Δεν χωράει το μυαλό μου τόση ασυνειδησία! Οι καρκινοπαθείς είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών, που συχνά ταλαιπωρούνται εξαιτίας των ελλείψεων φαρμάκων. Το παράδοξο είναι πως παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση, έχουμε πρόσβαση στην καινοτομία και στις νέες θεραπείες, ανεξαρτήτως κόστους. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε στους γιατρούς μας.

Παρ’ όλα αυτά η πρόσβαση στο πολύτιμο φάρμακο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Συνήθως από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο προκύπτουν ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Ασθενείς ταξιδεύουν από την επαρχία στην Αθήνα για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, το ραντεβού τους ωστόσο ακυρώνεται αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα.

Χρόνιοι ασθενείς, μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς (π.χ. ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία), περιμένουν στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν την αγωγή τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εδώ και χρόνια έχουμε εντοπίσει και επισημάνει το κενό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από εκεί ξεκινάνε όλα…

Και πάλι όμως, η είδηση προκαλεί θλίψη.

Η Ζωή Γραμματόγλου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ)