Η Ελλάδα και οι Ελληνες βιώνουν 10 δύσκολα χρόνια και η προπαγάνδα για τα αίτια της κρίσης καλά κρατεί.

Καμία όμως προπαγάνδα όσο καλά κι αν είναι στημένη, όσα μέσα κι αν έχουν στη διάθεσή τους οι ιθύνοντες της για να την υποστηρίξουν, δεν μπορεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Η εξαετία του οικονομικού και γενικότερου εκτροχιασμού 2004-2009 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι ήταν η κύρια αιτία της κρίσης.

α) Το δημόσιο χρέος από το 2003 έως το 2009 και το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου σχεδόν διπλασιάστηκαν.

β) Οι αντιπαραγωγικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν.

γ) Το έλλειμμα έφτασε το 15% του ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το -14%.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του εκτροχιασμού ήταν η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από το 2004 στο 2009 σχεδόν τριπλασιάστηκε φτάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ.

Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ένα αποτελεσματικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με την αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ. με σκοπό τη μείωση της σπατάλης και της απάτης στο χώρο του φαρμάκου, με διασφάλιση της επάρκειας και της κάλυψης των αναγκών των πολιτών.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2012 μειώθηκε από τα 5,4 δισ. στα 2,88 δισ. ευρώ δηλαδή μειώθηκε περίπου στο 50% σε σχέση με την εκτροχιασμένη δαπάνη της καραμανλικής περιόδου.

Αυτό το νοικοκύρεμα όμως δεν ήταν αναίμακτο πολιτικά. Κάποιοι έχασαν 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλουτισμό: φαρμακέμποροι, φαρμακοβιομήχανοι, επαγγελματίες στο φάρμακο αλλά και οι πολίτες που «δάνειζαν» το βιβλιάριό τους, σαν να ήταν μπλοκ επιταγών στον γιατρό και φαρμακοποιό τους.

Μέχρι λοιπόν το 2010 κάποιοι (πολλοί) έκαναν πάρτι με το φάρμακο και ορισμένοι (λιγότεροι) τεράστιες μπίζνες. Ηταν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις δυσκολίες των πολιτών λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων και κατακεραύνωναν εμάς το ΠΑΣΟΚ και όλους όσους συμμαζέψαμε τα πράγματα.

Είναι αναμφισβήτητο ότι:

α) Η Αμερική κινήθηκε για τη διασφάλισης των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων έναντι των ευρωπαϊκών.

β) Υπάρχει «πόλεμος» ανάμεσα στις πολυεθνικές εταιρείες για τα μερίδια της αγοράς και στον οποίο μετέρχονται θεμιτά ή αθέμιτα μέσα.

Σήμερα, προφανώς για λόγους προπαγάνδας και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων ο κ. Τσίπρας προκειμένου να βγει από την απομόνωση αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι των σκανδάλων. Βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μέχρι πρότινος φίλους του (Καραμανλή και Αβραμόπουλο) που εκτόξευσαν στα ύψη την σπατάλη του φαρμάκου, με αυτούς που έβαλαν κανόνες και συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Η κυβέρνηση μέσα στα αδιέξοδα και την αποτυχία της αναζητά σωσίβιο στη συκοφαντία και την λασπολογία. Κάτω από την πίεση των γεγονότων αναγκάστηκε να δώσει αντίγραφο του φακέλου στους ενδιαφερόμενους κι έτσι σταμάτησε το παιχνίδι των επιλεκτικών διαρροών. Ωστόσο, απαιτείται άμεσα η συγκρότηση της Επιτροπής για να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι κουκουλοφόροι και μη, ώστε να λάμψει η αλήθεια για όλους.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Ηρακλείου