Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τους Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Μιχαλολιάκο –σας θυμίζω, τους παρέπεμψε εκεί ο Νίκος Βούτσης. Οι κοινοβουλευτικές πηγές μου επιμένουν ότι ο Βούτσης σκέφτεται να αλλάξει μέχρι και τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αυστηροποιήσει δηλαδή, προκειμένου να σταματήσουν οι χρυσαυγίτες τα ρατσιστικά σόου. Ειδικά στην Επιτροπή Εξωτερικών οι συνεδριάσεις της οποίας είναι πάντα κεκλεισμένων των θυρών, δημιουργούν συνέχεια προβλήματα, μου λένε οι άνθρωποί μου. Και ως φαίνεται οι τωρινές ποινές δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Ο Κασιδιάρης, ας πούμε, παίρνει τη μισή βουλευτική αποζημίωση αλλά συνεχίζει ακάθεκτος. Εξού και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα, σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο της αποβολής. Τουλάχιστον απέναντι στη ΧΑ οφείλουν όλοι να ενωθούν, έχω να πω εγώ.

Ο Πατούλης άρχισε την καμπάνια

Χθες νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το Πεδίον του Αρεως. Από πολίτες που ζητούσαν να ληφθούν επιτέλους μέτρα ώστε να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο πάρκο. Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν «Σπάμε στη σιωπή –Φυλακή στους εμπόρους, φροντίδα στους χρήστες».

Θέλω να σας πληροφορήσω πως το «παρών» έδωσε και ο Γιώργος Πατούλης ως επικεφαλής, λέει, της ΚΕΔΕ, φορώντας ένα γαλανόλευκο φούτερ με το εθνόσημο στο στήθος. Παραβλέπω την εν λόγω στυλιστική επιλογή και υποσημειώνω απλά ότι έχει αρχίσει από νωρίς την καμπάνια υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Δεν τον είδα, ωστόσο, να παίρνει μπατανόβουρτσα να βάψει κανέναν τοίχο, όπως έκανε η Μιμή Ντενίση –η οποία τουλάχιστον είχε σοβαρότερο λόγο να είναι εκεί αφού διαμένει στην περιοχή.

Ο Γιάνης και ο Αμόν

Τρέμε ευρωκρατία και σεις ανάλγητοι τεχνοκράτες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη Νάπολι προχθές ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου διεθνικού κινήματος που θα κατέβει στης ευρωεκλογές του 2019. Στο πλευρό του Γιάνη βρέθηκαν, λέει, ο δήμαρχος της Νάπολι Λουίτζι ντεΜατζίστρις, οΜπενουά Αμόν και εκπρόσωποι κινημάτων από Δανία, Πορτογαλία και Πολωνία. Οπως είπαν όλοι αυτοί, να τη θυμάστε τη 10η Μαρτίου 2018 ως ημερομηνία, γιατί θα απελευθερώσουν τον ευρωπαίο πολίτη. Οχι, μπράβο Γιάνη. Με τον Μπενουά Αμόν που πήρε 6,4% στις γαλλικές εκλογές και δεν βγήκε ούτε καν βουλευτής, δεν το συζητώ, θα ταράξετε το σύστημα συθέμελα.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο δημαρίτικο θινκ τανκ

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, του θινκ τανκ της ΔΗΜΑΡ, μετά την παραίτηση Σιακαντάρη από το τιμόνι του. Νέος πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης και αντιπρόεδρος ο Μανόλης Βελεγράκης. Οι πηγές μου μού επισήμαναν τη συμμετοχή των Λευτέρη Παπαγιαννάκη και Νίκου Δαββέτα στο ΔΣ ως απλά μέλη. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι εμένα μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση πως ανάμεσά τους βρίσκεται ο Σταμάτης Μαλέλης. Δεν ανησυχώ καθόλου, όλα τα προβλήματα της σοσιαλδημοκρατίας θα λυθούν τώρα.

Ενας πολυγραφότατος στο Φλέτσερ

Εδώ ο κόσμος καίγεται αλλά ο Νίκος Κοτζιάς έχει χρόνο για ένα ταξιδάκι στην Αμερική. Για την ακρίβεια, στη Βοστώνη, όπου θα μιλήσει στη διάσημη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, αυτή την Πέμπτη στις 15 του μήνα. Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, κοσμήτορας της Σχολής. Οπως, μάλιστα, διαβάζω στην πρόσκληση, ο minister Kotzias «έχει εμπλακεί σε διαπραγμα-τεύσεις που έχουν διαμορφώσει τη δημόσια και διεθνή πολιτική της Ελλάδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπερασπίζοντας επιτυχώς και προωθώντας τα ελληνικά συμφέροντα». Α, και είναι, γράφει, και «πολυγραφότατος συγγραφέας». Σαν να λέμε το κοινό προετοιμάζεται μέρες τώρα για να διαφωτιστεί από τον ομιλητή επί παντός επιστητού.