Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το ξέρουν. Οσο κι αν το διαψεύδουν οι κυβερνητικοί. Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν βρίσκονται σε κοινή γραμμή για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την επόμενη μέρα. Εγώ το επιβεβαιώνω, όχι μόνον με αφορμή τη συνέντευξη του Τσακ στο Κόκκινο όπου δεν είπε ακριβώς τα ίδια με αυτά που λένε στο Μαξίμου για τις συντάξεις και την εποπτεία. Παρεμπιπτόντως, πόσο καιρό έχει να ενημερώσει ο υπουργός επίσημα τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, και γενικά; Πάμε ξανά. Τη διάσταση απόψεων επιβεβαιώνω και από βολή που εκτοξεύθηκε από το κονάκι της κρατικής τηλεόρασης και από συγκεκριμένο τηλεδημοσιογράφο που δεν τον λες και εξόχως κριτικό στην κυβέρνηση. Τι είπε; Οτι σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, δηλαδή από 1-1-2019 ή το 2020, θα το διαπραγματευθεί απευθείας ο Πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο, και όχι ο Ευκλείδης. Οι αφορούν άρχισαν και θα αφορούν και την επόμενη μέρα και του κόμματος, πέραν του Μνημονίου.

Ο Βαγγέλης μετά

Γίνονται πράγματα πάντως. Κι αν δεν θες υποχρεωτικά να ιδρύσεις ένα κόμμα και να προκαλέσεις πονοκέφαλο σε πολλούς, μπορείς να κάνεις αλλιώς αισθητή την παρουσία σου, και αυτό καμιά φορά είναι καλύτερο. Για παράδειγμα, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του Βαγγέλη Βενιζέλου ενόψει του δεύτερου συνεδρίου«Ελλάδα Μετά»(11-12 Ιουνίου) διοργανώνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη προσυνεδριακό forum με θέμα: «Η Ελλάδα μετά: Ελπίδες και κίνδυνοι». Γενικώς, το μετά απασχολεί τους πάντες όπως καταλάβατε. Εδώ θα είναι ομιλητές οι Αντώνης Μανιτάκης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Μιράντα Ξαφά, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Στέργιος Λογοθετίδης (καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ). Η ασκούμενη δικηγόρος μάλιστα Ελισάβετ Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα του workshop«Brain Drain: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη. Think tank ή πρόπλασμα;

Φίλης στον Ραγκούση

Αύριο πάντως έχουμε κι άλλα. Θα μπορούσε να ονομαστεί και η εαρινή σύναξη των ουτοπιστών σοσιαλδημοκρατών. Και πάντως δεν θα ευχαριστήσει ορισμένους στο ΚΙΝΑΛ. Μιλώ για την εκδήλωσησχετικά με τομέλλοντηςΠροοδευτικής Παράταξηςόπου θα γίνει αύριο με ιθύνοντα νου τον αντιδεξιό Γιάννη Ραγκούση. Θα μιλήσουν οι καθηγητέςΝίκος Μουζέλης, Νίκος ΜαραντζίδηςκαιΓιώργος Σωτηρέλης, ενώ αναμένεται να κάνειπαρέμβασηκαιο δήμαρχος ΛαρισαίωνΑπόστολος Καλογιάννης. Μαθαίνω πως θα πάει και ο Νίκος Φίλης. Ως δεξιός της Αριστεράς ή ως αριστερός της Δεξιάς;

Συριζαϊκές ταραντέλες

Τις επόμενες μέρες προβλέπω να διαρρέουν φωτογραφίες όπου ο συριζαίος και βροντόφωνος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης θα χορεύει ταραντέλα. Αφορμή για την απόπειρα προφητείας μου είναι το ταξίδι του βουλευτή και προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό στη Νότια Ιταλία. Ο Τριανταφυλλίδης θα χαρεί μόνος τον ήλιο και τις μουσικές της περιοχής για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας αν και αυτό πυροδότησε γκρίνιες και οργή στη Βουλή. Μάλιστα, οΓρηγόρης Ψαριανός, που είναι από τα παλαιότερα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής, άστραψε και βρόντηξε λέγοντας πως ο πρόεδρος δεν ενημέρωσε καν.«Καλό είναι να λειτουργούμε ως εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και όχι ως κομματικοί καθοδηγητές», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρέγκορι και ένα θεσμικό δίκιο το έχει.

Καμπάνια του ΕΛΚ με άρωμα Ελλάδας

Στο τέλος του μήνα στη ΝΔ περιμένουν επισκέψεις. Τι εννοώ; Ερχεται στην Ελλάδα ο Ντάρα Μέρφι. Ποιος είναι αυτός, θα αναρωτηθείτε. Είναι ιρλανδός βουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της κεντροδεξιάς πολιτικής οικογένειας για τις ευρωεκλογές. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα είναι η πρώτη χώρα – μέλος που το ΕΛΚ θα επισκεφθεί στα πλαίσια της εκστρατείας που ξεκινά, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οπως μου λένε οι πηγές μου στις Βρυξέλλες, οι ευρωδεξιοί δίνουν μεγάλη σημασία σε μας και στην πορεία της ΝΔ επειδή φρονούν ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα είναι η απόδειξη πως τα συστημικά κόμματα έχουν μέλλον και μετά το τσουνάμι του λαϊκισμού. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι το εν λόγω αφήγημα αρέσει και στη γαλάζια παράταξη. Επειδή πάντως είπα ΕΛΚ, μου είπε πηγή στην Εσπερία πως το τεράστιο θέμα που απασχολεί τον εν λόγω χώρο αλλά και γενικά είναι η μεταφορά πόρων από τις πολιτικές συνοχής στις πολιτικές και δαπάνες για την άμυνα. Θα έχει πιο καλή εικόνα πάντως ο Αντώνης Σαμαράς που διακτινίστηκε Βρυξέλλες για συμμετοχή σε think tank του ΕΛΚ και, όπως μαθαίνω, είδε κόσμο πολύ.