O υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε χθες την επανέναρξη του πρωταθλήματος, ενώ δεν έχει βγει καν η απόφαση του αθλητικού δικαστή για το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, εξαιτίας του οποίου το πρωτάθλημα διακόπηκε. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, η απόφαση δεν θα βγει ούτε σήμερα, για να μην έχει προβλήματα με τον λαό τού ΠΑΟΚ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες κάποιου συνεδρίου. Η μόνιμη ερώτηση όλων τον τελευταίο καιρό είναι πώς είναι δυνατόν η FIFA να μας ανέχεται ακόμα με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Επαφές

Ο Βασιλειάδης στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις επαφές του με τις διεθνείς συνομοσπονδίες είναι πολύ καλός. Χθες συναντήθηκε με τον Χέρμπερτ Χούμπελ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA στην Ελλάδα. Ο Χούμπελ έχει ένα σπάνιο προσόν: μπορεί να κάνει τον κουτό, ενώ κουτός δεν είναι. Με τον Βασιλειάδη η ταύτιση των απόψεών τους είναι μεγάλη. Και ο Χούμπελ πιστεύει πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μια αδύναμη ομοσπονδία που δεν μπορεί να διοργανώσει ούτε τσιμπούσι σε γυράδικο, πόσω μάλλον πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Και ο Βασιλειάδης αυτό πιστεύει, άλλο αν είναι υπόχρεος στον πρόεδρο της ΕΠΟ γιατί προσέλαβε κάτι φίλους του και δεν το λέει δημόσια. Αλλωστε όλοι το ίδιο λένε: ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι καλός άνθρωπος, αλλά για να τον κάνεις πεθερό. Οχι πρόεδρο ομοσπονδίας.

Κρίση

Αργά αλλά σταθερά, η κρίση αυτή θα γίνει κρίση της ομοσπονδίας. Η FIFA παρακολουθεί εξ αποστάσεως και περιμένει να δει τις τιμωρίες του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη. O πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, έχοντας γνωρίσει τον Σταύρο Κοντονή τον καιρό που αυτός ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, είναι ευχαριστημένος με τη σχέση με τον Βασιλειάδη, αλλά δεν θέλει πολλά πολλά με την ΕΠΟ και τρέμει τον διεθνή Τύπο, που χρεώνει στη FIFA ό,τι σαχλαμάρα γίνεται στην Ελλάδα. Χθες το παιχνίδι της Εθνικής μας με την Αίγυπτο έγινε στη Ζυρίχη. Επ’ ευκαιρίας, τα ελβετικά κανάλια αλλά και το Αλ Τζαζίρα, που είχε τα δικαιώματα της διεθνούς μετάδοσης του αγώνα, μετέδωσαν πολλές φορές τις εικόνες με το ντου του Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας, τονίζοντας ότι ακόμα κανείς δεν έχει τιμωρηθεί. Ο Ινφαντίνο πρέπει να το καταχάρηκε.

Φάκελος

Στη FIFA δεν μπορούν π.χ. να καταλάβουν πώς γίνεται να μην υπάρχει ακόμα απόφαση τιμωρίας για τον Σαββίδη, ενώ έχουν περάσει τόσες μέρες από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Οι προϊστάμενοι του Χούμπελ του έχουν ζητήσει να συντάξει και τον σχετικό φάκελο. Ο Αυστριακός θα στείλει την έκθεσή του αυτές τις ημέρες –αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Grexit

Η έκθεση αυτή θα δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις από όσο μαθαίνω. Μετά το Πάσχα θα κληθεί ο Χούμπελ να ενημερώσει αρμοδίως τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πιθανότατα θα κληθεί και η ΕΠΟ και ο Γραμμένος, όχι για καλό λόγο. Η απόλυτη απουσία της διοίκησης της ΕΠΟ από τη διοίκηση του ποδοσφαίρου μπορεί να είναι και λόγος τιμωρίας της: κάποια ημέρα θα μας διώξουν και δεν θα το πιστεύει κανείς! Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: στη FIFA δεν αρέσει καθόλου η σιωπή της ΕΠΟ και η μη τυπική έστω υπενθύμιση στον Βασιλειάδη ότι οι κανονισμοί του πρωταθλήματος, που αφορούν για παράδειγμα την ύπαρξη ή την κατάργηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, είναι δική της αρμοδιότητα. Ο Γραμμένος μπορεί να μη γνωρίζει τι είναι το αυτοδιοίκητο και γιατί είναι σημαντικό –η FIFA έχει, όμως, άλλη εκτίμηση. Αν μια ελληνική ομάδα της στείλει την πρόσφατη επιστολή Βασιλειάδη π.χ. με τα γνωστά σημεία που έπρεπε όλοι να υπογράψουν, θα μας γίνει πρόταση να βγούμε από την UEFA και να παίζουμε σε κάποια διοργάνωση μαζί με το Πακιστάν ή τη Βόρεια Κορέα. Ο Χούμπελ άλλωστε, με όσα λέει, μάλλον ως ποδοσφαιρικό Πακιστάν μάς περιγράφει στους προϊσταμένους του.

Δικαστές

Ο Ινφαντίνο, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ως γενικός γραμματέας της UEFA, είχε εξηγήσει σε όλους ότι η παρουσία τακτικών δικαστών θα δυσκολέψει τη λειτουργία της αθλητικής Δικαιοσύνης, γιατί οι τακτικοί δικαστές έχουν σοβαρότερες υποθέσεις να ασχοληθούν και την αθλητική Δικαιοσύνη τη βλέπουν ως πάρεργο. Τους είχε εξηγήσει ότι για αυτόν τον λόγο οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν τους χρησιμοποιούν, αλλά δεν τον άκουσαν. Χθες μια κυρία, που στελεχώνει αθλητικά δικαστήρια, όταν τη ρώτησαν γιατί όλα αργούν, απάντησε «γιατί δεν προλαβαίνουμε». Εχει δίκιο. Αλλά από τη στιγμή που όλα θα καταλήξουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο μοιάζει δεδομένο ότι θα τελειώσει (;) το πρωτάθλημα και οριστικές αποφάσεις για τη διακοπή του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ δεν θα υπάρχουν.

Κάλαντα

Θα μπορούσαν να τις αφήσουν στην άκρη και να τις βγάλουν οριστικά τον Σεπτέμβριο, τον καιρό της ΔΕΘ. Αλλά αν είναι να πάει ο Τσίπρας και τότε στη Σαλονίκη, μπορεί να τις αφήσουν καλύτερα για τα Χριστούγεννα…