Το τέλος του Πάσχα περίμεναν –ως φαίνεται –ορισμένοι νεοδημοκράτες προκειμένου να βγάλουν τις εσωκομματικές τους τοξίνες. Αφορμή, αυτήν τη φορά, ήταν η παρέμβαση Σαμαρά για την ανάγκη υπεράσπισης από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής του έργου τους, την περίοδο 2012-2014. Ο πρώην πρωθυπουργός, προφανέστατα, δεν αναφερόταν μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μετεκλογικής συνεργασίας. Κι όμως, το άρθρο του παρερμηνεύθηκε (όχι σκόπιμα, φαντάζομαι) από ορισμένα στελέχη και μικρό αριθμό βουλευτών. Εγώ θα ασχοληθώ σήμερα μόνο με τους εν ενεργεία βουλευτές. Εγραψε, ας πούμε, στον λογαριασμό του στο Twitter o Νικήτας Κακλαμάνης: «Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψή του. Το άρθρο του την Κυριακή όμως περί μετεκλογικών συνεργασιών βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και τις δηλώσεις του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη». Το Twitter, βέβαια, είναι ένα ασφαλές μέσο διατύπωσης απόψεων διότι, ως γνωστόν, και ερωτήσεις να γίνουν, μπορείς πάντα και να μην απαντήσεις. Μια πρώτη ερώτηση που εγώ σκέφτομαι, φέρ’ ειπείν, είναι η εξής: Εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν βουλευτές του κόμματος που θα ζητήσουν τη διεξαγωγή μιας νέας αναμέτρησης, και μάλιστα με απλή αναλογική; Εάν υπάρχουν, υποθέτω ότι έχουν το θάρρος της γνώμης τους και θα τη διατυπώσουν δημοσίως. Πάντως, να θυμίσω ότι ο Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όταν στην τελευταία του συνέντευξη δήλωνε κατηγορηματικά πως «ο τόπος δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητος και δεν θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική». Το τι θα συμβεί μέχρι τις κάλπες, κανείς δεν το γνωρίζει. Αυτό που εγώ ξέρω, ωστόσο, είναι πως για την επόμενη μέρα των εκλογών τα σενάρια δεν είναι πολλά. Μόνο δύο.

Υστερόγραφο

Και μια υποσημείωση, για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα: ο Κώστας Καραμανλής πέρασε το Πάσχα εκτός Ελλάδας (στην Ιβηρική Χερσόνησο, απ’ ό,τι πληροφoρήθηκα) και έτσι μάλλον δεν έχει ενημερωθεί επισταμένως ούτε για το άρθρο Σαμαρά ούτε για τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε. Αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία του μπλεξίματος.

Στη Μόσχα με αγάπη

Βαλίτσες για τη Μόσχα ετοιμάζει, σύμφωνα με αρκετούς πράκτορές μου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για την ακρίβεια, με διαβεβαιώνουν ότι οι προετοιμασίες για την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν ήδη αρχίσει. Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και για να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο –όχι ότι είχαμε ξεχάσει την τσιπρική αγάπη για τη Μητέρα Ρωσία. Ο ρώσος πρεσβευτής εκτίμησε πως η επίσκεψη μπορεί να γίνει εντός του έτους, αλλά εγώ μαθαίνω ότι δεν αποκλείεται να γίνει και εντός του Ιουνίου, με την ευκαιρία των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Τι κι αν δεν θα συμμετέχει η Εθνική Ελλάδας; Στον στενό κυβερνητικό πυρήνα θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψει ο Τσίπρας στη Μόσχα για πολλούς λόγους.

Μέσα τα κεφάλια στο Μαξίμου

Σήμερα επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επειτα από εξαήμερη πασχαλινή ανάπαυλα θέλω να επισημάνω. Ο Πρωθυπουργός με την οικογένειά του γύρισαν χθες στην Αθήνα από την Τήλο και για σήμερα, που λέτε, έχει προγραμματισμένη μια σειρά από συσκέψεις στο Μαξίμου. Σε περίπτωση που ανησυχείτε για το πώς πέρασε, ο πληροφοριοδότης μου επιμένει ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του – κυρίως δε τα παιδιά – ήταν κατενθουσιασμένοι από το ακριτικό νησί. Μιας και μιλάμε για την Τήλο, την οποία ο Τσίπρας επισκέφθηκε λόγω του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου Θανάση Καρτερού – ο οποίος έχει σπίτι στο νησί –, να ξέρετε πως παρότι ο τελευταίος απέχει για κάποιο χρονικό διάστημα από τα καθήκοντά του λόγω ενός προβλήματος υγείας, οι δύο άνδρες διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Και όπως έμαθα, το Πάσχα στην Τήλο είπαν πολλά για την κυβερνητική στρατηγική.

Ο ΕΦΚΑ και η Μαριλίζα

«Μετά την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ως υφυπουργού Καμμένου, μαθαίνω ότι αποκαθίσταται και η Μαριλίζα στη θέση διοικητή του ΕΦΚΑ. Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη!». Επειτα από την παραπάνω ανάρτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου στο Twitter αναμένω με αγωνία την εξέλιξη. Θα γίνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διοικήτρια του ΕΦΚΑ; Κυβερνητικοί παράγοντες με διαβεβαιώνουν ότι είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται. Υπενθυμίζω ότι η θέση παραμένει κενή, καθώς η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, ο Στάθης Μαρίνος με τις «απευθείας αναθέσεις» στον εαυτό του, δεν πέρασε τις εξετάσεις στη Βουλή. Το φλερτ της άλλοτε γραμματέως του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Υγείας δεν είναι φρέσκο με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς μια στενότερη επαφή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί «ανοίγματα» στην Κεντροαριστερά. Αλλά, αν η επίσημη σύνδεση της Μαριλίζας με την Κουμουνδούρου περνάει από τον ΕΦΚΑ, προεξοφλώ αντιδράσεις όχι μόνο από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από τους νέους «συντρόφους» της.