Στο Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται σε φάση εντατικών διαπραγματεύσεων. Καλά, αυτό θα μου πείτε δεν είναι είδηση, τους συμβαίνει συχνά. Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι πότε θα γίνει το Πολιτικό Συμβούλιο. Θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή, δηλαδή πριν από τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων ή την επόμενη εβδομάδα; Οι μεν λένε ότι πρέπει όλα τα οργανωτικά να έχουν λυθεί πριν από τις κάλπες. Οι δε υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερο να δουν πού θα κυμανθεί η προσέλευση της Κυριακής. Στη λογική πως το εν λόγω νούμερο θα είναι το πρώτο δείγμα για το πόσο καλά θα πάει το συνέδριο. Παρεμπιπτόντως, καμία πλευρά, λέει, δεν περιμένει και τους 200.000 που ψήφισαν για αρχηγό. Γιατί σε αυτούς περιλαμβάνονταν και οι απλοί «φίλοι» της Κεντροαριστεράς. Αρα, με 50.000 ώς 60.000 θα ήταν ικανοποιημένοι.

To 50% που καίει

Μένω στον χώρο για να σας επισημάνω πως σε αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο, όποτε κι αν γίνει, θα συζητήσουν κι ένα κάπως τζιζ θέμα, τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Η Γεννηματά, πληροφορούμαι, θα προτείνει το 50% των μελών της να είναι εκλεγμένοι από το συνέδριο και το υπόλοιπο 50% ορισμένοι αναλογικά με τη δύναμη του καθενός. Εγώ, πάντως, περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση γιατί θα δώσει το «παρών» κι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έλειπε στο Μεξικό στην προηγούμενη. Και ο οποίος ξεκινά από πολύ μακριά και δύσκολα θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο τζιζ θέμα.

Η ατζέντα του Κυριάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα και αύριο περιοδεύει σε Ρόδο και Σύμη. Παρότι είναι μια κρίσιμη κοινοβουλευτικά εβδομάδα, λοιπόν, επιμένει στη γραμμή «αλλαγή ατζέντας». Οπως μου μετέφεραν δε, κουβαλάει στη βαλίτσα του και προτάσεις για τουρισμό και ενεργειακά. Και μάλιστα μελετημένες, λένε οι συνεργάτες του. Αν και δεν θέλησαν να χαλάσουν το στοιχείο της έκπλήξης και να μου δώσουν μια ιδέα όσων θα πει, με διαβεβαίωσαν πως δεν θα υποσχεθεί επαναφορά του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, γιατί η χώρα έχει συνέχεια.

Παρουσίες κι απουσίες

Χθες έγινε η κηδεία του πατέρα του Παύλου Γερουλάνου, Μαρίνου. Πράκτοράς μου στο Α’ Νεκροταφείο εντόπισε ανάμεσα στο πλήθος πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Κώστα Λαλιώτη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Παύλο Χρηστίδη. Αλλά και παρουσίες-έκπληξη σαν αυτή του Στέφανου Μάνου. Τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ και τον γιο του Νικόλαο δεν θα τους χαρακτηρίσω έκπληξη γιατί ο Μαρίνος Γερουλάνος είχε υπάρξει αυλάρχης της βασιλικής οικογένειας όταν ήταν βασιλική οικογένεια. Τέλος πάντων, αυτό που σχολιάστηκε πολύ στα πηγαδάκια ήταν πως δεν πήγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Οπως μου είπε η πηγή μου, και η Γεννηματά απουσίαζε.

Ο Πρέζιντενττου Πάρλιαμεντ

Την περασμένη Κυριακή, όπως έμαθα, ο Νίκος Βούτσης βρέθηκε σε αθλητικό χώρο στην Πολιτεία, όπου το μικρό παιδί του έπαιξε, μεταξύ άλλων και μπάσκετ, με άλλα παιδιά της ηλικίας του – που κατά σύμπτωση δεν ήταν Ελληνόπουλα.

Θεατής του αγώνα, και μόνος, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκεται ανάμεσα σε ξένους, φαίνεται ότι επιδίωξε να κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα και στο ευκαιριακά διευρυμένο κοινό. Γι’ αυτό, σε άπταιστα αγγλικά, αν και δεν τον ρώτησε κανείς, τους ενημέρωσε ότι είναι ο Πρέζιντεντ του Γκρικ Πάρλιαμεντ. Σωστό, γιατί δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια.

Το έχασετο στοίχημα

Είδα την ανάπτυξη 1,4% που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 και θυμήθηκα μια ιστορία που μου είχε διηγηθεί πληροφοριοδότης μου από το υπουργείο Οικονομικών. Ηταν, λέει, Σεπτέμβριος του 2017 και στη μεγάλη αίθουσα, στον έκτο όροφο, υψηλά ιστάμενη πηγή έλεγε «η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,8%. Παίζω κι ένα ουισκάκι». Εντάξει, η ΕΛΣΤΑΤ συχνά αναθεωρεί τα στοιχεία της, αλλά κάτι μου λέει πως δεν θα πιει Lagavulin ο κύριος που έβαλε το στοίχημα.