Μπορεί το ποδόσφαιρό μας να περνά τις χειρότερες ίσως στιγμές του, καθώς το πρωτάθλημα έχει διακοπεί και κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα ξαναρχίσει, αλλά διάφοροι εμπλεκόμενοι με τη διακοπή του αποδεικνύουν ότι δεν χάνουν το κέφι τους. Ο διαιτητής Κομίνης π.χ.

Στάση

Η φασαρία για το ντου στο γήπεδο του οπλισμένου κ. Ιβάν Σαββίδη βοήθησε τον Κομίνη και τον επόπτη του Ποντίκη να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, ενώ με όσα έκαναν τίναξαν στον αέρα ένα παιχνίδι που πιθανότατα έκρινε ένα πρωτάθλημα. Ο Ποντίκης είχε μια αχαρακτήριστη διαιτητική στάση, καθώς δεν σήκωσε τη σημαία για να υποδείξει οφσάιντ τη στιγμή του γκολ του Βαρέλα, αλλά έμεινε στη θέση του περιμένοντας τον διαιτητή για να συζητήσουν –πράγμα που δεν συμβαίνει ούτε σε ματς τοπικού πρωταθλήματος. Ο Κομίνης αρχικά δεν κατάφερε να επιβληθεί στους παίκτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, που σχεδόν τον ποδοπάτησαν, στη συνέχεια ακύρωσε το γκολ που αρχικά είχε μετρήσει και μετά έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι αυτό μετράει κανονικά.

Εκθεση

Ομως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά: προσπάθησε με όσα έγραψε να βγάλει τρελούς τους θεατές και τους τηλεθεατές του ματς, γράφοντας ότι μέτρησε κανονικά το γκολ κι ότι το έκανε σαφές στους παίκτες κι όταν ήταν στο γήπεδο, δηλαδή πριν φύγει για τα αποδυτήρια. Επειδή ο μεγάλος χιουμορίστας δίνει πάντα συνέχεια στο νούμερό του, στη συνέχεια αρχικά δήλωσε ότι τελείωσε από τη διαιτησία γιατί έχει νεογέννητο παιδί (χωρίς να εξηγήσει τι σχέση έχει με τη διαιτησία το παιδί του…), στη συνέχεια αρνήθηκε να πάει στον αθλητικό δικαστή να καταθέσει και τέλος, όταν του ζητήθηκε να υποβάλει συμπληρωματική έκθεση, συναίνεσε δηλώνοντας «πολύ ευχαρίστως» κι ξαναέστειλε ό,τι είχε ήδη γράψει (!) στο φύλλο αγώνα, χωρίς να απαντά σε καμία από τις απορίες του αθλητικού δικαστή! Κι αυτό μολονότι οι ερωτήσεις του κ. Καποδίστρια ήταν σαφέστατες!

Καποδίστριας

Τι του ζήτησε ο δικαστής; Απλά πράγματα. Του ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν και από ποιον απειλήθηκε στα αποδυτήρια, αν έδωσε εντολή στις ομάδες να βγουν να συνεχίσουν, αν αυτός ή κάποιος συνεργάτης του επέβλεψε τον αγωνιστικό χώρο κι αν και γιατί κάποια ομάδα άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Τι απάντησε ο Κομίνης; Τίποτα το συγκεκριμένο! Περιέγραψε πάλι πως πήρε την απόφαση να πάει για λίγο στα αποδυτήρια, είπε ψέματα για την υπόδειξη του γκολ, επανέλαβε ότι ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κ. Λούμπος Μίχελ του φώναξε «you are finished», τόνισε πάλι πως για το όπλο του Σαββίδη ενημερώθηκε από τους ανθρώπους της ΑΕΚ και δεν πήρε θέση για όσα ο κ. Καποδίστριας του ζήτησε να ξεκαθαρίσει, αφήνοντας σε αυτόν (και στην Επιτροπή Εφέσεων) την τελική απόφαση για τα γιατί της διακοπής του ματς. Νομίζω ότι με την άρνησή του να παρέχει κάποια επιπλέον διευκρίνιση «καίει» οριστικά τον ΠΑΟΚ. Το αν θα εγκαταλείψει τη διαιτησία μένει να το δούμε. Αλλά δεν ενδιαφέρει και κανέναν.

Εξήγηση

Ο παρατηρητής διαιτησίας κ. Καλαθενός έχει αποφανθεί ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει. Αυτό είναι επιβαρυντικό και για τον επόπτη. Ο Κομίνης αρνήθηκε να παράσχει κάποια επιπλέον εξήγηση για τη συμπεριφορά του, αλλά και να μιλήσει για τη στάση των ομάδων, διότι οι έλληνες διαιτητές εκπαιδεύονται να μη λένε τι έχει συμβεί σε ένα ματς που έχει διακοπεί: τους μαθαίνουν να γράφουν ασάφειες (και μάλιστα καθόλου δημιουργικές…) ώστε η κρίση για την υπαιτιότητα της διακοπής ενός αγώνα να βαραίνει τον αθλητικό δικαστή και μόνο. Χθες ρώτησα ένα παλιό μέλος της ΚΕΔ γιατί γίνεται αυτό. Μου εξήγησε ότι μην παίρνοντας ξεκάθαρη θέση, ο διαιτητής προστατεύεται –δεν χρεώνεται τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε μια ομάδα η διακοπή ενός αγώνα. Φυσικά αυτό ισχύει μόνο στο μυαλό των διαιτητών και των προϊσταμένων τους. Ο Κομίνης αμφιβάλλω, όχι αν θα ξαναδιευθύνει ματς του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά και αν θα ξαναπάει στη Θεσσαλονίκη, έστω καλεσμένος σε γάμο.

Διαβατήριο

Μιλάμε πολύ για το τι ισχύει στα πειθαρχικά της UEFA, της FIFA και τα δικά μας. Μια τεράστια διαφορά, που δεν έχει να κάνει με τους κώδικες αλλά με τις συμπεριφορές, είναι ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες επιβάλλουν στους διαιτητές και στους παρατηρητές να είναι απολύτως σαφείς στο ζήτημα των ευθυνών των ομάδων. Οι παρατηρητές είναι υποχρεωμένοι να γράφουν ποια αντικείμενα έπεσαν και από ποιους οπαδούς, ποια συνθήματα ακούστηκαν και από ποια εξέδρα, ποιες ελλείψεις υπήρχαν. Και οι διαιτητές, αν διακόψουν αγώνα έστω και για ένα λεπτό, πρέπει να περιγράψουν τον λόγο καταλογίζοντας σαφείς ευθύνες στην υπαίτια ομάδα και τους οπαδούς της. Ο Κομίνης είναι διεθνής. Αν είχε γράψει ένα τέτοιο φύλλο αγώνα για διεθνές παιχνίδι, η UEFA θα τον διέγραφε και θα ζητούσε να του πάρουν και το διαβατήριο…