Σύμφωνα με πράκτορά μου στο Μαξίμου, μόνο αφρούς δεν έβγαζαν χθες εκεί μόλις πληροφορήθηκαν τις νέες –ακατάληπτες κατ’ εμέ –δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Λογικό, αν σκεφτείτε πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε προχθές με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο να ρίξει τους τόνους. Βέβαια, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος συνεχίζει στη δική του, εσωτερικής κατανάλωσης γραμμή, εξού και στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγιναν έξαλλοι, καθώς νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης, ήταν σε αρκετά πιο ήπιους τόνους, είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς εξηγούν τη νέα καμμενική απασφάλιση οι κυβερνητικοί του σύντροφοι; Μα, με τις δημοσκοπήσεις και τη ραγδαία πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σε αποσύνθεση οι ΑΝΕΛ

Και όταν λέω «ραγδαία πτώση», δεν αναφέρομαι μόνο στη δημοσκοπική, αλλά στη γενικότερη, καθώς σε πάρα πολλούς νομούς το κόμμα Καμμένου είναι σε φάση αποσύνθεσης. Πληροφορούμαι, για να καταλάβετε, πως ήδη αρκετά στελέχη του αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με τη ΝΔ. Οπότε μην εκπλαγείτε εάν σύντομα υπάρξουν δηλώσεις υποστήριξης της ΝΔ από έναν ή δύο βουλευτές. Ονόματα δεν λέω, υπολήψεις δεν θίγω. Θα επισημάνω, παρά ταύτα, ότι ο Πάνος Καμμένος μιλά συχνά άσχημα για τον Δημήτρη Καμμένο.

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Μου λένε ότι καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στους διαδρόμους του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα των κομματικών του μίντια –αναφέρομαι στην «Αυγή», στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και στις ιστοσελίδες όπως το left.gr. Υποτίθεται ότι όλα τα σχέδια έχουν παγώσει μετά τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην «Αυγή» και ενόψει ενός γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ αυτών και του κόμματος – εργοδότη. Εγώ έχω χρέος, ωστόσο, να σας ενημερώσω για όσα έχω ακούσει για τα εν λόγω σχέδια. Στο Μαξίμου, λοιπόν, έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να μπει τάξη πρώτα στα οικονομικά τους. Οπερ σημαίνει ότι ετοιμάζεται συριζαϊκό μνημόνιο για τους εργαζομένους. Η απόφαση, λέει, περιλαμβάνει πλαφόν στα 700-800 ευρώ τον μήνα. Η συζήτηση έχει προχωρήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα και μετά την τοποθέτηση του Νίκου Σβέρκου ως διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο θα μετακινηθεί και ο Αγγελος Τσέκερης από το Μαξίμου προς την «Αυγή» για να αναλάβει τον «συντονισμό» και την «καθοδήγηση». Το πρόσωπο – κλειδί, ωστόσο, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο νυν διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το όνομα συζητείται ως εκείνο που θα έχει τον γενικό έλεγχο. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά μετά το Πάσχα θα έχουμε εξελίξεις.

Πάσχα στο Διάστημα

Μιας κι έχω πιάσει τους συριζαίους σήμερα, θυμήθηκα και ένα μέιλ που έλαβα με την ευχετήρια κάρτα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για το Πάσχα. Το φόντο είναι κόκκινο και μέσα από ένα κίτρινο –με κόκκινες πιτσιλιές –σπασμένο αβγό βγαίνει ένα μικρό διαστημόπλοιο. Μάλιστα. Ετσι όπως το πάει ο υπουργός, του χρόνου θα μας στείλει και φωτογραφία της Λάικα, της σκυλίτσας του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

Θερμό τηλεφώνημα

Πολλές φορές στο παρελθόν οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωσική Εκκλησία είχαν εντάσεις και συγκρούσεις. Προχθές το βράδυ, όμως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ρώσοςπρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το κλίμα ήταν διαφορετικό. Ο Πούτιν ευχαρίστησετον Βαρθολομαίογια τις συγχαρητήριες ευχές που του απηύθυνε για την επανεκλογή του, αλλά και γιατην υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Αγιον Ορος. Ελπίζω ο Πατριάρχης να του είπε και τίποτα για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Κεντρική Επιτροπή σε αφίσα

Εχω διάφορες απορίες σχετικά με τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Ποιος είναι ο τάδε, ποιος είναι ο δείνα, τέτοια. Αλλά, φαντάζομαι, είναι λογικό μια και απαρτίζεται και από 413 άτομα. Πού θα πάει, θα τους μάθω όμως. Από το ΚΙΔΗΣΟ φρόντισαν για όσους έχουν απορίες – σαν και μένα. Τι εννοώ; Τύπωσαν μια αφίσα με τις φωτογραφίες όλων των στελεχών που συμμετέχουν. Την έχω λάβει στο μέιλ μου, δεν τρολάρω.

Βενιζελική εσάνς

Δεν φεύγω από το θέμα «Κεντρική Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής», γιατί πηγές μου στον χώρο μού επεσήμαναν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επειτα από ενδελεχή έρευνα στα ονόματα των συμμετεχόντων στο όργανο του νέου φορέα παρατήρησαν πως υπάρχει και μια εσάνς Βαγγέλη Βενιζέλου. Εξηγώ πάραυτα για να μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είναι συμπαθούντες τον Βενιζέλο και τις απόψεις του – και τον έχουν κατά καιρούς στηρίξει. Χωρίς, ωστόσο, να θεωρούνται αυτό που θα λέγαμε στην πολιτική αργκό δικοί του. Και χωρίς – όπως μου τόνισαν επανειλημμένως οι πηγές μου – να έχουν προταθεί από εκείνον.

Η Φθιώτιδα τους ενώνει ή τους χωρίζει;

Γενικώς, μαθαίνω, στην Πειραιώς οι περισσότεροι έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τον Στέλιο Πέτσα, τον νέο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε όλους τους κανόνες, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για να το πω αλλιώς, υπάρχουν κι ορισμένοι που δεν χάρηκαν ιδιαίτερα με την ανέλιξή του. Ακούω πως ένας από αυτούς είναι ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, με τον οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολλούς μήνες μια – πώς να το πω; – ψυχρότητα. Και οι δυο γνωρίζουν πολύ καλά τα οικονομικά και ως εκ τούτου υπήρχε καχυποψία καιρό τώρα, αφού ο Σταϊκούρας ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης, ενώ ο Πέτσας ο βασικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για τα δημοσιονομικά. Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο που τους ενώνει και τους χωρίζει ταυτόχρονα. Κατάγονται αμφότεροι από τη Φθιώτιδα. Λέτε να φοβάται ο Σταϊκούρας πως ο Πέτσας θα κατέβει υποψήφιος στην πατρογονική εκλογική περιφέρεια;