Σκεφτείτε για λίγο τις αγαπημένες σας ταινίες. Τώρα σκεφτείτε πόσες από αυτές περιέχουν σημαντικές σκηνές που διαδραματίζονται μέσα σε αυτοκίνητα. Βάζουμε στοίχημα ότι θα είναι πολλές.

Δεν μιλάμε για περιπέτειες τύπου «Οι μαχητές των δρόμων», ή για τις θεαματικές καταδιώξεις στις ταινίες με τον Τζέιμς Μποντ ή το «Μπούλιτ». Αλλά για εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες: μιούζικαλ, ρομαντικές κομεντί, θρίλερ, μελοδράματα, κωμωδίες…

Τα αυτοκίνητα στο σινεμά είναι από τα αγαπημένα «παιχνίδια» των σκηνοθετών. Μπορούν να συμβολίσουν την ελευθερία ή τον περιορισμό, την ασφάλεια ή τη βία, την απομόνωση ή τη σύνδεση με άλλους. Σε κάποιες ταινίες τα αυτοκίνητα είναι σαν κοστούμια, που συνοδεύουν τους χαρακτήρες και αποκαλύπτουν πράγματα γι’ αυτούς. Σε άλλες είναι σκηνικά για δραματικές σκηνές, καθώς ο περιορισμένος χώρος τους φέρνει τους χαρακτήρες πιο κοντά.

Αυτό το σκεπτικό αναπτύσσει ο Τόμας Φλάιτ στο παραπάνω βίντεο-δοκίμιο με τίτλο «Never Just a Car». Διαρκεί 12 λεπτά και αξίζει να το δείτε και να θυμηθείτε μερικές υπέροχες ταινίες.