Γεννάνε και τα κοκόρια του…

Μια μικρή μάχη μεταξύ «φιλοτσιπρικών» και «αντιτσιπρικών» δυνάμεων έλαβε χώρα στην ξενιτιά, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τετάρτη, όταν εμείς είχαμε στραμμένη την προσοχή μας στα σύννεφα που σκίαζαν την όμορφη σχέση του προέδρου Αλέξη και του προέδρου Πάνου. Η μάχη εξελίχθηκε στο πλαίσιο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ενώ αρχικά ξεκίνησε αμφίρροπα, καθ’ ά με ενημέρωσε έκτακτος ανταποκριτής μου εκ Βρυξελλών, κατέληξε σε νίκη των «φιλοτσιπρικών» δυνάμεων. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος, πριν αρχίσω να γίνομαι κουραστικός και δεν θέλω.

Οπως είναι γνωστό πρόεδρος της ομάδας αυτής, της δεύτερης μεγαλύτερης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν εκείνος ο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις ιταλικές εκλογές. Αν και οι Ιταλοί δεν εκτίμησαν και τόσο την παρουσία του στις εκλογές (ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος), κατάφερε να μπει τελικά στην ιταλική Βουλή ως βουλευτής Επικρατείας.

Αυτός ο Πιτέλα, που έγινε ιδιαίτερα… αγαπητός σε εμάς λόγω της άοκνης και επίμονης προσπάθειας που κατέβαλλε επί σειρά ετών προκειμένου να καταστήσει τον πρόεδρο Τσίπρα μέλος της ομάδας της οποίας προΐστατο (και ουσιαστικά να τον καταστήσει και εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα), βάλθηκε να εκλέξει δικό του πρόεδρο ως διάδοχο στην ομάδα, προκειμένου να συνεχίσει το ίδιο έργο (του). Η εκλογή έγινε την Τετάρτη, όπως προανέφερα, και ο «πιτελικός» υποψήφιος Ούντο Μπούλμαν, γερμανικής καταγωγής, συνδικαλιστής, κατάφερε να επικρατήσει της βελγικής καταγωγής ανθυποψηφίας του, κυρίας Καθλίν βαν Μπρεμπτ. Επί 150 ψηφισάντων, ο Ούντο, που λατρεύει (και αυτός) Τσίπρα, έλαβε 86 ψήφους, η Καθλίν (που δεν θέλει να ακούει για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ) 61 ψήφους, ενώ βρέθηκαν στην κάλπη 1 άκυρο και δύο λευκά ψηφοδέλτια.

Συμπέρασμα: they gave birth to cockerel of mr Tsipras, όπως λένε και στην εύανδρο Ηπειρο, όπως πάντα με τη γνωστή οξφορδιανή προφορά, όταν θέλουν να πουν «γεννάνε και τα κοκόρια του Τσίπρα»!..

Εξηγήσεις για τα βλήματα

Φυσικά είμαστε όλοι χαρούμενοι, που διαλύθηκαν οι παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων –του προέδρου Αλέξη και του προέδρου Πάνου. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να τους δει, να πορεύονται αγκαλιασμένοι ώς το τέλος, κάτι που διακυβεύθηκε σοβαρά, πρέπει να πω όλο το προηγούμενο διάστημα, και φταίμε κι εμείς –το αναγνωρίζω –που υποδαυλίσαμε τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο τόσο αγαπημένων εταίρων.

Ομως τέλος καλό, όλα καλά –αν και αυτό μένει να το δούμε, φυσικά.

Μέχρι να το δούμε όμως θα συνεισφέρω με ένα ζήτημα το οποίο παραμερίστηκε κάπως από την επικαιρότητα, αλλά εξακολουθεί να έχει τη σημασία του: αφορά την υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας.

Γνωρίζω από πηγή, της οποίας η εγκυρότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι κοινοβουλευτικοί παράγοντες και προσωπικά ο πρόεδρος Βούτσης είχαν διαβεβαιώσει τον Καμμένο πρόεδρο, ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των βλημάτων, θα έπεφτε στο κενό. Θα την έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.

Φευ όμως, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είχε διαφορετική άποψη. Ο Καμμένος πρόεδρος οφείλει να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, καθ’ όσον δεν υφίσταται κανένα κώλυμα, και τώρα ο πρόεδρος Πάνος τα ρίχνει στον πρόεδρο Βούτση που δεν απέτρεψε αυτή την εξέλιξη (αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε, αλλά δεν το κάνω θέμα).

Το κατέστησε δε σαφές στον πρωθυπουργό Τσίπρα, το παράπονό του, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η συνέχεια επ’ αυτού του ακανθώδους θέματος. Αλλά μια απορία για το πότε θα επισυμβεί η κλήση του Καμμένου υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή, την έχω. Και θα το παρακολουθώ το θέμα…

Ολα του Κινήματος δύσκολα

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριακές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής και τώρα, λογικά, πρέπει να περάσουν στην επόμενη φάση τους. Στη συγκρότηση των κομματικών οργάνων. Αλλά και πάλι μαθαίνω ότι επικρατεί η λογική των συμβιβασμών και των τιμαρίων. Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι και το ευκολότερο εγχείρημα του κόσμου, ούτε και υπάρχει προηγούμενο, από τη Μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον, να μαζευτούν τόσο πολλοί παράγοντες κάτω από την ίδια στέγη. Αλλά αφού πρέπει να γίνει, ας γίνει τουλάχιστον με τον σωστό τρόπο. Και ομολογώ ότι οι διεργασίες που εξελίσσονται δεν προοιωνίζονται κάτι τέτοιο. Ας πούμε, η Κεντρική Επιτροπή του νέου φορέα, με το βάλε τον έναν μέσα, βάλε τον άλλον, χωράει κι ένας τρίτος, άντε και ένας τέταρτος, υπερβαίνει πλέον τα 400 άτομα.

Τώρα οι παράγοντες διχάζονται αν ο νέος γραμματέας του κόμματος θα εκλεγεί από τη διορισμένη Κεντρική Επιτροπή ή θα διοριστεί και αυτός. Υπάρχουν απόψεις και από τη μια πλευρά και από την άλλη, και συγκρούονται.

Τι λέω εγώ; Ας κάνουν ό,τι είναι να κάνουν, αλλά ας το κάνουν σύντομα. Να λήξει και αυτή η εκκρεμότητα και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά, γιατί μπορεί να πάμε σύντομα σε αναπάντεχες εξελίξεις και ύστερα να τρέχουν και να μη φτάνουν…

Τον φρέναραν

Από όλα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες δεν μπορώ να μη σταθώ σε ένα θέμα που και εγώ, με ιδιαίτερη ένταση δε, είχα αναδείξει εδώ και μήνες, από το «Στίγμα». Πρόκειται για το άθλιο, καθαρά ψηφοθηρικό και απίστευτα διχαστικό σχέδιο του υπουργείου Σπίρτζη να θεσπίσει πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Είχα τονίσει ότι δεν μπορεί για το ίδιο αδίκημα, για το οποίο μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις έναντι τρίτου ή του κοινωνικού συνόλου, να καθορίζεται το πρόστιμο με βάση το αν αυτός που υποπίπτει στην παράβαση έχει εισοδήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα ενός άλλου. Και είχα επισημάνει ότι ανεξάρτητα από το αν έχει λεφτά ο άλλος, από τη στιγμή που περνάει το κόκκινο ή είναι μεθυσμένος και σκοτώνει ή τραυματίζει κάποιον είναι υπόλογος έναντι του νόμου και υπόχρεος το ίδιο. Οτι ούτε εκπτώσεις μπορεί να υπάρχουν σε αυτά ούτε υπερβάσεις. Ο υπουργός Σπίρτζης ψέλλισε κάτι παραμύθια του είδους ότι αυτός που έχει λεφτά οδηγεί με αλαζονεία στον δρόμο και κάτι νούμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν αυτή την ελεεινή επιχειρηματολογία. Ευτυχώς όμως ήρθε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι αντισυνταγματικά αυτά τα μέτρα, απεφάνθη, και πάει περίπατο όλος ο σχεδιασμός Σπίρτζη να σφυρίξει πρώτος αυτός «σέντρα» στον αγώνα της πάλης των τάξεων!

Κρίμα, στενοχωριέμαι…

Για το Μακεδονικό

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, και είναι παρουσίαση βιβλίου –ενός ακόμη βιβλίου για την ακρίβεια –του κυρίου Νικολάου Μέρτζου για το Μακεδονικό. Ο άνθρωπος αυτός, που έχει αναλώσει τη ζωή του στην έρευνα και την ανάδειξη του μακεδονικού ζητήματος, θα ευτυχήσει να έχει στο πάνελ έναν νυν και έναν τέως υπουργό Εξωτερικών. Τον Νίκο Κοτζιά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Για τον κ. Μέρτζο (τα σεβάσματά μου, αγαπητέ) και τους πολυετείς αγώνες του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα μιλήσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ίδια εκδήλωση.

Οσοι πιστοί προσέλθετε –στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εκδηλώσεως, χρήσιμα πράγματα θα ακουστούν…