Για τέταρτη χρονιά οργανώνεται φέτος στη Τήνο, το Tinos Food Paths (TFP), ένα γευστικό «γέννημα» των ντόπιων, στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Το φετινό TFP, που βασίζεται στην διατροφική παράδοση του νησιού, ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Μαΐου. Με τη διοργάνωση, αναβιώνει η διατροφική παράδοση του νησιού αλλά επιχειρούνται και τολμηρά βήματα από τους επαγγελματίες, οι οποίοι συνδέουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Έτσι, το νησί «εγγράφεται» ως προορισμός γαστρονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες και συγχρόνως δημιουργείται ένα πρότυπο προς μίμηση για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και στα νησιά της Ελλάδας.

Στον σχεδιασμό του Tinos Food Paths πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού πολιτισμού- και ακολουθούν σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί, τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, μπλόγκερς…

Ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις των Food Paths, σε χώρους πολιτισμού λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή, αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι, αναπόσπαστο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Τήνου των χιλίων και πλέον περιστεριώνων. Να σημειωθεί, βέβαια, πως το περιστέρι ήταν για το νησί επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής, ξεχωριστό ανάμεσα στα εκτρεφόμενα βρώσιμα είδη.

«Αποτυπώματα» αυτής της τηνιακής παράδοσης αναζήτησαν χθες πολλές δεκάδες λιλιπούτειων επισκεπτών, ντόπιων και μη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για περιπάτους μετά συνοδών, στο χωριό Ταραμπάδος των περιστεριώνων. Όλοι παρέλαβαν ένα χειροποίητο μπαστούνι περιπατητή, ένα δισάκι με υποτυπώδες, αλλά χαρακτηριστικό, τοπικό πρόγευμα και δροσίστηκαν με τσάϊ βοτάνων. Οι μικροί φίλοι των Food Paths έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό φάκελο-παιχνίδι για τους περιστεριώνες, με χάρτη της Τήνου, με εκπαιδευτικές καρτέλες και με διάτρητα σχήματα τοποθετημένα σε χαρτόνι, ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν στη νέα αυτή εμπειρία τους.

Το γαστρονομικό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκίνησε στην παλιά ψαραγορά της Χώρας με Μαμαλάκη, Παρλιάρο και με τον αγιορείτη γέροντα Επιφάνιο. Όλοι μετέδωσαν στο κοινό το δικό τους πνεύμα για τη μυσταγωγία στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.

Μπαρ-τέντερς και ο εταίρος στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Difford’s Guide πρωτοτύπησαν με ένα εργαστήριο αιγαιακών ποτών και αποσταγμάτων, δημιουργώντας κοκτέηλς τα οποία επιχειρούν να καθιερώσουν στην Ελλάδα και να προωθήσουν στη διεθνή αγορά.

Το TFP, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι στην Τήνο των γεύσεων, της έμπνευσης, του Πολιτισμού και της παράδοσης. Ένα ταξίδι που δείχνει ότι, όταν οι τοπικές κοινωνίες τολμούν, δημιουργούν και κερδίζουν…