά, έχω και πρεσβυωπία» ενημέρωσε, επίσης γελώντας. Και ζήτησε τα γυαλιά από έναν δημοσιογράφο για να ψηφίσει!

Σε ανοιχτή γραμμή

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Παρισιού και της φίλης δημάρχου @Anne_Hidalgo. Ο φόβος δεν θα νικήσει. Οι πόλεις αλληλέγγυες για έναν κόσμο ελεύθερο και ανοιχτό για όλους». Το τουίτ του Γιώργου Καμίνη με αποδέκτη τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα μπορούσε να είναι και τυπικό. Αφορμή ήταν η νέα επίθεση από μέλος του ISIS στο κέντρο του Παρισιού. Η άμεση και ζεστή απάντηση όμως της Γαλλίδας στον δήμαρχο Αθηναίων επιβεβαίωσε κάτι άλλο. Πως μεταξύ τους υπάρχει χημεία. Μαθαίνω λοιπόν ότι το καλό κλίμα αναπτύχθηκε με αφορμή δύο συναντήσεις τους στη γαλλική πρωτεύουσα. Η μία το 2015, όταν συναντήθηκαν με αφορμή το κλίμα και το Μεταναστευτικό, και η άλλη το 2016 για το Brexit. Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία και μέσω πρωτευουσών.