Τον περασμένο Ιανουάριο ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, όταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η θέση του για τις μετακινήσεις των οργανωμένων μίλησε στην καρδιά των οπαδών. «Θα σας απαντήσω σε προσωπικό επίπεδο (sic) και σαν φίλαθλος» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Πιο ουσιαστική συζήτηση από το εάν θα υπάρχουν μετακινήσεις οπαδών, είναι αυτή που πρέπει να γίνει για το εάν μέσα στο γήπεδο έχουν δικαίωμα να βρίσκονται φίλαθλοι και των δύο ομάδων». «Τι να συζητάμε; Εάν κάποιος κρατήσει έναν πυρσό στο χέρι; Εδώ δεν επιτρέπεται στον άλλον να βρεθεί στο γήπεδο…» τόνισε και για να μη μείνουν απορίες για το τι πιστεύει έκλεισε κάνοντας τη θέση του σαφέστατη: «Για μένα κάθε απαγόρευση σε πολίτες να πηγαίνουν σε ένα γήπεδο και να παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν είναι σωστή, για να μην την χαρακτηρίσω με άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το πώς θα γίνει να επανέλθουμε σε μία φυσιολογικότητα» πρότεινε.

Αργότερα

Εναν μήνα αργότερα ο προϊστάμενος του Συναδινού, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βασιλειάδης, απαγόρευσε όχι μόνο τις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών, αλλά και των μεμονωμένων οπαδών –πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ! Απειλεί μάλιστα τις ΠΑΕ με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αν οπαδοί τους βρεθούν μεμονωμένα και όχι οργανωμένα σε ένα γήπεδο. Αυτός ήταν ο λόγος που οι παράγοντες της Λαμίας π.χ. αποφάσισαν το περασμένο Σάββατο στο ματς με τον ΠΑΟΚ να μην υπάρχουν καθόλου εισιτήρια! Στο γήπεδο πήγαν μόνο οι ελάχιστοι κάτοχοι των διαρκείας.

Μέλλον
Βρίσκονται ο Συναδινός με τον Βασιλειάδη ακόμα στο ίδιο υπουργείο; Φυσικά και βρίσκονται! Τους ενώνει πιθανότατα η ίδια αγάπη για την καρέκλα, αλλά και η κοινή θέση ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα υπέροχο πρωτάθλημα. «Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γιατί έχουμε μία διαφορετική εικόνα, δεν έχουμε βίαια επεισόδια κι έχουμε ένα θέαμα καλύτερο σε σχέση με άλλες χρονιές» είχε πει ο αισιόδοξος Συναδινός, προσθέτοντας πως «δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα, αλλά υπάρχει μια ανταγωνιστικότητα και δεν έχει κριθεί ο πρωταθλητής από τον πρώτο μήνα». Τα ίδια περίπου λέει και ο Βασιλειάδης, που μάλιστα στην τελευταία του συνέντευξη παρακαλάει να προστατεύσουμε και το πρωτάθλημα, πιστεύοντας ίσως πως η κυβέρνηση το έφτιαξε: «Παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα, που κατά γενική ομολογία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να το θωρακίσουμε, να μην το αφήσουμε να αμαυρωθεί από οτιδήποτε άλλο και το κυριότερο να το αφήσουμε να ανασάνει και να σταθεί στα πόδια του» είπε πρόσφατα –να σημειώσω ότι ο τρίτος με την ίδια ακριβώς θέση είναι ο Αχιλλέας Μπέος. Το αστείο είναι ότι ο μεν Συναδινός τα λέει αυτά προσδοκώντας την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο δε Βασιλειάδης τα λέει για να εξηγήσει γιατί απαγόρευσε και αυτές των απλών φιλάθλων! Και οι δυο, θαμπωμένοι από την ομορφιά του πρωταθλήματος, ως μεγάλοι οραματιστές βλέπουν το υπέροχο μέλλον.
Ευθύνη

Είναι να γελάει κανείς με την κουτοπονηριά του υφυπουργείου. Οταν ανακοίνωσε την απαγόρευση κάποιοι είπαν πως ανησύχησε από την πρόσφατη τιμωρία του Ολυμπιακού και θέλησε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ να πάθουν κάτι ανάλογο: ακούστηκε υπερβολικό, αλλά ο υφυπουργός το παραδέχθηκε την επόμενη μέρα! Στην τελευταία του συνέντευξη, αφού έριξε την ευθύνη στη Λίγκα, που δεν του ‘χει κάνει προτάσεις για το θέμα των μετακινήσεων, αφού υποσχέθηκε ότι θα το λύσει το πρόβλημα μελλοντικά με την UEFA (που πάει με όλα, όπως το γνωστό αναψυκτικό), αφού υπενθύμισε την αυστηρότητα των κανονισμών, στο τέλος αποκάλυψε πως πήρε το μέτρο για να μην κινδυνέψουν οι ομάδες με αφαιρέσεις βαθμών και κριθεί το πρωτάθλημα στα δικαστήρια, «αφού όλοι είδαμε τι έγινε με την τιμωρία του Ολυμπιακού». Κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει την υποκρισία του, τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για επεισόδια στην έδρα του –αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μια απλή ερώτηση: τι τον νοιάζει τον Βασιλειάδη πού και πώς θα κριθεί το πρωτάθλημα; Εχει καμιά ομάδα και ανησυχεί; Ή είναι στα καθήκοντα του υφυπουργού να προστατεύει ομάδες από το να μη χάσουν βαθμούς; Αν έχει αναλάβει τον ρόλο του προστάτη, ας μας το πει να ξέρουμε ποιους προστατεύει. Για να δούμε και αν θα πετύχει στην αποστολή του.

Τίτλος

«Σας πειράζει που βλέπουμε χάρη στην κυβέρνηση έναν νέο πρωταθλητή;» ρωτούσε όλο καμάρι νυχτιάτικα καθισμένη στα παράθυρα του Σκάι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου. Ας ρωτήσει τον Βασιλειάδη ή τον Συναδινό τι ακριβώς τους πειράζει. Νομίζω τους χαλάει λιγάκι ότι το πρωτάθλημα θα το κερδίσει ή ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ. Θα ήθελαν να τους δουν πρωταθλητές και τους δυο, ώστε να επιβεβαιωθεί η συναρπαστικότητα του πρωταθλήματος και να μην κριθεί ο τίτλος σε τίποτα δικαστήρια…