Οπως ενημερώθηκα, από την προηγούμενη εβδομάδα δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών και των προσωπικών λογαριασμών των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στο εξωτερικό στο domain@mfa.gr. Το σύστημα, μου είπαν οι διπλωματικές πηγές μου, έπεσε την περασμένη Παρασκευή λόγω τεχνικής βλάβης. Βέβαια, αμέσως μετά μου διευκρίνισαν τι προκάλεσε την εν λόγω τεχνική βλάβη. Και πιστέψτε με, δεν φταίει το «σύστημα». Εξηγούμαι πάραυτα. Η πρώην γενική διευθύντρια και νυν πρεσβευτής στη Σιγκαπούρη Κωνσταντίνα Κολιού δεν είχε εγκρίνει δαπάνη συντήρησης του δικτύου ύψους 20.000 ευρώ. Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ για να σας πω πως η Κολιού τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο πρεσβευτής στη Σιγκαπούρη με μισθό 12.500 ευρώ μηνιαίως –ειρήσθω εν παρόδω, 14.000 ευρώ είχε ζητήσει το υπουργείο για εκείνη, αλλά τα μείωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αναφέρω το ποσό γιατί είναι σχεδόν διπλάσιο από όσα παίρνουν οι πρεσβευτές σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επιστρέφω στα της βλάβης. Μου επισημάνθηκε ότι μάλλον δεν υπήρχε εφεδρικό σύστημα, οπότε πιθανολογείται πως χάθηκαν όλα τα αρχεία. Το πρόβλημα –που αμελητέο δεν το λες –δεν θα αποκατασταθεί πριν από τις 20 Απριλίου. Και μέχρι τότε έχει ζητηθεί από τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών να δώσουν στην υπηρεσία τους κάποιο εναλλακτικό email –κοινώς το προσωπικό τους email, τύπου gmail, hotmail κ.τ.λ. –προκειμένου να προωθείται η ηλεκτρονική αλληλογραφία του επίσημου λογαριασμού των Αρχών ή των Διευθύνσεων με την κεντρική υπηρεσία. Δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά το λες και τριτοκοσμική κατάσταση.

Οταν η Φώφη γνώρισε τον Μανώλη

Ενας κονεσέρ των κεντροαριστερών πραγμάτων μού διηγήθηκε πώς η Φώφη Γεννηματά γνώρισε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Τον είδε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση για τη Νεολαία του κόμματος που είχε γίνει στον Κεραμεικό. Τον άκουσε να μιλάει και μετά ζήτησε την ομιλία του για να την ξαναδιαβάσει. Εκτοτε, λέει η ιστορία, τον παρακολουθούσε. Και ως φαίνεται η δημόσια –για την ακρίβεια, η κομματική του –παρουσία την έπεισε. Ετσι, όταν ήρθε η ώρα αποφάσισε να του αναθέσει τα καθήκοντα του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής.

Χτύπησε ο Τσακαλώτος

Κοινοβουλευτική πηγή μου με πληροφόρησε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι –δεν γνωρίζει όμως πώς. Εξού και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ζήτησε να τοποθετηθεί καθιστός από το έδρανο και όχι όρθιος όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Οφείλω να του αναγνωρίσω πως παρά το πρόβλημά του πήγε να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να του ευχηθώ ταχεία ανάρρωση.

Ολγα βλέπει Καμίνη

Ελαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο την εξής ενημέρωση: Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, λέει, συναντιέται σήμερα στις 11.30 π.μ. με τη βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας Ανάπλαση Αθηνών ΑΕ. Στο τέλος του e-mail διευκρινίζεται ότι η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της Κεφαλογιάννη. Καλά, όχι ότι δεν είχαμε καταλάβει πως ενδιαφέρεται κι εκείνη για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Ο Τσίπρας και το Καστελλόριζο

Η σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελλόριζο γυρίζει το ρολόι οκτώ χρόνια πίσω, σε εκείνο το γαπικό διάγγελμα από το ακριτικό νησί. Γιατί το θέτω έτσι; Οπως πληροφορήθηκα ο Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να μιλήσει για το τέλος των Μνημονίων και να στείλει μήνυμα και για τα ελληνοτουρκικά, σε μια κρίσιμη περίοδο, αν και επισήμως μεταδίδεται ότι θα εγκαινιάσει μονάδα αφαλάτωσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι του λένε να ξαναπάει εκεί. Πότε; Τον προσεχή Αύγουστο για να ανακοινώσει την τελική έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για μεγάλη φιέστα. Θα θυμίσω μόνο το γνωστό μαρξιστικό κλισέ περί ιστορίας και φάρσας.

Ξεκινάει νέος ιερός πόλεμος;

Θα ξεκινήσει, άραγε, νέος «ιερός» πόλεμος μετά την προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τις αλλαγές στον νέο Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας; To μόνο που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι για ακόμη μία φορά η Ιεραρχία «βράζει». Οι ιεράρχες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά του υπουργείου και φέρονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους. Αυτό αναμένεται να φανεί και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκινούν σήμερα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – σύμφωνα με τις πληροφορίες μου – θα ενημερώσει τους μητροπολίτες γιατί έγινε η προσφυγή. Πρώτον, επειδή στον νέο Οργανισμό του υπουργείου δεν αναφέρεται πως αποστολή του είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, που στην ανάγνωσή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της καθεστηκυίας συνταγματικής τάξης και του άρθρου 16. Με βάση το οποίο, επισημαίνεται από την Ιεραρχία, προσφάτως το ΣτΕ απέρριψε τις αλλαγές του Νίκου Φίλη στα Θρησκευτικά. Και δεύτερον, γιατί η Ιεραρχία θεωρεί πως παραβιάζεται κατάφωρα το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας. Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Το τελευταίο αντίο στον Παπαντώνη

Χθες κηδεύτηκε ο Ταξιάρχης Παπαντώνης, ο οποίος επί 24 συναπτά έτη – από το 1986 μέχρι το 2010 – διετέλεσε δήμαρχος Μοσχάτου. Ανθρωπός μου που βρέθηκε εκεί για να πει το τελευταίο αντίο στον Παπαντώνη εντόπισε ανάμεσα στο πλήθος κόσμο και ντουνιά από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Αναφέρω κάποια ονόματα ενδεικτικά για να πάρετε μια ιδέα: Φώφη Γεννηματά, Απόστολος Κακλαμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιάννης Σγουρός καθώς και Διονύσης Χατζηδάκης, νυν δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, και Γιώργος Κυριόπουλος, πρώην δήμαρχος Καλλιθέας.