Απέφυγα να τοποθετηθώ χθες για την προχθεσινή εκδήλωση – προξενιό, κατά την οποία επιχειρήθηκε για πολλοστή φορά, από το ίδιο πρόσωπο, να διεμβολιστεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηθελα να δώ πώς θα το πάνε τα συνδεδεμένα με τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου παρακρατικά μέσα. Και είδα!

Διθύραμβοι για τον οργανωτή, θετικές επισημάνσεις για τις σημαντικές συριζοπαρουσίες (Βούτσης, Παππάς κ.λπ.), και στα όρια του άσεμνου προτάσεις προς το Κίνημα Αλλαγής, για συνεργασία –να πάψει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τη ΝουΔου και τον ΣΥΡΙΖΑ και να στραφεί προς το κόμμα της υποτιθέμενης Αριστεράς.

Χθες, το μεσημέρι το πέρασα τηλεφωνώντας σε πολλούς και διαφόρους, τόσο για την εκδήλωση όσο και για την πιθανότητα να εγκαταλείψει το Κίνημα Αλλαγής την (ολόσωστη!) στάση που τηρεί απέναντι στις δυο δυνάμεις οπισθοδρόμησης που τυραννούν την πολιτική και τη χώρα.

Αποκόμισα χρήσιμα συμπεράσματα: αυτοί που ονειρεύονται τη μετεκλογική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχιστεί αυτή η άθλια εξουσία, έχω την εντύπωση ότι θα μείνουν με τη χαρά της αναμονής. Οπως άλλωστε, και οι, καταφανώς, λιγότεροι, που νομίζουν ότι θα υποστηριχθεί η ΝουΔου, αντί του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για την Κεντροαριστερά, μου είπε κορυφαίο στέλεχος του χώρου, είναι όρος επιβίωσης η αυτόνομη πορεία, πριν και μετά τις εκλογές».

Το μεταφέρω, για να ενημερωθούν πολλοί και διάφοροι, και κυρίως, ο οργανωτής της εκδήλωσης – προξενιό, ο φίλος μου ο Γιάννης Ραγκούσης, ο όποιος, νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πότε ως λαγός και πότε ως δούρειος ίππος της παράταξης. Αφού το έχει αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί τους, ας το ανακοινώσει κιόλας, να το γνωρίζει και το ακροατήριό του. Δεν είναι κακό. Κακό είναι αυτό που κάνει –και στον εαυτό του. Επίσης, του συστήνω να μην έχει εμπιστοσύνη (καμία!) στους τωρινούς συνομιλητές του, που τον κανακεύουν. Είναι επιρρεπείς (άσοι!) στο «ρίξιμο» –ας ρωτήσει και τον Αβραμόπουλο, αν δεν με πιστεύει. Ή τον συμπατριώτη του Αλαβάνο…

Μια θεαματική στροφή

Στην ίδια εκδήλωση, που αφορούσε (υποτίθεται) το μέλλον της Κεντροαριστεράς, έλαμψε διά του λόγου του ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης. Τον θυμάστε υποθέτω, έκανε την παρουσίαση σε εκείνες τις δημοσκοπήσεις του Σκάι, που κατέγραφαν διψήφιες διαφορές της ΝουΔου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ήταν ο καθηγητής παρουσιάζοντας τις έρευνες στο δελτίο της Σίας Κοσιώνη; Καμία σχέση! Ο άνθρωπος έπαθε μετάλλαξη –κάτι πρέπει να του έχει συμβεί. Ενα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός. Από ένα μικρό ρεπορτάζ που έκανα στον Σκάι, πληροφορήθηκα ότι διέκοψε αυτοβούλως τις έρευνες, παρά το γεγονός ότι είχε συμβόλαιο με τον σταθμό. Οι λόγοι που προέβαλε είναι ότι πιέστηκε από το Πανεπιστήμιο, διότι το ίδρυμα εισέπραττε αρνητική δημοσιότητα από τις δημοσκοπήσεις, και ειδικά από τα αποτελέσματα τα όποια προκαλούσαν αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «και έβαζαν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αυτό μου είπαν, αυτό μεταφέρω. Τώρα, αν ο άνθρωπος υπέστη και άλλη πίεση, εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ, δεν το γνωρίζω, και δεν μπορώ και να το ισχυριστώ. Αλλά αυτή η θεαματική του στροφή, ειλικρινά με έχει κάνει να απορήσω…

Ο χρησμός για την «Πυθία»

Και να ήθελα να ξεπεράσω το «στήσιμο» της πρωτοφανούς σκευωρίας με το δήθεν σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή την περίοδο που πρωθυπούργευε της χώρας, το επονομασθέν «σχέδιο Πυθία», δεν θα μπορούσα. Χθες το Κίνημα Αλλαγής έβαλε και τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο, με μια ανακοίνωση, η οποία (έστω και καθυστερημένα) σπάει κόκαλα. Γράφει η ανακοίνωση:

«Από αρμόδια χείλη επιβεβαιώνεται ότι το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία» ήταν ένα μύθευμα. Επιπλέον, χρειάζεται καθαρή απάντηση για το ποιος απέκρυψε στοιχεία από τη Δικαιοσύνη. Και ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Πότε θα βγάλει τον χρησμό του ο κ. Τσίπρας;»

Φυσικά, επί του συγκεκριμένου, ποιος και γιατί απέκρυψε (αν απέκρυψε…) το με στοιχεία 509/17-3-2009 πληροφοριακό δελτίο του πρέσβη Κοραντή τότε αρχηγού της ΕΥΠ, από τον εισαγγελέα Φούκα, καμία απάντηση ούτε και χθες. Είναι το δελτίο, υπενθυμίζω, με το οποίο καταδεικνύεται η σκευωρία και το «στήσιμο» που έγινε…

Το στήσιμο της «φούσκας»

Μέχρι όμως να βγάλει «χρησμό» ο πρόεδρος Αλέξης, έχω μερικά στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία νομίζω ότι είναι απαραίτητα για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα, περί της σκευωρίας, και πώς αυτή στήθηκε. Την υπόθεση λοιπόν αποκάλυψε περιοδικό υπό τον τίτλο «Επίκαιρα», το οποίο εξέδιδε ο Οργανισμός Λιβάνη, αλλά λόγω χαμηλών κυκλοφοριών, δεν εκδίδεται πλέον.

Σε δυο διαδοχικά του δημοσιεύματα τον Ιούνιο του 2011, το περιοδικό… «αποκάλυψε» την «Πυθία», παρουσιάζοντας τα δυο πρώτα πληροφοριακά δελτία που έλεγαν όλες εκείνες τις ανοησίες περί ρώσων πρακτόρων που τάχα μου απέτρεψαν τη δολοφονία Καραμανλή, που τους έμεινε αμανάτι στο χέρι ένα βαν με όπλα, κιάλια, εκρηκτικά, χάρτες και… κονσέρβες κ.λπ., κ.λπ.

Αλλά το καλό περιοδικό, του οποίου εκδότης ήταν ο κύριος Ηλίας Λιβάνης μετέπειτα αποτυχών υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, δεν έμεινε εκεί. Εκανε και ένα ακόμη (περίεργο εκείνη την εποχή, αλλά τόσο καθαρό σήμερα) βήμα παρακάτω: σε άλλο του δημοσίευμα… «αποκάλυψε» (με πολλά εισαγωγικά αυτό) ότι «ο Παπανδρέου γνώριζε το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή»! Πώς το γνώριζε; Πρέπει λέει να του το είχε πει ο σύμβουλός του Αλεξ Ρόντος. Και μάλιστα ότι αυτό είναι γραμμένο και σε πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, στο οποίο επίσης αναφέρεται ότι στόχος ήταν η αναβολή ή η ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας»!!!

Αραθα, μάραθα, κουκιά μαγειρεμένα, δηλαδή…

Τα συχαρίκια του Προκόπη

Επανέρχομαι όμως στο θέμα του εγγράφου που υπέγραφε ο αρχηγός της ΕΥΠ πρέσβης Ιω. Κοραντής, με το οποίο αποκαλυπτόταν ότι η «Πυθία» ήταν μια «φούσκα», το 509/17-3-2009. Ο αμέσως προϊστάμενος της ΕΥΠ, τότε υπουργός Εσωτερικών, νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να έλαβε γνώση. Αν είχε λάβει, είναι βέβαιο ότι το 2011 θα είχε αποφύγει να δώσει «συγχαρητήρια» στα «Επίκαιρα» για τη «δημοσιογραφική επιτυχία» της αποκάλυψης της άθλιας, όπως αποδεικνύεται, σκευωρίας. Ούτε να προσθέτει, στην ίδια συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του περιοδικού της 23ης Ιουνίου 2011, ότι «η αξιολόγηση των γεγονότων προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο». Και πολύ περισσότερο να δηλώνει ότι «μεταξύ 2004-2009 αρκετές υποθέσεις είτε εντελώς κατασκευασμένες είτε αναφερόμενες σε ζητήματα κοινής διαφθοράς, είχαν αναχθεί σε «μέγιστα πολιτικά σκάνδαλα» που τότε δυστυχώς αξιοποιούσε ασυστόλως η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φερέφωνά της. Σήμερα βεβαίως είτε κονιορτοποιούνται από τη δικαστική έρευνα είτε προκύπτει σαφώς ότι ουδόλως αφορούσαν στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Το ποιοι και γιατί τα χάλκευσαν όλα αυτά το αποκαλύπτει η αμείλικτη πραγματικότητα»…

Αν και έχει δίκιο σε αυτό το τελευταίο ο Πρόεδρος Προκόπης, ότι «το ποιοι και γιατί τα χάλκευσαν όλα αυτά το αποκαλύπτει η αμείλικτη πραγματικότητα», είναι σίγουρο ότι για τη σκευωρία της «Πυθίας» πάνω στην οποία στήθηκαν μια ολόκληρη πολιτική φαντασία, άπειρα σενάρια και πλήθος από θεωρίες συνωμοσίας με στόχο να βγει στον αφρό ο Κ. Καραμανλής, οφείλονται απαντήσεις. Καθαρές.