Φωτογραφικά στιγμιότυπα δεν υπάρχουν. Οι αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, έχουν να λένε για την ευχάριστη διάθεση αμφοτέρων, του νυν και του πρώην αρχηγού, όταν ο πρώτος υποδέχθηκε χθες το πρωί στην πόρτα του γραφείου του στη Βουλή τον δεύτερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Κώστας Καραμανλής έμειναν για αρκετή ώρα οι δυο τους και το τετ α τετ εξελήφθη από όλες τις νεοδημοκρατικές φυλές ως μια συνάντηση φορτωμένη με συμβολισμούς. Ως είθισται, εξάλλου, να εκλαμβάνονται από το εσωκομματικό κοινό τέτοιου είδους ραντεβού.

Το δελτίο Τύπου της Πειραιώς ήταν στα όρια του λακωνικού. «Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή» έγραφε, «αφορμή της συνάντησης στάθηκε η τριήμερη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Θράκη. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως βέβαια και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις». Αυτή η λιτότητα έκφρασης, όμως, δεν σημαίνει ότι έγινε μια απλή εθιμοτυπική συνάντηση όπου ο μεν ενημέρωσε τον δε για όσα είδε στην ακριτική περιοχή.

Το γεγονός πως κουβέντιασαν από κοντά έστειλε, λένε οι παροικούντες την κεντροδεξιά παράταξη, πολλά μηνύματα. Με αποδέκτες κυρίως όσους εμφανίζονται καραμανλικότεροι του Καραμανλή. Επί λέξει, αναφέρουν πως η επιλογή του Κώστα Καραμανλή να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος «στην παρούσα φάση ήταν μια σαφέστατη κίνηση στήριξης στο πρόσωπο του Μητσοτάκη». Υπονοούν, για να το πούμε ωμά, πως παρά τα τιτιβίσματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις πρώην στελεχών του κόμματος, όπως της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου, που δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στη ΝΔ και τον αρχηγό της, η οποιαδήποτε απόπειρα για τη δημιουργία κόμματος κεντροδεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει τις καραμανλικές ευλογίες.

Πέρα, βέβαια, από τους σχετικούς με την τρέχουσα επικαιρότητα συμβολισμούς, υπάρχουν και οι κάπως πιο διαχρονικοί στα νεοδημοκρατικά πράγματα. Οπως, φέρ’ ειπείν, η ανάγκη κάθε προέδρου του κατεξοχήν αρχηγικού κόμματος στην ελληνική πολιτική σκηνή να δίνει στο εσωκομματικό του κοινό την εικόνα πως λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις απόψεις των προκατόχων του.

Με Στυλιανίδη. Το ραντεβού, πάντως, ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός αφού επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη, σε μεγάλο μέρος της οποίας τον συνόδευε ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και πολιτικός του φίλος Ευριπίδης Στυλιανίδης –ο οποίος, αν και είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, έμεινε εκτός Βουλής αφού και εξαιτίας του εκλογικού νόμου η ΝΔ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει έδρα εκεί. Για την ακρίβεια, η συντηρητική παράταξη στις τελευταίες εκλογές δεν εξέλεξε βουλευτή σε δύο από τους τρεις νομούς της περιοχής. Με άλλα λόγια, οι λόγοι της επίσκεψης του Καραμανλή εκεί ήταν και παραταξιακοί. Ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η Πειραιώς είναι προφανές ότι προϋποθέτει την εκλογή γαλάζιων βουλευτών στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Η έμφαση που δίνει το κόμμα στη Θράκη είχε φανεί και από την προ ημερών κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από 31 βουλευτές του με επικεφαλής τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη και θέμα τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές στον Εβρο. Στο κείμενό τους οι γαλάζιοι καλούσαν τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη να τους απαντήσουν αν έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ροών εκεί, μιας και οι διελεύσεις μόλις τον Απρίλιο είχαν ξεπεράσει τις 2.000. Ρωτούσαν, επίσης, αν η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει και παρουσία της FRONTEX προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η φύλαξη των ελληνικών συνόρων, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης Σένγκεν.