Ο Πάνος Καμμένος επέστρεψε δριμύτερος στην υπερπατριωτική ρητορική. Και χθες το πρωί, δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει την χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ», δηλαδή της ΠΓΔ της Μακεδονίας που περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Μπράβο στον υπερπατριώτη τον Πάνο τον Καμμένο. Αν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν ήταν υποκριτής και δεν πολιτευόταν τυχοδιωκτικά, αν ήταν επικεφαλής ενός κόμματος εθνικών, εθνικοφρόνων ή εθνικιστικών αρχών, όπως θέλετε πείτε το, αλλά πάντως αρχών, θα είχε κάνει το αυτονόητο. Θα έλεγε του συνεταίρου του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν γίνεται να συνυπάρχει στην κυβέρνηση με ένα κόμμα οι απόψεις του οποίου βρίσκονται στον αντίποδα, θα είχε πάρει το καπέλο του (ή, έστω, το καπέλο του Κοτζιά) και θα είχε γυρίσει στης αντιπολίτευσης τα έδρανα.

Αντί όμως να κάνει οτιδήποτε θα είχε πρακτικό αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την καρέκλα, παραμένει στην κυβέρνηση ελπίζοντας, όπως είπε, ότι «το θέμα δεν θα έρθει στη Βουλή ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές». Και απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις όντως δεν θα έλθει, απλώς θα το χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας όποτε θέλει να συσπειρώσει το κόμμα του έστω σε μια όντως αριστερή πρόταση, ελπίζοντας έτσι ότι θα δίνει επιχειρήματα σε διάφορους χρήσιμους που έχουν εισηγηθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων στην Κεντροαριστερά και στο Κίνημα Αλλαγής. Σαν τα επιχειρήματα που, τελευταία, διακινεί μεταξύ άλλων και ο (τέως εκσυγχρονιστής;) Νίκος Μπίστης, ο οποίος καλεί την αντιπολίτευση να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα στα οποία ο Καμμένος διαφωνεί.

Τι ζητά, δηλαδή, ο Μπίστης; Στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ που ο Καμμένος εκτιμά ότι θα κολλήσει να βγουν μπροστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δηλώσουν ότι αυτά είναι με τον Τσίπρα και, δε βαριέσαι, εν προκειμένω θα τον στηρίξουν, προκειμένου στη συνέχεια ο Τσίπρας να κυβερνά με τον εθνικόφρονα μιλιταριστή Καμμένο, με τον οποίο διαφωνεί, και μαζί, παραβιάζοντας στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες, όπως η διάκριση των εξουσιών, να στέλνει εκείνους που τον στήριξαν στις προανακριτικές και στη χλεύη των πολιτών. Φαρσοκωμωδία, που λέει και η Φώφη Γεννηματά.

Αλλά εδώ, θα πείτε, το Κίνημα Αλλαγής ζητεί συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση την ίδια στιγμή που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Δεν το λες και οξυδερκή πολιτική.