O Τάσος Παπαπέτρου, ο διαιτητής που ξεσήκωσε το Γεώργιος Καραϊσκάκης την Κυριακή το βράδυ, είναι μια τρομερή ιστορία. Οπως πολλοί έλληνες διαιτητές είναι κι αυτός «παιδί του μπαμπά». Ο πατέρας του Τάσου, ο κύριος Γιάννης, ήταν κι αυτός διαιτητής. Πέρασε στην Ιστορία χάρη σε μια απόφασή του στην Τούμπα, όταν κάποτε σε ένα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός δεν μέτρησε ένα γκολ που σημείωσε ο ιταλός αμυντικός Τάκολα στο 80′. Ο κύριος Γιάννης σφύριξε φάουλ ισχυριζόμενος ότι ο Τάκολα σκόραρε με το χέρι. Το γήπεδο απαιτούσε το γκολ να μετρήσει. Επικράτησε πανζουρλισμός και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Στην αναμπουμπούλα ακούστηκαν δύο ιστορικές φράσεις από τον τότε παρατηρητή του αγώνα, τον μακαρίτη Λευτέρη Γενεράλη. Τις θυμάμαι πάντα ως ιστορικές ατάκες σε σκηνές θεατρικού έργου. Στην πρώτη σκηνή ακούγεται ο Γενεράλης να φωνάζει στον διαιτητή «λήξ’ το να φύγουμε» –πράγμα που ο Παπαπέτρου κάνει, μολονότι χρειάζονται ακόμα δέκα λεπτά για να τελειώσει ο αγώνας. Στη δεύτερη, ο Γενεράλης, που τον έχει πιάσει από το χέρι, του φωνάζει στοργικά «και τώρα τρέχουμε»…

Ταλέντο

Ο Τάσος, επειδή το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, έγινε κι αυτός διαιτητής, χωρίς το ταλέντο του μπαμπά πάντως. Από μικρός ο Τάσος ήταν για όλους ο «γιος τού τώρα τρέχουμε». Τα κατά καιρούς παρακάλια του μπαμπά έφταναν για να του συγχωρεθούν λάθη απίστευτα. Οταν ακόμα ήταν διαιτητής Β’ Εθνικής είχε κάνει μια ιστορική κουταμάρα υποδεικνύοντας σε ένα ματς σε θέση οφσάιντ ένα επιθετικό της ΑΕΛ: η υπόδειξή του ήταν τόσο γελοία, που μπήκε στο γήπεδο και του επιτέθηκε ο τότε ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, ο ψύχραιμος κ. Κώστας Πηλαδάκης, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα έφυγε από το ποδόσφαιρο αηδιασμένος. Παρ’ όλα αυτά ο Παπαπέτρου ανέβηκε κατηγορία κι έφτασε στη Σουπερλίγκα σε χρόνο – ρεκόρ.

Τρομερός

Στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία ήταν τρομερός –πάντα σύμφωνα με τον μπαμπά που καμάρωνε για τον κανακάρη του. Δεν συμφωνούσαν, ωστόσο, μαζί του οι παρατηρητές διαιτησίας που με τους βαθμούς που του έβαλαν τον έστειλαν τόσο χαμηλά στη βαθμολογία των διαιτητών, που σε μια κανονική χώρα θα υποβιβαζόταν στη Β’ Εθνική για να βρει έναν άλλο Πηλαδάκη να τρελάνει. Ομως δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο: πριν φτάσει στα 30 έγινε διεθνής και γιόρτασε τον προβιβασμό του σε ένα ματς Ολυμπιακός –Εργοτέλης 3-0, στο οποίο δεν έδωσε τρία πέναλτι στον Ολυμπιακό, αλλά επέτρεψε στον Τσόρι να βάλει γκολ με το χέρι! Η διαιτησία του είχε κάνει έξω φρενών, θυμάμαι, τον Παναγιώτη τον Βαρούχα, που με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε ζητήσει να γράψω ότι πρέπει τους διαιτητές να τους παρακολουθεί και ψυχίατρος, διότι μερικοί δεν είναι στα καλά τους.

Εκτο

Ο Παπαπέτρου συνέχισε τη σπουδαία πορεία του στη διαιτησία χωρίς να παίρνει ματς της προκοπής, παρ’ ότι διεθνής, ενώ κυκλοφορούσε η φήμη πως ο μπαμπάς του έφτιαξε ένα blog διά μέσου του οποίου συκοφαντούσε κάθε διαιτητή: πρόκειται για φήμη ανυπόστατη, αν και τίποτα δεν αποκλείεται. Ωσπου ήρθε η εξυγίανση και άρχισαν να τον βάζουν συνεχώς σε δύσκολα ματς του Ολυμπιακού –όλως τυχαίως η αναβάθμισή του συνέπεσε με την επιστροφή του παλιόφιλου Θωμά Μητρόπουλου στο ποδόσφαιρο, επί των ημερών της παρουσίας του οποίου πίσω από τις κουρτίνες της ΕΠΟ, ο μπαμπάς Παπαπέτρου μεσουρανούσε. Κάθε ματς του Τάσου πλέον, όταν υπάρχει στο γήπεδο ο Ολυμπιακός, είναι μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας: σφυρίζει σαν να δίνει εξετάσεις και ξέρει ότι θα τις περάσει μόνο αν ο Ολυμπιακός έχει από αυτόν παράπονα στο τέλος. Την Κυριακή ήταν το έκτο ματς στη σειρά που οι Ερυθρόλευκοι πλήρωσαν ακριβά την παρουσία του. Υπομονή. Θα υπάρξει κι έβδομο.

Πέρυσι

Είχε δίκιο ή άδικο στις αποφάσεις του; Δεν έχει καμία σημασία: όποιος τον παρακολουθεί γνωρίζει ότι ήταν δεδομένο πως σε ό,τι δύσκολο του προέκυπτε θα αποφάσιζε εις βάρος του Ολυμπιακού, διότι έτσι κάνει πάντα εδώ και ενάμιση χρόνο. Την Κυριακή σφύριξε 55 φάουλ τιμωρώντας κάθε επαφή: δεν σφύριξε μόνο στις δυο φάσεις που ο Ολυμπιακός φωνάζει ότι αδικήθηκε –κατάπιε το στραγάλι στη φάση που ο Βράνιες αγκαλιάζει τον Μποτία και στη φάση που ο Γιακουμάκης τραβά τον στόπερ του Ολυμπιακού για να περάσει και να σκοράρει. Μπορεί πάντως και χειρότερα: πέρυσι στα Γιάννινα μετέτρεψε ένα πέναλτι στον Φορτούνη σε φάουλ εκτός περιοχής. Το ρεπερτόριό του είναι ανεξάντλητο.

Γλυκά

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος είναι λέει προβληματισμένος για τις τελευταίες διαιτησίες. Του προτείνω να πάει στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη, που μπορεί να τον παρηγορήσει. Θα του πει ότι οι φάσεις είναι δύσκολες, ότι όλες χρειάζονται πολλά ριπλέι κι ότι όταν θα ρθει το VAR όλα θα γίνουν καλύτερα. Μετά θα του διαβάσει και την «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» για να κοιμηθούν μαζί αγκαλίτσα. Και να δουν όνειρα γλυκά…