Μεθόδευση και απόπειρα της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη και να «στήσει» ψευτοκατηγορίες για την υπόθεση Novartis καταλογίζει στον κυβερνητικό συνασπισμό ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Χαρακτηρίζει «άσφαιρη» την Προκαταρκτική τονίζοντας πως η κυβέρνηση οπισθοχώρησε ατάκτως. Επισημαίνει πως η πρόταση σύστασης Εξεταστικής από τη ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο όσον αφορά την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία είναι επιβεβλημένη διότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για σκοτεινή υπόθεση και γιατί χρησιμοποιήθηκαν πλαστά πληρεξούσια και πιστοποιητικά. Εκτιμά ότι στο Σκοπιανό δεν μπορεί να υπάρξει λύση συμφέρουσα για το έθνος λόγω των μικροκομματικών εμπνεύσεων της κυβέρνησης, για την οποία προβλέπει πως δεν «βγάζει το 2018».
Επιμένετε ότι σκάνδαλο δεν είναι η υπόθεσηNovartisαλλά η ωμή, όπως τη χαρακτηρίσατε, παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για το θέμα;

Ολα δείχνουνπρος τα εκεί. Η προπεριγραφή του θέματος από τον Τσίπρα σε ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2017, όταν δεν είχε υπάρξει η παραμικρή σχετική ένδειξη, η απαράδεκτη δήθεν «ενημέρωση» Τζανακόπουλου μία ημέρα προ της διαβιβάσεως της δικογραφίας στη Βουλή και μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, η σπουδή Παπαγγελόπουλου να προκαταλάβει την κοινή γνώμη και τη Βουλή για το μέγεθος του σκανδάλου, οι δηλώσεις Πολάκη περί γνωστής σε αυτόν ταυτότητας των «προστατευόμενων» μαρτύρων, ο χρόνος καταθέσεως των μαρτύρων από τα μέσα Νοεμβρίου 2017 μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2018, οι επαναλαμβανόμενες καταθέσεις των μαρτύρων, ακόμη και αυτή η άσφαιρη πρόταση Προκαταρκτικής, όλα φανερώνουν την κυβερνητική μεθόδευση, την απόπειρά τους να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και να στήσουν ψευτοκατηγορίες.
Στην πρόταση της κυβέρνησης για την Προκαταρκτική δεν περιγράφονται καν αδικήματα, είπατε προ ημερών.Θα εξελιχθεί σε… φιάσκο;

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια άτακτη οπισθοχώρηση. Οταν ζητάς Προκαταρκτική, ζητάς να ασκηθεί ποινική δίωξη. Καταρτίζεις δηλαδή ένα οιονεί κατηγορητήριο, όπου περιγράφονταιοι παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους. Στην πρόταση αυτή προτείνεται να μην ασκηθεί ποινική δίωξη για τις πράξεις της δήθεν απιστίας, λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου, λόγω παρελεύσεως του χρόνου που ορίζει το Σύνταγμα, εφευρίσκεται ένα αδίκημα ξεπλύματος χρήματος, όπου δεν προσδιορίζεται ποιοι και πώς το τέλεσαν και για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή γιατί εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, και τίθεται ένα θεωρητικό ερώτημα, επί του οποίου οι προτείνοντες δεν λαμβάνουν θέση, περί της αρμοδιότητας της Βουλής να κινεί την ποινική δίωξη για τη δωροδοκία. Ατακτη υποχώρηση. Από εκεί που βρήκαν το μεγάλο σκάνδαλο, δεν τολμούν ούτε κατηγορητήριο να φτιάξουν. Το διαβάζεις και δεν καταλαβαίνεις: Τι ακριβώς έκανε ο Α ή ο Β υπουργός, ποια η μομφή; Είναι τόσο φαιδρή η μεθόδευση, που κατέρρευσε πριν καν τεθεί στη βάσανο της εξετάσεώς της. Χρήσιμη όμως η πρότασηγια την εξάλειψη του αδικήματος που αποδίδεται στον Κουρουμπλή, χρήσιμη για να μείνουν σκιές, χρήσιμη για να αλλάξει για λίγο η θεματολογία υπό το θέμα των Σκοπίων.
Θεωρείτε ότι δολίως φέρνει τώρα η κυβέρνηση την υπόθεση στη Βουλή για να θέσει σε ομηρεία την αξιωματική αντιπολίτευση;

Αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Απλώς απέτυχε παταγωδώς.
Γιατί προχωρεί η ΝΔ σε πρόταση Εξεταστικής για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία;

Γιατί πρέπει. Γιατί είναι μια σκοτεινή υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί. Γιατί είναι μια σύμβαση για πώληση εξοπλιστικών με μεσάζοντα. Γιατί χρησιμοποιήθηκαν πλαστά πληρεξούσια και πιστοποιητικά. Γιατί γελοιοποιήθηκε το ΚΥΣΕΑ. Γιατί έγινε απόπειρα εξαπατήσεως της Βουλής. Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα, με απελπισία προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και γιατί ο Καμμένος παριστάνει τον γενναίο, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Ας θέσει τον εαυτό του στην εξέταση μιας επιτροπής όπου αυτοίέχουν την πλειοψηφία. Για να δούμε αν οι κήνσορες της διαφάνειας το τολμήσουν.
Ησασταν παρών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δίχασαν τον λαό μας. Λύση συμφέρουσα για το έθνος δεν μπορεί να υπάρξει πια. Δυστυχώς, οι μικροκομματικές εμπνεύσεις, χειρισμοί της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αξιοποιήσεως των όποιων δυνατοτήτων ίσως να υπάρχουν για επίλυση στην παρούσα συγκυρία.
Η ένταση στα ελληνοτουρκικά συνεχίζεται. Γίνονται κακοί χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης;

Η Τουρκία αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποιητικό στην περιοχή. Οχι τώρα τελευταία. Εδώ και αρκετό καιρό. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και απαιτεί πολυεπίπεδη εθνική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί: διπλωματική και στρατιωτική. Και δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Χρειάζεται στρατηγική και σχεδιασμό και επιμονή. Και προφανώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από αυτά.
Τον Αύγουστο τελειώνουν τα Μνημόνια;

Ε, αφού τελειώνουν, για να έχει και κάποιο νόημα το τέλος τους, ας δεσμευτούν ότι θα καταργήσουν τις μειώσεις των συντάξεων που έχουν νομοθετήσει για την 1-1-2019 και τις μειώσεις του αφορολογήτου που έχουν νομοθετήσει για την 1-1-2020. Ετσι ώστε το δήθεν τέλος των Μνημονίων να έχει και ένα νόημα για τους πολίτες. Να μην είναι μόνο λόγια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως λέτε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται λίγο πριν από την πτώση του. Προβλέπετε εκλογές;

Δεν βγάζουν το 2018. Ευτυχώς. Να υπάρξει ξανά ελπίδα και προοπτική για τους Ελληνες, για την πατρίδα.