Το δίλημμα και το «Κούγκι»

Και τώρα, τι; Περί σκανδάλων και πάλι ο λόγος, και ειδικότερα για το τι θα ακολουθήσει, μετά τη σχεδόν πλήρη εξάντληση της θεματικής ενότητας «σκάνδαλα στην υγεία» (απομένει ένα ακόμη, μικρό, κομμάτι που αφορά το σκάνδαλο με τα μοσχεύματα). Πληροφορήθηκα χθες το πρωί, στη διάρκεια «πρωινού καφέ» με έκτακτο, από κάθε άποψη, συνεργάτη μου, ότι ο πρόεδρος Αλέξης αμφιταλαντεύεται σοβαρά σχετικά με το τι θα ρίξει στην αρένα. Υπάρχουν εισηγήσεις που του λένε ότι πρέπει να ασχοληθεί με τα τραπεζικά, και ειδικά με δύο «έτοιμες δικογραφίες» που αφορούν μεγάλη συστηματική τράπεζα και τις διοικήσεις της. Και υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις που του λένε να ασχοληθεί με τα ολυμπιακά έργα, και ειδικότερα το «πάρτι» που έγινε το τελευταίο εξάμηνο πριν από τη διοργάνωση, όταν κάτω από τον εντελώς προσχηματικό λόγο «τα έργα έχουν καθυστερήσει και δεν θα προλάβουμε» έγινε το έλα να δεις.

Κατά την πηγή μου, όσοι υποστηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή της σκανδαλολογίας δέχονται τη σκληρή κριτική των υπολοίπων που θεωρούν ότι αν ανοίξει αυτό το θέμα, που αγγίζει τον πρόεδρο Κώστα (Καραμανλή), μοιραία θα τον ρίξει στην αγκαλιά του Μητσοτάκη και άρα θα συσπειρώσει τη ΝουΔου, που θα νιώσει ότι απειλούνται έτσι «τα άγια τοις κυσί» της παρατάξεως.

Ετσι, προκρίνουν την πρώτη εκδοχή της σκανδαλολογίας, αλλά αν με ρωτάτε, νομίζω ότι αυτή δεν είναι και η ευκολότερη λύση. Διότι υπάρχουν «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» και εκείνος που θα νιώσει ότι απειλείται δεν έχει παρά να προειδοποιήσει ότι «θα το κάνει Κούγκι». Αν δεν το έχει κάνει ήδη δηλαδή…

Περίεργη επιμονή

Στο ίδιο πλαίσιο, γνωρίζω ότι γίνεται μια απελπισμένη, θα τη χαρακτηρίσω, προσπάθεια από τους σχετικούς μηχανισμούς των υπογείων του Μαξίμου να βρεθεί «κάτι» για τον Κώστα Σημίτη. Το έχει ζητήσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Αλέξης, αλλά, φευ, οι σχετικές έρευνες δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό. Σε μια δόση σκέφτηκαν να ανοίξουν θέματα εξοπλισμών, αντλώντας –μου λένε –επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο ο Ακης (Τσοχατζόπουλος) προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του. Αλλά η σκέψη εγκαταλείφθηκε μπροστά στο προφανές και αυταπόδεικτο. Μετά έκαναν μια έρευνα στους εξοπλισμούς επί υπουργίας Γιάννου (Παπαντωνίου), αλλά και εκεί τίποτε. Τζίφος.

Αλλά επιμένουν. Τόσο, που πραγματικά γεννάει ερωτηματικά αυτή η επιμονή. Και το γιατί τέτοιο πάθος…

«Καθάρισε» τον Παναμά

Στο μεταξύ, μεγάλες απορίες προκαλεί στους παροικούντες το μικρό χωριό που λέγεται Αθήνα η συμφωνία της κυβέρνησης να απεντάξει από τον κατάλογο των βρωμερών φορολογικών παραδείσων τον Παναμά. Αυτή που έπαιξε όπως έπαιξε επί μήνες, πότε με τα Panama Papers και πότε με τα Paradise Papers, ξαφνικά συνηγόρησε στα «μουλωχτά» υπέρ της απένταξης του Παναμά, που είναι, παγκοσμίως δε, ο ορισμός του φορολογικού παραδείσου, από τη σχετική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τι άραγε την έκανε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση; Εχει κάποιο λόγο; Και ποιος μπορεί να είναι αυτός; Γιατί προφανώς αυτό δεν συνέβη λόγω εξαντλήσεως του θέματος «Μαρέβα», έτσι δεν είναι;

Εγώ, ως καλόπιστος άνθρωπος που είμαι, θέλω να πιστεύω ότι έγινε μια αβλεψία. Μια παρανόηση. Ενα λάθος. Ο υπουργός Τσακαλώτος, που συμφώνησε τη στιγμή της σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, είχε αλλού στραμμένη την προσοχή του. Βαριόταν και έλυνε, ας πούμε, sudoku για να περνάει η ώρα.

Αν ήμουν κακόπιστος, θα έλεγα άλλα πράγματα –όπως για παράδειγμα ότι κάποιος προσπαθεί να κρύψει κάτι. Κάποιος που φοβάται πιθανές μελλοντικές αποκαλύψεις από σχετικές έρευνες που θα γίνουν –αν δεν έχουν ξεκινήσει κιόλας (που έχουν ξεκινήσει, ενημερώνω εγκύρως!).

Ετοιμάζονται να την κλείσουν…

Στον απόηχο της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή (τα πιο βαθιά χασμουρητά προκάλεσε…), ο πρόεδρος Βαγγέλης (Βενιζέλος) έστειλε χθες πρωί πρωί με την αυγούλα νέο έγγραφο – αίτημα στην Επιτροπή η οποία (υποτίθεται ότι) διερευνά το σκάνδαλο της Novartis και ζητάει να διερευνήσει πλήρως και χωρίς αστερίσκους η Προανακριτική Επιτροπή όλες τις καταγγελίες. Γιατί το κάνει αυτό; Διότι ψυχανεμίζεται ότι σύντομα, πολύ σύντομα, η Επιτροπή θα πνεύσει τα λοίσθια, το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει το έργο της, δηλώνοντας δήθεν αναρμοδιότητα να ελέγξει τις καταγγελίες των κουκουλοφόρων.

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος Βαγγέλης, ο οποίος παίζει τα νομικά στα δάχτυλα του ενός χεριού, με την ευκολία πιτσιρικά που παίζει πεντόβολα (αρχαίο παιδικό παιχνίδι, το οποίο βαριέμαι να εξηγήσω, αλλά έχει την πλάκα του, και δεν είναι videogame…).

Γιατί έσπευσε χθες ο πρόεδρος Βαγγέλης να κάνει αυτή την κίνηση; Διότι μετά τα όσα είπε εκείνος ο απίθανος πρόεδρος της Επιτροπής Παρασκευόπουλος (καθηγητής της νομικής επιστήμης, σου λέει) είναι βέβαιος ότι την πάνε για κλείσιμο την Επιτροπή.

Γιατί ο σκοπός (που δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα) είναι να κρατηθούν σε ομηρεία δέκα πολιτικοί, μέχρι να αποφασίσει ο πρόεδρος Αλέξης πότε θα (μας) πάει σε εκλογές. Αλφαβήτα είναι οι προθέσεις του…

Το ανέκδοτο

Επίσης, από την προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μάς προέκυψε ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο, επ’ αφορμή την απόφαση του Βενιζέλου να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝουΔου για τους τρεις υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ εν αντιθέσει με το άκυρο που έριξε η ΔΗΣΥ. Ποιο είναι το ανέκδοτο;

–Ο Βενιζέλος στη ΝουΔου!

Το άλλο με τον Τοτό είναι πολύ ωραίο επίσης…

Τρολ διεθνούς εμβέλειας

Με το άρθρο του θυμωμένου προέδρου Αντώνη (Σαμαρά) στους «Financial Times» δεν ασχολήθηκα. Το βρήκα άκαιρο, πρέπει να πω. Και γραμμένο όχι σε συνθήκες ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης, όπως θα ταίριαζε σε έναν πρώην πρωθυπουργό, έστω και αν υφίσταται μια άδικη και εξωφρενική κατηγορία.

Αλλά αφού το αποφάσισε, και το έκανε, δικό του θέμα –δεν παρεμβαίνω.

Αν πρέπει να σχολιάσω κάτι σε σχέση με το άρθρο, είναι η… διεθνοποίηση των… τρολ ΣΥΡΙΖΑ! Ενημερωμένα (από ποιον άραγε; Χα!) τα τρολ, μπήκαν στην ηλεκτρονική σελίδα των «Financial Times» και άρχισαν να βρίζουν τον Σαμαρά για όσα έγραφε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Υποδυόμενα (τα τρολ) τους αναγνώστες της εφημερίδας. Κι όλα αυτά, για να τα πάρουν οι δικοί μας μετά εδώ, για να μάθουμε όλοι ότι και διεθνώς αποδοκιμάζουν τον Σαμαρά για τις απόψεις που εξέφρασε στο άρθρο του για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι. Οπως πολλές φορές έχω αναφέρει, συμπερασματικά, κάτοχοι Phd είναι στο παραμύθι και στο στήσιμο…

Απομακρύνεται

Ολο και πιο πέρα, όλο και πιο μακριά πορεύεται ο Δημήτρης Καμμένος από τον κυβερνητικό σχηματισμό. Αυτή τη φορά την «έπεσε» στον Νίκο Φίλη, φίλο μου, για τη δήλωσή του, ότι δεν είναι κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή η σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.

Μέχρι και για «απάνθρωπη δήλωση» έκανε λόγο ο Καμμένος, ο Δημήτρης επαναλαμβάνω, όχι ο άλλος, και όσοι τον άκουσαν, πραγματικά διερωτήθηκαν –για πολλοστή φορά –πότε θα τα βροντήξει και θα τους στείλει χαιρετίσματα.

Εν αναμονή λοιπόν…