Για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν καλά, κακά και χειρότερα νέα. Από τη Λίγκα πέρασε το αίτημα για αλλαγή των ποινών για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες και αν η ΕΠΟ αλλάξει τον κανονισμό ο ΠΑΟ δεν κινδυνεύει με υποβιβασμό ακόμα κι αν δεν πάρει άδεια, αρκεί μέχρι τη Δευτέρα να τα βρει με τον Βέμερ: αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι, αν δεν πάρει άδεια, θα ξεκινήσει με μείον έξι βαθμούς και θα ‘χει και περιορισμό στις μεταγραφές. Τα χειρότερα είναι ότι τελικά δεν ψήφισε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού ο ΠΑΟΚ. Που σημαίνει πως το τι θα κάνει η ΕΠΟ είναι παιζόμενο. Διότι αν απλά η ομοσπονδία ισχυριστεί ότι χρειάζεται Γενική Συνέλευση για να γίνει πράξη η αλλαγή του κανονισμού, καληνύχτα και «Goodbye Τσάρλι», που έλεγε κι ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης.

Διαφορετικοί

Θυμήθηκα τον Mister Μάνο, λόγω του ότι έχουμε ζευγάρι τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σπανιότατα στην ιστορία του έχουν φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης δυο προπονητές τόσο διαφορετικοί. Ο Ζινεντίν Ζιντάν υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής, ένας από τους καλύτερους του καιρού μας. Ο Γιούργκεν Κλοπ κανείς δεν θυμάται πού έχει παίξει ποδόσφαιρο. Ο Ζιζού ανέλαβε τη Ρεάλ γιατί είναι αυτός που είναι: η ομάδα χρειαζόταν μια προσωπικότητα και του έδωσαν τα κλειδιά της, γνωρίζοντας πως κανείς Ρονάλντο δεν θα τολμήσει να του αντιμιλήσει. Ο Κλοπ για να φτάσει στη Λίβερπουλ έδωσε του κόσμου τις μάχες σε όλα τα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Ζιντάν είναι ανέκφραστος –αν και όλοι ξέρουμε ότι το αίμα του καίει, ρωτήστε τον Ματεράτσι. Τον Κλοπ από την άλλη, τον φωνάζουν στο Λίβερπουλ «πέμπτο Μπιτλ», αφού κάθε εμφάνισή του στον πάγκο συνοδεύεται από ένα προσωπικό σόου.

Γοητεία

Με ποιον πρέπει να είμαστε στον τελικό εμείς οι ουδέτεροι; Ομολογώ ότι ο Ζιζού έχει μια ποδοσφαιρική γοητεία σπάνια. Αλλά πώς να μην υποστηρίξεις τον Κλοπ, ειδικά όταν γνωρίζεις πως μια φορά τον μήνα βγαίνει για φαγητό με τη γυναίκα του, την επίσημη ερωμένη του και την πρώην γυναίκα του; Αυτά δεν τα ‘χει σκεφτεί ο Λένον και δεν τα ‘χει τολμήσει ούτε ο Τζορτζ Χάρισον…

VAR

Στο μεταξύ υπάρχουν πάντα παράπονα των αποκλεισμένων για τη διαιτησία. Οι άνθρωποι της Ρόμα π.χ. διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη γιατί δεν υπάρχει το VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως στο ιταλικό πρωτάθλημα. Και ο πρόεδρος της Ρόμα, ένας Ιταλοαμερικάνος που νομίζεις πως το έσκασε από ταινία του Αλμπέρτο Σόρντι και λέγεται Τζέιμς Παλότα, αλλά και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ο Ισπανός Ραμόν «Μόντσι» Ροντρίγκεθ, υποστήριξαν πως αν υπήρχε το VAR πιθανότατα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ να ήταν διαφορετικός και να έπαιζαν σε αυτόν η Ρόμα και η Μπάγερν. Μπορεί να έχουν και δίκιο –η Μπάγερν στη Μαδρίτη σίγουρα αδικήθηκε. Στη Ρώμη, όμως, πριν από το πέναλτι που κακώς δεν δόθηκε στη γηπεδούχο στο 63′ υπήρχαν τουλάχιστον δυο φάσεις της Λίβερπουλ στις οποίες τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι υπάρχουν πέναλτι. Οπότε θα ήταν ορθότερο οι παράγοντες της ιταλικής ομάδας να έλεγαν ότι θέλουν το VAR για τις φάσεις που αισθάνονται ότι αδικήθηκαν –για τις άλλες μια χαρά ήταν η διαιτησία του Σκόμινα…

Λάτρης

Μιλώντας για το VAR θέλω να υπενθυμίσω ότι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το να το δούμε στην Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσει: το γράφω γνωρίζοντας πόσο θα στενοχωρηθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού και λάτρης της διαιτησίας Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά τι να κάνουμε… Το project πάει ολοένα και πιο πίσω διότι δεν ξέρει κανείς ποιο κανάλι θα μεταδώσει τα ματς τουλάχιστον επτά ομάδων που αυτή τη στιγμή είναι τηλεοπτικά άστεγες, αλλά και γιατί κανείς δεν γνωρίζει το κανάλι που τα δικαιώματα θα τα αποκτήσει, τι είδους μεταδόσεις θα κάνει. Αν π.χ. είναι σαν αυτές που κάνει η ΕΡΤ3 όταν μεταδίδει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής θα γελάει ο κάθε πικραμένος.

Ρώσικα

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης πάντως, που τρέχει το project VAR, τα περνάει υπέροχα στην ΕΠΟ, όπου όλοι έχουν τρελαθεί από την αγωνία τους για τον τελικό του Κυπέλλου: πρώτα πρώτα ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος, που σαν να μην του φτάνουν οι σκοτούρες διαβάζει και σε έγκυρα ρεπορτάζ φίλων του δημοσιογράφων ότι αυτοί που τον στήριξαν ψάχνουν τον αντικαταστάτη του. Λένε ψέματα οι δημοσιογράφοι; Οχι στη συγκεκριμένη περίπτωση κι ας πληγώνουν τον καλό πρόεδρο. Τα πρωτοσέλιδα ότι ετοιμάζονται να γίνουν πρόεδροι στην ΕΠΟ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Λάκης Νικολάου δεν βασίζονται σε ανακρίβειες: απλά κάνουν γνωστό τι θα ‘θελε να γίνει στην ΕΠΟ η ΑΕΚ, όταν ο Γραμμένος φύγει. Δεν θα ήταν πρόβλημα αυτό για τον πρόεδρο, αν ανάλογες φήμες δεν κυκλοφορούσαν και στη Θεσσαλονίκη: ο ΠΑΟΚ για την μετά τον Γραμμένο εποχή θα προτιμούσε στη θέση του προέδρου ή τον δικηγόρο της ΕΠΟ Χολέβα ή τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας, τον διορισμένο από τη FIFA καθηγητή Δρόσο. Τι κοινό έχουν αυτοί οι δυο; Πέρα από τη λατρεία για τη νομική επιστήμη μιλάνε ρώσικα.

Ανησυχία

Κάποιοι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Γραμμένο αναρωτιούνται γιατί ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ εκφράζουν, πάντα διά μέσου κύκλων, αυτή την ανησυχία, που τόσο ενοχλεί έναν άνθρωπο που έφτασε στη θέση που κατέχει χάρη στη δική τους στήριξη. Υπάρχουν δυο τουλάχιστον λόγοι: ο πρώτος είναι ότι οι κοινοί φίλοι που έχουν στην UEFA έχουν απογοητευτεί και λένε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βάρος της αποστολής. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ίδιος ο Γραμμένος έχει πει πως αν υπάρξει Grexit θα παραιτηθεί. Επειδή και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ φοβούνται ότι στον τελικό θα έχουμε επεισόδια, εξετάζουν ήδη τα σενάρια της επόμενης μέρας. Πιστεύουν πως η Ελλάδα θα τιμωρηθεί και πως θα χρειαστεί μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τη FIFA, ώστε η τιμωρία να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. Στην ΑΕΚ λένε ότι θα μπορούσε να την κάνει ο Μπάγεβιτς (χάρη και στην προσωπική φιλία με τον γενικό γραμματέα της UEFA Θόδωρο Θεοδωρίδη), στον ΠΑΟΚ λένε ότι ο κάποτε διορισμένος από τον Ινφαντίνο καθηγητής Δρόσος θα ήταν σε αυτή την περίπτωση ο κατάλληλος άνθρωπος.

Τα ξέρει

Ολα αυτά αποκλείεται να μην τα ξέρει ο Γραμμένος. Ο οποίος, αντί για πρόεδρος, θα μπορούσε να έχει γίνει υπεύθυνος για το VAR σαν τον Κουκουλάκη. Δεν θα έκανε τίποτα, θα έπαιρνε επτάμισι χιλιάδες ευρώ τον μήνα και θα ήταν και άνετος. Ενώ τώρα τον έχει φάει η αγωνία. Βλέπει τον Μπάγεβιτς στον ύπνο του και δεν προλαβαίνει να μάθει και ρώσικα…