Θα ξεκινήσω το αφιέρωμά μου στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από το σκηνικό που εγώ ξεχώρισα από τον όγκο των πληροφοριών που μου έστειλαν οι διάσπαρτοι στο ΣΕΦ πράκτορές μου. Είναι Σάββατο, το στάδιο είναι κατάμεστο και στο βήμα βρίσκεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Την ώρα που μιλά και παίρνει το χειροκρότημα των συνέδρων σε κάθε καλή ατάκα, μπαίνει μέσα στην αίθουσα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οπως μου μετέφεραν, το πέταλο των ανδρουλακικών σείστηκε από τα χειροκροτήματα και ο ευρωβουλευτής τους χαιρέτησε σηκώνοντας τη γροθιά του. Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι το έκανε για να τσαντίσει το Βενιζέλο. Εγώ, όμως σπεύδω να προλάβω όποιον σκέφτηκε κάτι τέτοιο γιατί οι πηγές μου επιμένουν πως ο Ανδρουλάκης, αντί να πάει να κάτσει στη θέση που είχαν κρατήσει ειδικά για εκείνον, πήγε εκεί που βρίσκονταν οι βενιζελικοί. Κι όχι μόνο κάθισε μαζί τους αλλά χειροκροτούσε το ίδιο θερμά με αυτούς τον Βαγγέλη.

Αποχώρησε επιδεικτικά

Μένω στην ίδια μέρα, το Σάββατο. Το μεσημεράκι που λέτε κι ενώ δεν έχει πολύ κόσμο μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας, μπαίνει μέσα και κάθεται στην πρώτη σειρά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εχει πάει, όπως μου είπαν, για να ακούσει την ομιλία του Γιάννη Μεϊμάρογλου. Ελα, όμως, που υπάρχει ζήτημα με τους χρόνους –το κλασικό, κανένας δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα όταν ανεβαίνει στο βήμα –και όλη η διαδικασία έχει πάει μια ώρα πίσω. Εξού κι ανεβαίνει να μιλήσει ο Κώστας Μπαργιώτας –να σας θυμίσω ότι ο εν λόγω έφυγε από Το Ποτάμι και τον πήραν μεταγραφή στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σταύρος, λοιπόν, σηκώνεται επιδεικτικά και αποχωρεί από την αίθουσα. Τι κι αν είναι όλοι στο ίδιο κόμμα; Τα παλιά μίση δεν πάνε στον παράδεισο.

Λάθος των διοργανωτών

Εντάξει, τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, που λέει και το κλισέ. Αλλά οι διοργανωτές του Συνεδρίου υπέπεσαν σε ένα σφάλμα που χτύπησε πολύ άσχημα σε αρκετούς απ’ όσους βρέθηκαν στο ΣΕΦ. Την Παρασκευή είχαν βάλει τελευταίο στη λίστα των ομιλητών τον Νίκο Αλιβιζάτο. Οπως ενημερώθηκα, οι προθέσεις τους ήταν αγαθές. Σκοπός τους, δηλαδή, ήταν να τον τιμήσουν δίνοντάς του την ευκαιρία να κλείσει τις εργασίες της πρώτης μέρας. Μόνο που επειδή είχε πάει σχεδόν δέκα το βράδυ, πολλοί σύνεδροι είχαν αποχωρήσει. Κι άλλοι έφευγαν την ώρα που ανέβαινε ο καθηγητής να μιλήσει. Ωστόσο, όσοι έμειναν και τον άκουσαν τον χειροκρότησαν όρθιοι στο τέλος. Εύλογο, αν χρωστούν σε κάποιον ότι έφτασαν επιτέλους να συμπορευτούν αυτός είναι ο Αλιβιζάτος. Μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άκουσε όλη την ομιλία του όρθιος στα ορεινά.

Καμινική επίπληξη

Μόλις τελείωσε την ομιλία του το Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι υποστηρικτές του άρχισαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους συνέδρους και να κάνουν –αυτό που θα λέγαμε λαϊκιστί –καφενείο. Εκείνη την ώρα, όμως, μιλούσε ο Γιώργος Καμίνης, που μάλλον εκνευρίστηκε. Το υποθέτω γιατί τους απευθύνθηκε από μικροφώνου και τους ρώτησε: «Μήπως σας κουράζω; Μήπως θέλετε να κατέβω από το βήμα;». Και συνέχισε: «Σεβαστείτε το ποσοστό που πήρα στις εκλογές». Η επίπληξη έπιασε κι εκείνοι αποχώρησαν ησύχως. Και το Σώμα των συνέδρων καταχειροκρότησε τον δήμαρχο.

Γιόρταζε αλλά δεν τους κέρασε

Το σαββατόβραδο μίλησε στο περίφημο αντισυνέδριο των συριζαίων ο Αλέξης Τσίπρας, που γιόρταζε. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με χιουμοράκι. Είπε στο κοινό κάτι σε στυλ γιορτάζω και είμαι εδώ, αλλά δεν μπορώ να σας κεράσω όλους, οπότε θα σας κεράσω με αυτά που θα πω. Εμένα, πάντως, ο άνθρωπός μου εκεί μου επεσήμανε ότι θα μπορούσε να τους κεράσει όλους. Γύρω στα εκατό άτομα, λέει, ήταν.

Η γαλάζια μουρμούρα

Φαντάζομαι ακούσατε για τη σαββατιάτικη εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Θόδωρος Καράογλου στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ομιλητή τον Αδωνι Γεωργιάδη και ματαίωσαν με «παρέμβαση» τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, επειδή θεωρούν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ persona non grata. Εγώ, λοιπόν, έμαθα ότι ο Γεωργιάδης είχε ενημερωθεί από πριν και αποφάσισε να μην εμφανιστεί. Και πως εκτός από αυτήν ακύρωσε την παρουσία του ως γκεστ σε άλλες δύο. Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα πληροφορούμαι πως επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στη ΝΔ για την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά τη νέα κόντρα του κόμματος με τον Ιβάν Σαββίδη. Αφήστε που υπάρχει και γαλάζια μουρμούρα για τον αντιπρόεδρο. Αιτία; Εμφανίζεται πιο επιθετικός απ’ όσο κάποιοι θα ήθελαν. Μάλλον ξεχνά ότι η ομάδα είναι ταυτότητα.

Κύμα συριζαϊκών παραιτήσεων

Θυμάστε που σας έγραφα το Σάββατο για την παραίτηση Χριστοφορίδη; Πρέπει να σας ενημερώσω πως σύμφωνα με πληροφοριοδότες μου στο κυβερνών κόμμα ο σύμβουλος του Νίκου Παππά δεν ήταν ο μόνος.

Προ ημερών είχαμε, λέει, κύμα παραιτήσεων στον κρατικό μηχανισμό λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης του 18μηνου πριν από τις προκαθορισμένες βουλευτικές εκλογές. Για κάποιους σάς είχα ενημερώσει εγκαίρως – όπως για τον Διονύση Καλαματιανό –, για άλλους θα σας γράψω τώρα. Παραιτήθηκε η Πέτη Πέρκα, που είναι και σύντροφος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, από τη θέση της γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας για να είναι υποψήφια στη Φλώρινα.

Κι ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Θανάσης Καποτάς για να κατέβει στην Κόρινθο. Πάω στοίχημα πως έπονται κι άλλοι.