Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το πάρει; Θα είναι αντρικό (κατά την ορολογία που καθιέρωσε ο ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα) ή γυναικείο; Θα είναι μεταλλικό ή χάρτινο; Θα είναι ορίτζιναλ ή ιμιτασιόν; Με λιπαρά ή χωρίς; Ποιος θα είναι ο MVP; Ο Αραούχο ή ο Πρίγιοβιτς; Ή κάποιος γκολκίπερ αν προκύψουν πέναλτι; Ή κανένας βοηθός, όπως πέρυσι στον Βόλο; Οπως ο Ποντίκης φέτος στην Τούμπα; Ή ο διαιτητής, όπως ο Κομίνης; Οψόμεθα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενας πόλεμος, που το προηγούμενο Σάββατο είχε την επέτειο ενός χρόνου. Από τον τελικό της 6ης Μαΐου πέρυσι, στον Βόλο. Με τα μαχαιρώματα στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού. Το γκολ οφσάιντ του Ενρίκε. Με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να αποκαλεί τον βοηθό Καλφόγλου «στημένο και παλιοαλήτη». Κι αν η κοινοτοπία απαιτεί να «βγαίνουν μαχαίρια», στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, παραλίγο να βγουν κουμπούρια. Οταν μπουκάρισε ο Ιβάν Σαββίδης με το περίστροφο στη ζώνη. Κι έτσι φτάσαμε στους ανθρωποφάγους και τους Μάο Μάο.

Χάρτινο

Είναι κάποιες φορές που οι μεγάλοι έρωτες καταλήγουν σε μεγάλα μίση. Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης ήταν αγκαλιές και φιλιά. Συνοδοιπόροι στον κοινό αγώνα για να φύγουν οι γκρανκάσες από το ποδόσφαιρο. Οταν ο Γιωργάκης Σαββίδης ποστάριζε «δυο Πόντιοι θα σας δείξουν τι σημαίνει καθαρό ποδόσφαιρο». Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, βγήκαν τα μαχαίρια που λέγαμε. Ηρθε η σειρά του ΠΑΟΚ να αποκαλεί στημένους τους Ποντίκη – Κομίνη. Να καταγγέλλει δύο υπουργούς, Κοντονή – Βασιλειάδη, για αβάντα στην ΑΕΚ. Να χαρακτηρίζει το πρωτάθλημα πέτσινο, βρώμικο και χάρτινο. Να μιλάνε όλοι για κλοπή. Ο μικρός Σαββίδης (φωτογραφία κάτω) να έχει ξεσαλώσει. Στο κόλπο να μπαίνουν βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Να καταγγέλλουν κι αυτοί το κράτος των Αθηνών. Οι Σύμμαχοι, αυτοί που είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους, κάτω από τις ευλογίες του Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή, για να φτιάξουν το ποδόσφαιρο, να βγάζουν τα μάτια τους. Για να καταρρεύσει μία και καλή το αφήγημα ότι για όλα τα δεινά έφταιγε ο Ολυμπιακός. Και μόνο.

Πυγμαχία

Σήμερα έχουμε τελικό. Ποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο; Ποιος μιλάει για ποδόσφαιρο; Στη μάχη έχουν μπει απαξάπαντες. Δημοσιογράφοι και προπονητές.

Οι ρεπόρτερ ένθεν κακείθεν εκφράζουν τη βεβαιότητα για τη νίκη. Που θα επιβεβαιώσει την ανωτερότητα της ομάδας τους. Τον Ραζβάν Λουτσέσκου που επαναλαμβάνει μονότονα «μας κλέψανε το πρωτάθλημα» ήρθε να ειρωνευθεί ο Μανόλο Χιμένεθ: «Να γίνει ντόπινγκ κοντρόλ και στους προπονητές». Λες και πρόκειται για αγώνα πυγμαχίας. Με τους αθλητές, πριν μπουν στο ριγκ, να μαλώνουν και να τσακώνονται λεκτικά. Και από την ΑΕΚ να διαρρέει η ατάκα του Χιμένεθ (φωτογραφία πάνω δεξιά) στους ποδοσφαιριστές «θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μας για να πάρουν το Κύπελλο». Κι όπως φώναξαν και στη Ριζούπολη που έγινε η απονομή και στην Τούμπα «να τοι να τοι οι πρωταθλητές», έτσι κι απόψε στο ΟΑΚΑ δεν θα κάνει μόνο η ΑΕΚ νταμπλ αν κερδίσει το ματς. Κι ο ΠΑΟΚ, που θεωρεί ότι έχει κατακτήσει το αντρικό πρωτάθλημα, νταμπλ θα πανηγυρίσει αν πάρει το Κύπελλο.

Μπαρούτι

Ποδοσφαιρικά δεν μπορείς να πεις τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι πάμε για ένα σφιχτό ματς. Και γιατί είναι τελικός, αλλά πολύ περισσότερο επειδή και οι δύο προπονητές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια. Ενα ματς είναι. Ποιος θα βρεθεί στην καλύτερη βραδιά, ποιου θα βγει το παιχνίδι, ποιος θα σταθεί τυχερός. Η ΑΕΚ ένα οριακό προβάδισμα το έχει. Σ’ ένα ματς που θα κριθεί στο γκολ, έχει στην επίθεση τους εκτελεστές που μπορούν με μία προσωπική ενέργεια να καθαρίσουν την μπουγάδα: Λιβάγια, Αραούχο, Λάζαρο. Στον ΠΑΟΚ έχουν το επιπλέον κίνητρο. Να κερδίσουν, για να αποδείξουν ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι. Η ατμόσφαιρα πράγματι μυρίζει μπαρούτι, αλλά η πείρα λέει ότι κατά κανόνα, όταν γίνεται κουβέντα κι εκφράζονται φόβοι για επεισόδια όλα εξελίσσονται ομαλά. Και η Αστυνομία έχει εμπειρία διαχείρισης τελικών στο ΟΑΚΑ και ο κόσμος δείχνει συγκρατημένος. Στα δύο επίμαχα παιχνίδια με Ολυμπιακό – ΑΕΚ στην Τούμπα, η εξέδρα ήταν άψογη.

Οψιόν

Από κει και πέρα, για Αραούχο και Χριστοδουλόπουλο πέφτουν απόψε τίτλοι τέλους. Θα είναι η τελευταία φορά που θα φορέσουν την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η τιμή του Αργεντινού είναι απαγορευτική, ενώ με τον Χριστοδουλόπουλο δεν υπάρχει σημείο επαφής. Το θέμα Λάζαρος θα ανοίξει για τα καλά από αύριο. Και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε σίριαλ. Πέρυσι τέτοια εποχή, άλλωστε, το +1 του Ντίντακ έγινε casus belli. Με τον ποδοσφαιριστή να καταγγέλλει πλαστογραφία και τον διοικητικό ηγέτη να απειλεί ότι θα τον κρατήσει στα Σπάτα να κόβει ξύλα. Τελικά επήλθε συμβιβασμός, ο Ντίντακ ζήτησε συγγνώμη κι έφυγε για την Εσπανιόλ, έναντι του συμβολικού ποσού των 100.000 ευρώ. Στην ΑΕΚ μέχρι τώρα δεν έχουν επικοινωνήσει κάτι τέτοιο ευθέως. Οτι κακώς γίνεται συζήτηση για τον Χριστοδουλόπουλο. Οτι ο ποδοσφαιριστής έχει υπογράψει το +1 κι αν γίνει ενεργοποίηση της οψιόν δεν μπορεί να πάει πουθενά. Υπάρχει ωστόσο η πρόσφατη διαρροή «να είναι τίμιος ο Λάζαρος και να βάλει την υπογραφή του».

Σίριαλ

Από την πλευρά του ο ποδοσφαιριστής θεωρεί ότι στο τέλος της σεζόν είναι ελεύθερος. Πατώντας στη γενική αρχή ότι το +1 στα συμβόλαια δεν υφίσταται. Δεν ισχύει. Σ’ αυτή την πλέον πιθανή εκδοχή πάμε για το σίριαλ που προαναφέραμε. Την ΑΕΚ να καταθέτει το +1 στην ΕΠΟ και τη λύση να τη δίνουν τα δικαστήρια.