Δεύτερη ημέρα που ασχολούμαι (στα όρια της ναυτίας) με τα θέματα του υπουργείου Αμυνας, αλλά ας όψεται η επικαιρότης, που θέλει σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, να εμφανίζεται ο Καμμένος υπουργός Αμυνας, προκειμένου να ενημερώσει ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ τα μέλη της Επιτροπής για τη συμφωνία αναβάθμισης των 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε συνέχεια εκ του προηγουμένου, από χθες δηλαδή, επισημαίνω, ότι σύμφωνα με τον νόμο, όφειλε να έχει ενημερώσει την Επιτροπή, να έχει τη σύμφωνη γνώμη της, και εν συνέχεια, με την «γνώμη» ανά… χείρας, να εμφανιστεί στο ΚΥΣΕΑ, και εκείνο να λάβει την απόφαση. Δεν το έκανε. Τους λόγους τους γνωρίζει ο ίδιος και φυσικά και ο Πρωθυπουργός εταίρος του.
Ενημερωτικά αναφέρω ότι τον Μάρτιο του 2017 (στις 2 συγκεκριμένα) απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, είχε πει (αντιγράφω από τα πρακτικά):
«Και αφού εγκριθεί από τη Βουλή και από την Επιτροπή Εξοπλισμών (η συμφωνία), τότε θα πρέπει να περάσει και ΚΥΣΕΑ. (…) Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Θεοχαρόπουλε, ότι οποιαδήποτε απόφαση παίρνει αυτή η Κυβέρνηση την παίρνει με την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, με την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό»…
Αυτό δεν έγινε, όπως είναι γνωστό, και όπως χθες ανέλυσα…
Συμφωνία ερήμην της επιτροπής
Αν και το αντικείμενό μας δεν είναι πόση αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις του Καμμένου υπουργού Αμυνας (είναι πανθομολογούμενο το πόσο έχουν), ενημερωτικά και πάλι αναφέρω ότι στην ημερήσια διάταξη που απέστειλε στα μέλη της Επιτροπής για τη σημερινή συνεδρίαση αναφέρει ότι η συζήτηση για τα F-16 είναι σε συνέχεια της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου του 2017, οπότε η Επιτροπή «ενημερώθηκε σχετικά και διατύπωσε γνώμη επί της ενεργοποίησης του προγράμματος» για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.
Ομως σε εκείνη τη συνεδρίαση, της 20ής Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή δεν διατύπωσε καμία γνώμη για την αναβάθμιση. Καμία!
Η Επιτροπή σε εκείνη τη συνεδρίαση άκουσε τον υπουργό Αμυνας να αναλύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, και εν συνεχεία κλήθηκε να αποφασίσει ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ (τα γράφω κεφαλαία για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία…) της συζήτησης με τους Αμερικάνους για την αναβάθμιση. Σε εκείνη δε τη συνεδρίαση, πλην των κυβερνητικών βουλευτών που είχαν ψηφίσει «ναι» στην ΕΝΑΡΞΗ της συζήτησης,  «ναι» ψήφισε και η ΝουΔου. Ο εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Θεοχαρόπουλος είχε ψηφίσει «παρών», επειδή θεώρησε ότι όλα ήταν θολά, και όπως είχε πει τότε «δεν δίνω λευκή επιταγή».
Πώς γίνεται τώρα μια απόφαση για την έναρξη της συζήτησης του 2017 να είναι και γνωμοδοτική, αυτό μόνο ο Καμμένος μπορεί να το εξηγήσει. Από την πλευρά μου, το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχω την αίσθηση πως σήμερα θα γίνει χαμός στην Επιτροπή…
Ο global Γιώργος και τα εθνικά
Δεν κάνω τον μάντη, ούτε έχω σε υπόληψη όλους αυτούς που προλέγουν (ή «προβλέπουν») το μέλλον, αλλά ΠΟΤΕ το δικό τους. Μόνο των άλλων. Υπό την έννοια αυτή, δεν πρόκειται να διατυπώσω πρόβλεψη για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά που κάνει ο πρόεδρος Γιώργος (Παπανδρέου) και τα οποία όσο να πεις, μια μικρή αναταραχή την έχουν προκαλέσει. Ενθεν κακείθεν. Απλώς θα πω ότι μου «μυρίζει» κάποιου είδους πρωτοβουλία, αυτή η κινητικότητα που επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα. Διότι έχω την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο συνδέεται με τις τρέχουσες ασχολίες του, και οι οποίες τον οδηγούν κάθε τόσο στα πέρατα της υφηλίου, ώστε δικαίως να του αποδοθεί το προσωνύμιο global Γιώργος. Οχι. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο πρόεδρος αυτή τη φορά, προτίθεται να αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία προκειμένου να προωθήσει κάποιο από τα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα διακινδύνευα μια υπόθεση: πιθανότατα το πώς θα πέσουν οι τόνοι της έντασης με την Τουρκία. Δεν λέω περισσότερα, δεν γνωρίζω κάτι ιδιαίτερο. Είπα μου «μυρίζει». Απλώς ας πούμε ότι μια αυξημένη όσφρηση, την έχω – όταν δεν με ταλαιπωρεί η εαρινή αλλεργική ρινίτιδα.
Τετ α τετ με Αλέξη και Κυριάκο
Οι δικοί του, με τους οποίους μίλησα διεξοδικά χθες το πρωί -τρεις τον αριθμό, πολύ κοντινοί του – με αντιμετώπισαν πρέπει να πω με ιδιαίτερη προσοχή. Μου ανέφεραν τα τετριμμένα, τα γνωστά, θα κάνει ταξίδια, θέλει να ενημερωθεί για την πορεία των εθνικών θεμάτων ώστε να γνωρίζει τι θα λέει εκεί που θα πάει, αλλά στο κρίσιμο θέμα, αν ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ή πρόκειται να αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία, οι δυο εκ των τριών, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε επ" αυτού, αλλά ο τρίτος, μου είπε τη μαγική φράση «αυτή την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει κάτι».
Αυτή την ώρα λοιπόν που μιλάμε, κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει, ότι αφού δεν υπάρχει πρωτοβουλία, και απλώς οι συναντήσεις Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης ήταν απλώς ενημερωτικές, η χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κυριάκο τι νόημα είχε; Να ενημερωθεί για τις θέσεις της ΝουΔου; Και τι τον ενδιαφέρει τι υποστηρίζει η ΝουΔου; Αξιωματική αντιπολίτευση είναι. Αν «καιγόταν» πάλι να πληροφορηθεί τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Κυριάκος για το Σκοπιανό ή τα ελληνοτουρκικά, θα μπορούσε να ανατρέξει στο Διαδίκτυο, υπάρχουν όλα εκεί. Και οι δηλώσεις του και οι δηλώσεις των στελεχών της ΝουΔου που είναι επιφορτισμένα με την εξωτερική πολιτική (Κουμουτσάκος, και πριν Ντόρα…). Αρα;
Με μια βαλίτσα στο χέρι
Αρα, μέχρι να μάθουμε και περισσότερα γιατί ο πρόεδρος Γιώργος πραγματοποίησε αυτές τις συναντήσεις, θα παραμείνουμε σε αυτά που δίνουν οι δικοί του σχετικά με τις προσεχείς του δράσεις. Ο και δικαίως λοιπόν αποκληθείς global Γιώργος προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα, και προφανώς πριν από το καλοκαίρι, το οποίο τον απορροφά σχεδόν ολοκληρωτικά, να επισκεφθεί την Κίνα, για μία ακόμη συνάντηση με τον Σι Τσινπίνγκ, τη δεύτερη μέσα σε ένα τρίμηνο – τετράμηνο (προσωπικά δεν ξέρω πολλούς που να έχουν αυτή την επίδοση). Επίσης, θα κάνει μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αναπτύξει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, θα πάει Κύπρο (πιθανότατα γι" αυτό που λέω και στην αρχή, στο πλαίσιο μιας πιθανής «πρωτοβουλίας με την Τουρκία), θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ – γενικώς θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, γιατί αυτός είναι ο Γιώργος, αυτός ήταν πάντα. Global όνομα και πράγμα…
Και επειδή μερικοί θα νομίσουν ίσως ότι αυτό το κάνει για το «θεαθήναι», αποκαλύπτω σήμερα ότι προ εβδομάδος επισκέφθηκε τη Δυτική Οχθη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να ενημερωθεί για το Παλαιστινιακό. Το είδατε πουθενά γραμμένο; Οχι, δεν το είδατε, διότι ο πρόεδρος Γιώργος δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσιότητα…
Αναζητώντας τη δικαίωση
Επίσης, ενημερώνω, ότι δεν ενδιαφέρεται και για μια θέση επιτρόπου στην Ευρώπη. Οταν έχουν γίνει επίτροποι τόσοι και τόσοι (και, ορισμένοι εξ αυτών, ποιοι!..) επίτροπος στην Κομισιόν ο Γιώργος, είναι κάτι σαν υπερωκεάνιο στη λίμνη των Ιωαννίνων – για να θυμηθώ μια φράση που είχε πει κάποτε για να (αυτο)τονίσει το μέγεθός του ο λατρεμένος Μίκης Θεοδωράκης.
Δεν ενδιαφέρεται για επίτροπος, μου εξήγησε στενότατος συνεργάτης του χθες, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ… Γιώργου, που έκανα από το πρωί. «Εδώ θα μείνει».
– Τι εννοείτε, ρώτησα εγώ.
– Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως και περισσότερο από όλα, μου απάντησε, είναι να δικαιωθεί. Και θα δικαιωθεί εδώ, μόνο. Το επόμενο διάστημα. Οταν θα αποδειχθεί ότι διέσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Κατάλαβες;
Κατάλαβα. Το οποίο σημαίνει, πρακτικά, και ουσιαστικά, ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην επόμενη Βουλή με το Κίνημα Αλλαγής, και εν συνεχεία ό,τι ήθελε προκύψει.
Υπογραμμίζω τα περί Κινήματος Αλλαγής, διότι κυκλοφορούν στον χώρο κάτι ύποπτες θεωρίες ότι τάχα μου θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα συνεργαστεί!