Εγινε κι αυτό. Σε λιγότερο από 24 ώρες, έχασε ο ΠΑΟΚ εννιά βαθμούς. Γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ο Ιγκλέσιας κάνει το 3-2 στην Τρίπολη και χάνει τους τρεις πρώτους. Γύρω στις τρεισήμισι τη Δευτέρα, βγαίνει η απόφαση της κυρίας Σκολαρίκη. Μείον τρεις βαθμοί, συν τρεις που θα διεκδικούσε ο ΠΑΟΚ, αν διεξαγόταν το ματς με τον Ολυμπιακό, η σούμα βγάζει εννιά χαμένους βαθμούς. Με την ΑΕΚ να βρίσκεται από σπόντα στο +5. Κι ένα πρωτάθλημα που προσδοκούν εδώ και 34 χρόνια, να φεύγει μέσα από τα χέρια τους. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να παραφράσουμε το «it’s the economy stupid» του Μπιλ Κλίντον (φωτογραφία) και να πούμε «είναι η αλαζονεία…». Οταν έχεις ασύδοτο έναν σεσημασμένο χούλιγκαν στον χώρο των επισήμων. Οταν πας να κάνεις το άσπρο μαύρο, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Κι ότι ο Οσκαρ Γκαρσία αυτοτραυματίστηκε δαγκώνοντας τα χείλη του. Αλλά και μετά την έκδοση της απόφασης. Οταν διαρρέεις για την (εν ενεργεία) δικαστίνα ότι κατάφερε να γράψει 20 σελίδες μέσα σε 6 ώρες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «στημένη». Είναι η αλαζονεία…

Γκολ τίτλου

Πολλά είναι τα ωραία γκολ στη σεζόν. Αυτό που έβαλε την Κυριακή στην Κέρκυρα ο Σκόνδρας του ΠΑΣ με τακουνάκι. Το καψούλι του Ουάρντα, που ισοφάρισε την ΑΕΚ στο Περιστέρι. Αυτό του Αραούχο, που έκανε το 2-0 στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ για το Κύπελλο, για να θυμηθούμε τα σχετικά πρόσφατα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσία και πέρα από το θέαμα, το σλόγκαν λέει, κάθε νίκη δίνει τρεις βαθμούς. Κατά συνέπεια, τρεις βαθμούς δίνει και κάθε γκολ νίκης. Ακόμα κι αν πρόκειται για αυτογκόλ. Αν μιλήσουμε όμως για το γκολ της χρονιάς, θα πρέπει να γυρίσουμε το ημερολόγιο πίσω. Στις 4 Φεβρουαρίου. Στο Καραϊσκάκης. Του Γιώργου Γιακουμάκη, στο 94′, που κάνει το 2-1. Αν η ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου, ύστερα από 24 χρόνια, θα το χρωστάει σ’ αυτό το γκολ. Αυτό το γκολ ήταν για την ΑΕΚ το μισό και παραπάνω πρωτάθλημα.

Ομαδικη δουλειά

Αν η ΑΕΚ είναι σήμερα Νο 1 φαβορί για τον τίτλο, είναι από αυτό το γκολ. Δεν είναι μόνο οι δύο βαθμοί. Είναι η δυναμική που έδωσε στην ομάδα. Η αυτοπεποίθηση. Η προοπτική. Οτι, αφού γυρίσαμε το ματς στο Καραϊσκάκης και φύγαμε με το διπλό, μπορούμε. Είναι ότι ταυτόχρονα έβγαλε τον Ολυμπιακό εκτός πρωταθλήματος. Πέρα από τον έναν βαθμό που έχασαν οι Ερυθρόλευκοι, ήταν η περιπέτεια με τα επεισόδια που ακολούθησαν και την αφαίρεση των τριών βαθμών. Ενα γκολ που έδωσε αέρα πρωταθλητισμού στην ΑΕΚ κι ήταν η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τον Ολυμπιακό. Εχει λεχθεί για τον ομαδικό αθλητισμό ότι όλοι έχουν συμβολή και μερίδιο στην επιτυχία. Μέχρι και ο φροντιστής που κουβαλάει τα ρούχα. Κι έτσι είναι. Ακόμα και η τελευταία λεπτομέρεια έχει σημασία και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ΑΕΚ έχει βάλει μέχρι τώρα 40 γκολ και θα βάλει καμιά δεκαριά ακόμα, στα έξι ματς που απομένουν. Αν πάρει τελικά το πρωτάθλημα, θα το πάρει από το γκολ του Γιακουμάκη (φωτογραφία).

Επιλογή Λούμπος

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου είναι εξ ορισμού ζόρικες. Γι’ αυτό όμως πληρώνονται, και καλοπληρώνονται μάλιστα, τα στελέχη των ομάδων. Με τον ΠΑΟΚ να γκελάρει στην Τρίπολη, μπαίνει το ζήτημα της βοήθειας των χειμερινών μεταγραφών. Ο Τιμπό Μουλέν που αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Τσίμιροτ, ήταν εκτός 18άδας. Μεταγραφή από τη Λέγκια, που στοίχισε 1,3 εκατομμύρια. Μηδενική η μέχρι τώρα προσφορά του Γάλλου, με 16 όλα κι όλα λεπτά συμμετοχής. Ο Αζεβέδο που αποκτήθηκε για βασικός προκειμένου να παίξει στην επίθεση ο Βιεϊρίνια, με 92 λεπτά σε τρία ματς, δεν πείθει ότι μπορεί να βοηθήσει. Βραζιλιάνος είναι, ξέρει να βγάζει σέντρες, αλλά η πολύχρονη αγωνιστική απραξία τον έχει φέρει πολύ πίσω. Κι αν ο Αζεβέδο χρεώνεται στον πατέρα Λουτσέσκου, ο Μουλέν είναι 100% επιλογή Λούμπος Μίχελ (φωτογραφία) που αποδέχθηκε ο προπονητής. Που ζήτησε εξάρι και του έφεραν οκτάρι.

Δεν μπορεί

Κατώτερος των προσδοκιών και ο Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος επέστρεψε στο Λιμάνι μετά βαΐων και κλάδων, αλλά τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Σε επτά ματς και 572 λεπτά συμμετοχής έχει μηδέν γκολ και μηδέν ασίστ. Προσπαθεί, επιμένει, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός. Δεν μπορεί ακόμα να ξεπεράσει την έλλειψη παιχνιδιών και ρυθμού.