Οι Ελληνες είναι κακομαθημένος λαός. Και θεωρούν πως όποτε διεκδικούν κάτι, δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Προχθές σημειώθηκαν επεισόδια σε δύο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, αγρότες, συνδικαλιστές και συμβασιούχοι του ΟΤΑ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο όπου θα μιλούσε ο Πρωθυπουργός, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Και στον Πειραιά, οπαδοί του Ολυμπιακού που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του γνωστού παοκτσή Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και έκαιγαν για καμιά ώρα κάδους απορριμμάτων.

Δυσάρεστα πράγματα, αλλά συνηθισμένα. Οπως συνηθισμένες είναι και οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών κάθε τόσο στην Πατησίων, την περασμένη Δευτέρα μάλιστα τραυματίστηκαν ένας οδηγός λεωφορείου και δύο αστυνομικοί. Αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μια επιλεκτική προσέγγιση. Απ’ όλα αυτά τα επεισόδια κράτησε μόνο όσα έγιναν στον Πειραιά. Και μιλώντας χθες στη Βουλή, τα συνέδεσε με τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για το «Noor1», λέγοντας μάλιστα ότι «αυτές οι καταστάσεις μάς οδηγούν στο ’63 και την εποχή του Λαμπράκη!».

Ο Σταύρος Κοντονής έχει, είναι η αλήθεια, ορισμένες εμμονές. Τον Ιούλιο του 2017 προειδοποιούσε με συνέντευξή του στην «Αυγή» ότι «ο Μαρινάκης δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο». Τον περασμένο Δεκέμβριο κατήγγειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των στημένων αγώνων και έναν μήνα μετά ζήτησε πειθαρχική έρευνα επειδή καθυστερούσε να καθαρογραφεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για το «Noor1». Πριν από λίγες ημέρες, τέλος, έλεγε στον Real Fm πως «ορισμένοι νομίζουν ότι επειδή έχουν ομάδες ή εφημερίδες ή κανάλια θα μένουν χωρίς έλεγχο». Τέτοια εμπάθεια ούτε οι υπουργοί του Πούτιν ή του Μαδούρο δεν δείχνουν.

Επειδή δεν ζούμε όμως σε οιονεί δικτατορίες, αλλά σε μια δυτική δημοκρατία όπου υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών, τέτοιου είδους παρεμβάσεις συνιστούν τριπλό βιασμό. Ο πρώτος είναι ο βιασμός της Δικαιοσύνης. Οταν ο ίδιος ο υπουργός παίρνει τόσο απροκάλυπτα θέση, όταν προαναγγέλλει, προειδοποιεί και απειλεί, υπάρχει κίνδυνος οι δικαστές να λαμβάνουν αποφάσεις υπό το κράτος φόβου. Ή να κρίνουν με πολιτικά, όχι με νομικά κριτήρια.

Ο δεύτερος βιασμός έχει στόχο την αλήθεια.

Ο Κοντονής αναφέρεται σήμερα στη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για το «Noor1» με την ίδια ευκολία που αναφερόταν μέχρι πρόσφατα στην εμπλοκή του στα στημένα. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έχει βέβαια στο μεταξύ απαλλαγεί από τις περισσότερες κατηγορίες για τη δεύτερη αυτή υπόθεση, αλλά ο υπουργός προτιμά να το αποσιωπά.

Το θύμα του τρίτου βιασμού είναι η Ιστορία. Χρειάζεται πραγματικά μια διεστραμμένη φαντασία για να σκεφτεί κανείς ότι μετά το πέρας της ομιλίας του ο Τσακαλώτος θα μπορούσε να δεχθεί φονική επίθεση από παρακρατικούς ντυμένους στα κόκκινα. Ενας είναι ο καταλληλότερος να σχολιάσει κάτι τόσο εξωφρενικό: ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, με το απαράμιλλο βρετανικό του χιούμορ.