Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, βεβαίως. Στόχος; Τα 198 εκατ. ευρώ. Οι σύμβουλοι έκδοσης, που είναι η Rothschild και η Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκονται σε αναζήτηση ενός fund που θα βάλει «τα πολλά λεφτά».

Βερολίνο «καλεί» Αθήνα

Πληθαίνουν τα μηνύματα από το Βερολίνο προς την Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί «μονομερείς κινήσεις» εκ μέρους της στη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι Γερμανοί θα περάσουν και τη «γραμμή» τους για το θέμα του ελληνικού χρέους, όπερ σημαίνει ότι οδεύουμε σε:

1. Ρύθμιση με όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες

2. θα επιτηρούνται ανά τρίμηνο, ως προς την εφαρμογή τους, αλλιώς

3. θα διακόπτεται η εφαρμογή της ρύθμισης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα

4. να εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει ανάγκη δανεισμού, λόγω των 17-19 δισ. ευρώ που θα έχει ως «μαξιλάρι», θα περιέρχεται σε φάση απομόνωσης και οι τράπεζες σε καθεστώς… ανάγκης.

Στο μεταξύ, μαθαίνουμε ότι η Γερμανία αναζητεί και άλλες «δικλίδες ασφαλείας» για να αποτρέψει τις «μονομερείς κινήσεις».

«Καθαρή έξοδος»με κάθε κόστος

Πώς απαντάει η Αθήνα σε όλα τα παραπάνω; «Καθαρή έξοδος, με κάθε κόστος» είναι το σύνθημα του Πρωθυπουργού. Και δεν συζητεί καμία υποσημείωση, ούτε αστερίσκους.

Μάταια, κυρίως από την ΕΚΤ, προσπαθούν να τον πείσουν ότι έτσι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούν εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες. Χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης ή κάποια μορφή της τέλος πάντων δεν θα υπάρχει waiver και η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παρέχει φθηνό χρήμα!

Σ’ αυτή την περίπτωση, την κατάσταση δεν θα μπορούν να σώσουν ούτε τα 19 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» που θα έχει σχηματισθεί. Αν μάλιστα η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική, το ποσό αυτό – με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και όλες οι άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας – θα εξαφανισθεί σε χρόνο dt.

Αυτό το κρίσιμο σημείο δεν δείχνει να καταλαβαίνει ακόμα το Μαξίμου…

Ραντεβού μετον Τόμσεν

Στο μεταξύ, αναζητείται μια έστω συμβολική παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με κάποια λεφτά. Στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση που φέρεται ότι έγινε στο Ταμείο είναι ο ESM να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής έκθεσής του, αφήνοντας μόνο 1-2 δισ. ευρώ.

Η πρόταση έγινε από τη Γερμανία, συγκεκριμένα, η οποία επιμένει στην πολύ αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο και χρειάζεται την παρουσία του ΔΝΤ για πολλούς λόγους.

Να αναφέρουμε εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν στο Βερολίνο ο Πoλ Τόμσεν για συζητήσεις…

Δεν τα βρίσκουν στο… χρέος

Κι αφού αναφερθήκαμε σε αυτή την επίσκεψη, να σας ενημερώσουμε και για κάτι ακόμα: η βασική ατζέντα των εκεί συναντήσεων ήταν η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Στην οποία η Αθήνα επενδύει, ως γνωστόν, πολλά.

Δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για να καταλάβετε, σύμφωνα με μια εκδοχή, η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως στο αν η ωρίμαση των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να είναι κατά μία επιπλέον 10ετία και όχι 15ετία όπως ήταν το αρχικό σενάριο!

Το μοιραίολάθος

Η Αθήνα σε όλη αυτή την ιστορία έκανε ένα λάθος στρατηγικής, που φόβισε τους Γερμανούς. Στη Σόφια, παρουσίασε ένα γενικόλογο «αναπτυξιακό μεταμνημονιακό πρόγραμμα», όπου όμως το μόνο που προανήγγειλε συγκεκριμένα και κατηγορηματικά ήταν:

α) η αύξηση του κατώτατου μισθού και

β) η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτό ακριβώς τρόμαξε τους δανειστές.

Μπλόφεςκαι γκρίνιες

Δεν ξέρουμε αν το εννοούν ή μπλοφάρουν, για να πιέσουν, αλλά τα στελέχη της κινεζικής Fosun απειλούσαν μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα καταθέσουν προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική στη νέα διαδικασία πώλησής της που ξεκινά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προφανώς ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι προσκλήθηκε στη διαδικασία των προσφορών και η επίσης κινεζική Gongbao (που ήταν η δεύτερη επιλαχούσα στον σχετικό διαγωνισμό).

Τελικώς, και στη διαδικασία θα συμμετάσχουν, και προσφορά θα καταθέσουν. Το data room άνοιξε και οι προβλεπόμενες παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν…