Το (χαμένο;) έγγραφο της ΕΥΠ

Μείζον θέμα έχει προκύψει σχετικά με το τι ακριβώς έγινε με το διαβόητο έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο περιέγραφε ως (μεγάλη) «φούσκα» την υπόθεση του δήθεν σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή υπό τον κωδικό «Πυθία». Εγκύρως ενημερώθηκα ότι όταν ο εισαγγελέας κ. Φούκας ζήτησε από την ΕΥΠ να του παράσχουν όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα (δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ειδικών, πορίσματα ερευνών κ.λπ.), τέθηκαν υπόψη του «όλα τα σχετικά». Οπότε ανακύπτει ευλόγως το ερώτημα: Σε αυτά τα «όλα τα σχετικά» συμπεριλαμβανόταν και το συγκεκριμένο ενημερωτικό έγγραφο του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή με στοιχεία 509/17-3-2009 ή όχι; Διότι αν μεν συμπεριλαμβανόταν, τότε υπάρχει ζήτημα για τον εισαγγελέα κ. Φούκα, ζήτημα αρμοδιότητας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, και ειδικότερα της αντιπροέδρου Χρυσούλας Παρασκευά, η οποία έχει και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών. Σημαίνει αυτή η (πιθανή) περίπτωση ότι ο εισαγγελέας δεν εκτίμησε σωστά τα στοιχεία της υπόθεσης και κατέληξε σε λάθος συμπεράσματα (τα οποία, θα προσθέσω εγώ, ενίσχυσαν το οπλοστάσιο «ψεκασμένων» και καραμανλικών που στήριξαν μια ολόκληρη πολιτική φιλολογία επί του θέματος αυτού). Αν όμως ο κ. Φούκας δεν έλαβε ποτέ γνώση αυτού του εγγράφου, διότι κάποιος/οι του το απέκρυψε/αν, τότε υπάρχει σοβαρότατο θέμα για την ΕΥΠ και τα ανώτατα κλιμάκια της Υπηρεσίας, με τα οποία συνεργάστηκε ο εισαγγελέας στο πλαίσιο των ερευνών του.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι σοβαρό και χρήζει διευκρινίσεων από όλες τις πλευρές, αφού αφορά μια υπόθεση η οποία ταλάνισε επί χρόνια τον δημόσιο βίο της χώρας και, όπως έλεγα και χθες, πάνω της στηρίχθηκε μια ολόκληρη επικοινωνιακή τακτική για την προστασία και την πολιτική επιβίωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το παραμύθι

Παρενθετικά να αναφέρω ότι, ανεξάρτητα από το έγγραφο, έχει ίσως ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο εισαγγελέας κ. Φούκας στο πλαίσιο της έρευνάς του για το παραμύθι «Πυθία» έλαβε πλην των άλλων καταθέσεις και από τους τότε (το 2009) εμπλεκομένους στην υπόθεση –όπως ο αρχηγός της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και ο υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Γνωρίζω ότι ο δεύτερος, στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα, του κατέστησε σαφές ότι ΔΕΝ θεωρεί σοβαρή την υπόθεση και πως δεν του προέκυπτε από πουθενά ότι υφίσταται σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού. Γνωρίζω επίσης ότι και ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας είχε την ίδια άποψη.

Εκ των πραγμάτων συνάγω, αφού είχε υπογράψει και το σχετικό έγγραφο 509/17-3-2009, ότι και ο επικεφαλής της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο Ιωάννης Κοραντής (λογικά) δήλωσε στον εισαγγελέα ότι η «Πυθία» ήταν ένα κατασκεύασμα, ότι ποτέ δεν υπήρξε.

Αρα; Πώς είναι δυνατόν να προχώρησε μια τέτοια έρευνα; Και να κατέληξε μάλιστα και στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού, το οποίο απέτρεψαν ρώσοι πράκτορες;

Κλίμα εκλογών

Στο μεταξύ, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, κινούμαστε, χαλαρά μεν, αλλά κινούμαστε, σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Μπορεί ο πρόεδρος Τσίπρας και οι περί αυτόν να τις ξορκίζουν, αλλά τα σημάδια ένα γύρο άλλα δείχνουν. «Ψήνεται», ακούω, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20-30 ευρώ. Τίποτα δεν είναι, ψίχουλα, αλλά για κάποιον που αμείβεται με 450 ευρώ τον μήνα τα 20 και τα 30 ευρώ είναι κάτι. Φυσικά δεν είμαστε ακόμη κοντά στο επίπεδο Βενεζουέλας, όπου ο γιος του θεού Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, τους έκανε όλους τους εργαζομένους… εκατομμυριούχους, προσθέτοντας μηδενικά στο μπολίβαρ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και εκεί, έτσι όπως πάει το πράγμα…

Η ανάπτυξη είναι στον δρόμο

Το δεύτερο στοιχείο (αυτή την εβδομάδα, γιατί προηγούμενα υπήρχε πλήθος άλλων) για το ότι «φτιάχνεται κλίμα» είναι πως, ενώ υποτίθεται το αναπτυξιακό (να το κάνει ο Θεός…) περιφερειακό συνέδριο Βόρειου Αιγαίου θα ήταν το τελευταίο της σειράς, χθες έμαθα ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα οργανωθούν δύο ακόμη. Ενα στη Σύρο, επειδή, λέει, αισθάνεται μειωμένη η τοπική κοινωνία που το συνέδριο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο αντί για εκεί, που είναι η έδρα της περιφέρειας, και ένα στην Αττική. Το πρώτο μού κάνει λίγο με «ξεπέτα», εξού και δεν έχει αποφασιστεί αν θα παραστεί ο πρόεδρος Αλέξης. Μπορεί να στείλει υπουργούς ή μπορεί να πάει ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης, θα αποφασιστεί σύντομα.

Το δεύτερο, στην Αττική, θα έχει τον χαρακτήρα φιέστας –καθώς, λέει, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των 13 περιφερειακών συνεδρίων. Τουτέστιν, επί διήμερο, θα μας πρήξουν για την ανάπτυξη που ήρθε, έρχεται, θα σας γελάσω και δεν το θέλω, αλλά όλοι πλέον είμαστε κοινωνοί της…

130.000 αιτήσεις για… εργάτες

Το ευχάριστο είναι ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της τη χτυπάει αλύπητα την ανεργία. Την έχει βάλει κάτω και την πατάει στον λαιμό!

Εξού και την αποθεώνει και ο κόσμος εμπράκτως –και στις κάλπες, ακόμη πιο καθαρά. Ο κ. Καραβοκύρης, ο επικεφαλής του ΑΣΕΠ, έδωσε προχθές δύο στοιχεία, τα οποία συνάδουν με την εικόνα που προανέφερα και η οποία μπορεί πραγματικά να μας αποτυπώσει το μέγεθος της κυβερνητικής… επιτυχίας στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Προκήρυξε το ΑΣΕΠ λοιπόν 8.166 θέσεις στους περίπου 300 δήμους της χώρας (θέσεις που αφορούν κυρίως εργάτες καθαριότητας) και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υπερέβησαν τις… 130.000!!!

Το δεύτερο στοιχείο που αποδεικνύει του (κυβερνητικού) λόγου το αληθές είναι ότι για άλλη προκήρυξη 21 θέσεων δικαστικών επιμελητών κατατέθηκαν 4.665 αιτήσεις.

Ολοι αυτοί είναι προφανές ότι έχουν υιοθετήσει και ενστερνισθεί τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Αλέξη ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από το κατώφλι της ευημερίας. Προσωπικά άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω…

Του σκάβουν τον λάκκο

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει (και γιατί άλλωστε να με ενδιαφέρει, εγώ δεξιός δεν υπήρξα ποτέ, κι ας χυδαιολογούν σχετικά διάφοροι για να με ακυρώσουν), αλλά αυτό που συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία πραγματικά μοιάζει με αυτοχειριασμό. Διάφοροι τύποι, διαφόρων αποχρώσεων και προελεύσεων, κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τον πρόεδρο Κυριάκο. Η προσπάθεια που έρχεται σε συνέχεια της περσινής αποτυχημένης προπαγάνδας με κεντρικό σύνθημα «ο Κυριάκος καλό παιδί, αλλά δεν μπορεί, το παιδί» μοιάζει να έχει πάρει τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Αν και είναι αδιευκρίνιστο προς το παρόν αν όλο αυτό είναι κατευθυνόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα να ειπωθεί ότι μόνο την κυβέρνηση ωφελεί, και κανέναν άλλον.

Το τελευταίο εγχείρημα είναι η σύμπλευση ορισμένων καραμανλικών, οι οποίοι αποπειρώνται να δημιουργήσουν κομματικό φορέα. Ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρουν τελικά, γιατί κόμματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη –θέλουν κόσμο, υποδομές, και θέλουν και χρηματοδότηση -, η ουσία είναι ότι κάνουν «δουλίτσα» στην κατεύθυνση της αποσυσπείρωσης του χώρου.

Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, απορώ με τις αντοχές του προέδρου Κυριάκου. Και την ανοχή που δείχνει σε αυτά τα φαινόμενα, ενώ ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει για να το «μαζέψει» το πράγμα…