Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Ακόμη και η πιο εξωφρενική, η πιο αυθαίρετη, η πιο ακραία. Οπως για παράδειγμα ότι όλα πάνε καλά στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ολοι οι υπουργοί μιλούν σωστά, ο καθένας με το δικό του ύφος φυσικά. Ολοι οι χειρισμοί τους είναι επιτυχημένοι. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καλά θα κάνουν οι εχθροί μας να μας φοβούνται.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι το παράδειγμα του πολιτικού που αν μια κυβέρνηση δεν τον είχε θα έπρεπε να τον εφεύρει. Πάντα ψύχραιμος, πάντα ετοιμόλογος και πάντα με μια προσεκτικά διαλεγμένη ποσέτ από τη συλλογή του, μπορεί να δικαιολογήσει με την ίδια άνεση οτιδήποτε χρειαστεί: από τον νόμο για το Ασφαλιστικό που πήρε το όνομά του μέχρι τα ξεσπάσματα του Τόσκα και τα παραληρήματα του Καμμένου. Εδώ δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, επικρίσεις, προειδοποιήσεις, όρια. Συμμετέχεις στην κυβέρνηση; Εχεις δίκιο.

Δύο πράγματα κυριαρχούν αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα: η ελληνοτουρκική ένταση και η αυξημένη εγκληματικότητα. Για την αντιμετώπιση του δεύτερου προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Μπορεί η εικόνα αυτή να μην προκύπτει από την όλο και μεγαλύτερη αίσθηση ανασφάλειας που έχει ο πολίτης ή από τον όλο και πιο προκλητικό τρόπο που δρουν ληστές και μπαχαλάκηδες, προκύπτει όμως από τα… στατιστικά δεδομένα.

Αλλά ο Κατρούγκαλος δεν ανησυχεί ούτε για την όξυνση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Το σχήμα του είναι απλό. Ο Καμμένος δεν προκαλεί, απλώς έχει διαφορετικά εκφραστικά μέσα από τους υπόλοιπους. «Η ρητορική του δικαιολογείται απόλυτα» είπε στον Σκάι, συμφωνώντας προφανώς με την υπόσχεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι θα «απελευθερώσει» τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αυτός που προκαλεί και κλιμακώνει είναι η Τουρκία, πάντα και μόνο η Τουρκία, προσοχή όμως, δεν θα δημιουργήσει επεισόδιο γιατί ξέρει ότι έναν πόλεμο θα τον χάσει. Αρα όλα καλά, μπορούμε να κάνουμε Πάσχα ήσυχοι.

Απλό είναι και το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Στην Τουρκία δεν εκδίδονται, αλλά αν αποδειχθεί ότι έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα δεν μπορούν να λάβουν και την ιδιότητα του πρόσφυγα. Αν προστεθούν η δίκαιη δίκη που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στον Ερντογάν όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους δώσει ο ίδιος πεσκέσι και τα όσα ακατονόμαστα είπε ο Κατσίκης, έχουμε όλη την γκάμα των απόψεων και των σεναρίων. Μια κυβέρνηση για όλα τα γούστα.

Μια κυβέρνηση, εντούτοις, που είναι αποφασισμένη να σπάσει αβγά, όπως είπε ο Κατρούγκαλος σε παλιότερη συνέντευξή του. Η Κυριακή που μας έρχεται ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία να το κάνει, το Πάσχα του 2019 δύσκολα θα τη βρει στην εξουσία.