Ο τούρκος παραγωγός του «Survivor» αγοράζει τον Παναθηναϊκό… Αραβας επενδυτής για τον ΠΑΟ… Επενδυτής στον Παναθηναϊκό μέσω Βαρδινογιάννη… Επαφές της κυβέρνησης με επενδυτές για τον Παναθηναϊκό… Οι Ελληνοαμερικανοί Τζων Κουδούνης και Τζων Κάλαμος, που δίνουν 720 εκατομμύρια για την Εθνική Ασφαλιστική, υποψήφιοι για το deal… Εταιρεία ρωσικών και ουκρανικών συμφερόντων εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πράσινη ΠΑΕ. Αυτό είναι ένα σύντομο ποτ πουρί, με τους υποψήφιους σωτήρες του Παναθηναϊκού. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, θα βρούμε τον Φιλάρετο Καλτσίδη. Βασιλιά του τσιμέντου που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και φίλο του Πούτιν. Οπως και τον κινεζικό κολοσσό ιδιοκτησίας του Τζιανλίν Γουάνγκ. Και τα πρόσφατα ρεπορτάζ όμως είναι έμπλεα αισιοδοξίας. Με τον Βασίλη Κωνσταντίνου (φωτογραφία) να λέει στους ποδοσφαιριστές «Είμαστε κοντά σε λύση». Και στελέχη της ΠΑΕ να διαβεβαιώνουν: «Τους επόμενους μήνες θα δείτε έναν νέο Παναθηναϊκό». Κάτι που φέρνει σε Τσίπρα και Φλαμπουράρη, για την οικονομία που θα απογειωθεί και την ανάπτυξη που θα δούμε και θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Φρέσκο «ρεπορτάζ»

Κι επειδή παραμύθι δεν γίνεται, χωρίς δράκο, φάτσα κάρτα σε καθημερινή βάση στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων η φωτογραφία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Με φρέσκο κάθε φορά «ρεπορτάζ» για την εμπλοκή του στην ΠΑΕ, με συμπαίκτες από την εξωτική Ασία. Ενώ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει περί του αντιθέτου. Από τη μια η ελπίδα που προσφέρουν απλόχερα οι αθλητικογράφοι κι από την άλλη η πραγματικότητα. Να το πάμε ξανά, από τη αρχή. Τα χρέη του Παναθηναϊκού είναι μίνιμουμ 40 εκατομμύρια: 23,5 στο Δημόσιο, 13 στις τράπεζες, 5 στους ποδοσφαιριστές, 1 στους εργαζομένους κ.λπ. κ.λπ. Τα ετήσια έσοδα είναι κάτω από 10 εκατομμύρια, τα τηλεοπτικά είναι υποθηκευμένα και τα περιουσιακά στοιχεία (βλέπε ποδοσφαιριστές) πλην του Κουρμπέλη έχουν εκποιηθεί. Να μπλέξει κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για να κάνει τι; Να κοντράρει τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη; Τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη και την ΑΕΚ του Μελισσανίδη, που έχουν την ΕΠΟ με ποσοστό συνιδιοκτησίας, κατά 50%;

Ιδιόκτητη λίμνη

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, για την επόμενη μέρα, είναι να παλεύει ο Παναθηναϊκός με Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο για την τέταρτη θέση. Οσο για τους ξένους επενδυτές, σε ποια οικονομία και σε ποιο ποδόσφαιρο να βάλουν τα λεφτά τους; Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ωστόσο ότι το «επενδυτής από το εξωτερικό» είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Βλάση Τσάκα (φωτογραφία); Μ’ ένα μακό μπλουζάκι, πλύνε – βάλε, αλλά για τους αθλητικογράφους μια ιδιαίτερα αξιόπιστη περίπτωση. Και για να μην τον αδικούμε, έναν πρίγκιπα, έστω και για βόλτα στην Αθήνα, τον έφερε. Μεγάλο σουξέ είχε για ένα διάστημα για την ΑΕΚ ο Μπόμπ Κοζώνης. Με ιδιόκτητη λίμνη (όπως ο Εφραίμ τη Βιστωνίδα) και ακίνητη περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων. Οταν όμως Νοτιάς και Θανόπουλος έφτασαν μέχρι το Σικάγο, για να μη χάσουν το κελεπούρι, αντί για μετρητά τούς έδειξε τίτλους αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από το παράθυρο

Σχετικά πρόσφατα είχε σκάσει μύτη για τον Ηρακλή ένας τύπος από την Ιταλία. Φάμπιο Μοντεκάλβο. Κόκκινο σακάκι, ποσέ α λα Κατρούγκαλος, κίτρινο παντελόνι, πράσινο πουκάμισο, μαύρο γυαλί και γένια πέντε ημερών. Κούκλος. Να ‘χεις αδελφή, να σου τον φέρει για γαμπρό και να την πετάξεις από το παράθυρο. Δήλωνε φίλος του Μπερλουσκόνι, με δουλειές σε Ρουμανία, Αλβανία, Χιλή, Ουρουγουάη, Αργεντινή. Ηλθε (κάνα δυο φορές στη Θεσσαλονίκη), είδε και απήλθε. Εξόχως συναρπαστική ήταν η περίπτωση των Ξενιάδη – Σαλιαρέλη, για την ΑΕΚ. Εντυπωσιακό, το δίδυμο Δ. Βιντιάδη – Κιθ Χάρις, που είχε εμφανίσει ο Σταύρος Αδαμίδης (φωτογραφία). Οταν πέταξαν μάλιστα με ελικόπτερο πάνω από το οικόπεδο του Νίκος Γκούμας, «προκειμένου να επιθεωρήσουν τον χώρο όπου θα κατασκευασθεί το νέο γήπεδο».

Συμπέρασμα; Αυτό που έχει πει η λαϊκή μούσα: «Οσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες». Κι όσο δεν υπάρχουνε λεφτά, στο ποδόσφαιρο θα εμφανίζονται επενδυτάδες.

Τι επαγγέλλεσθε;

Να μη μας διαφεύγει ποιος ήταν ο τελευταίος επενδυτής που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο περιβόητος Σπύρος Παπαθανασάκης του Ηρακλέους, από το Τορόντο. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί περί του τι επαγγέλλεται είχε δώσει την εξόχως αφοπλιστική απάντηση: «Την ίδια απορία έχει και η μάνα μου».