Φαντάζομαι δεν υπάρχει κανείς σας που να έχει ξεχάσει εκείνη την κόντρα του Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το όχι πολύ μακρινό 2016, για τα Θρησκευτικά. Τώρα, λοιπόν, με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο μάθημα, έχω τη βάσιμη υποψία πως η σύγκρουση θα αναζωπυρωθεί. Το λέω γιατί ο Φίλης ήδη χαρακτήρισε την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου «σκοταδισμό, Μεσαίωνα και αναχρονισμό». Παρ’ όλα αυτά οφείλω να σας ενημερώσω πως την περασμένη Παρασκευή είχαμε κάτι σαν «ανακωχή» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Ο Νίκος Φίλης –γνωστός λάτρης της ψαλτικής –ήταν παρών στην ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στη Μητρόπολη.Μάλιστα, στο τέλος, όπως έμαθα, ο Ιερώνυμος πλησίασε τον πρώην υπουργό –που έψελνε σε αρκετά σημεία της ακολουθίας –και του έδωσε ένα από τα λουλούδια που ήταν στην εικόνα της Παναγίας.

Πελετίδης κατά Πάιατ

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς διπλωμάτες που έχουν περάσει από την αμερικανική πρεσβεία. Tοαπέδειξε, άλλωστε και χθες με την παρουσία του στον 41οΠοδηλατικό Δρόμο Θυσίας με αφετηρία την Πάτρα και τερματισμό τη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Ο Πάιατ πήρε κανονικά μέρος με το ποδήλατό του και ποδηλατική περιβολή. Ωστόσο, η εμφάνισή του, έμαθα, προκάλεσε τοπικό «διπλωματικό» επεισόδιο. Εξηγούμαι αμέσως. Ο κομμουνιστήςδήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεν παραβρέθηκε στην εκκίνηση θέλοντας έτσι να εκφράσει την αντίθεσή του«στην παρουσία και συμμετοχή, του αμερικανού πρεσβευτή» όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Στο ίδιο ανακοινωθέν καταγγέλλεται μεταξύ άλλωνπως «είναι γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής». Καλά δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Εξάλλου οι του Περισσού πρέπει από αυτοματισμό να λένε «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» πιο συχνά κι απ’ ότι τσιτάρουν Μαρξ.

Για πάντα μαζί

Πηγές μου στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο μού διηγήθηκαν ένα ενδιαφέρον περιστατικό από την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Υστεροφημία –ιδεολογία» που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στη Στοά του Βιβλίου. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το προσωπικό αρχείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Δεν συζητώ το ότι ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν πολλοί ακαδημαϊκοί και πολλοί σημιτικοί. Πράκτοράς μου ξεχώρισε ανάμεσά τους τον Παναγιώτη Πικραμμένο και είχε τα καλύτερα να πει για τις παρεμβάσεις του Νίκου Αλιβιζάτου και του Γιάννη Βούλγαρη. Τέλος πάντων, εγώ θέλω να σας μεταφέρω πως ενώ είχε αρχίσει η εκδήλωση, ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν μέσα –στη γνωστή ώρα ΠΑΣΟΚ –παρέα ο Μανώλης Οθωνας, διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, και η Λίνα Παπαδάκη, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ποταμιού. Η κοινή τους εμφάνιση εξελήφθη ως δείγμα των στενών δεσμών που ενώνουν πια Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως. Για να παραφράσω το γνωστό άσμα, για πάντα μαζί, για πάντα μαζί, σ’ αυτό τ’ ανηφόρι που λέμε Βουλή.

Ηλιος τέλος

Περνάω τώρα στο Κίνημα Αλλαγής για να μεταφέρω μια ενδιαφέρουσα, από σημειολογική άποψη, πληροφορία. Πλέον την είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη κοσμεί ένα μπάνερ του Κινήματος Αλλαγής σε κόκκινο φόντο. Εχει τοποθετηθεί εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και απέναντι από το μπάνερ με τη Φώφη Γεννηματά. Δεν ξέρω πώς το έχουν πάρει οι φανατικοί του ιστορικού εμβλήματος, αλλά η νέα εποχή άρχισε.

Το προεδρικό τηλεφώνημα

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, πηγές της Προεδρίας έκαναν διαρροή στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τους γονείς των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέει, με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, τηλεφώνησε στους γονείς για να τους εκφράσει την υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων για το υψηλό τους φρόνημα και τους διαβεβαίωσε ότι γίνεται ό,τι επιβάλλεται για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην πατρίδα. Μάλιστα. Ευτυχώς δεν παρασύρθηκε από την ημέρα και ο Πάνος Καμμένος και δεν τους τηλεφώνησε κι αυτός, να τους αρχίσει αυτά τα πετυχημένα που έλεγε μετά την παρέλαση για την αυτοκρατορία που την συνέτριψαν οι Ελληνες το 1821.

Μοίρασαν τις εξέδρες

Παρατήρησα πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρακολούθησε την παρέλαση στα Ψαρά χθες συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά δεν βρέθηκε στη μεγάλη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, που έγινε προχθές. Αντ’ αυτού, το εν λόγω υπουργείο και φυσικά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Αρχισα, λοιπόν, κι εγώ να σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποιο ζήτημα. Τελικά, όμως, πληροφορήθηκα πως στο υπουργείο αποφάσισαν να μοιράσουν τις εξέδρες των επισήμων για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Κι εγώ που νόμιζα ότι οι αριστεροί δεν έχουν τέτοια ζητήματα.