Οπως μου είπε –επί λέξει –πληροφοριοδότης μου από την Πλατεία Συντάγματος, «σαν στο σπίτι του πρέπει να ένιωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στο συλλαλητήριο». Λογικό. Εξάλλου πηγή μου κοντά στον πρώην πρωθυπουργό μού τόνισε ότι είχε από πολύ νωρίς αποφασίσει να κατέβει στη συγκέντρωση. Αλλο τι έλεγε δημοσίως. Ο Σαμαράς, ο οποίος έχει ταυτίσει, σύμφωνα με τους πολιτικούς του φίλους, το όνομά του με τη μάχη για το Σκοπιανό (οι πολιτικοί του αντίπαλοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παραλείπουν τη λέξη «μάχη»), κατέβηκε στο κέντρο συνοδευόμενος από πολύ λίγους δικούς του ανθρώπους ενώ δίπλα του δεν βρισκόταν κανένας βουλευτής. Εγώ, πάντως, έμαθα ότι νωρίτερα –προτού δηλαδή κατευθυνθεί προς το Σύνταγμα –είχε μιλήσει για το κλίμα εκεί με τους Αδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Αννα Ασημακοπούλου, στους οποίους εξήγησε πως προτιμά να μην έχει βουλευτική συνοδεία. Πληροφορούμαι δε ότι προτού κατεβεί στο πεζοδρόμιο επισκέφθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη και είχε μαζί του μια ζεστή συνομιλία. Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι, όπως μου μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας από τα όσα έλεγε ο Σαμαράς στους πολίτες που τον πλησίαζαν, έγινε σαφές ότι έχει –για να το θέσω ευγενικά –αποχαιρετήσει εδώ και καιρό το Βουκουρέστι και μένει προσηλωμένος στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Κάτι μου λέει πως μετά το χθεσινό συλλαλητήριο ετοιμάζεται και για πιο δυναμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. «Αν χρειαστεί» βέβαια, όπως έσπευσαν να μου επισημάνουν από το περιβάλλον του.
Χειροφίλημα

Μένω στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας για να σας πω ότι χθες στο συλλαλητήριο κατέβηκε και ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Τασούλας παρέα με την κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ, Ναταλία Αβέρωφ – Τοσίτσα, η οποία μάλιστα κρατούσε στο χέρι και μια ελληνική σημαία. Αφού περπάτησαν περίπου ένα δίωρο ανάμεσα στον κόσμο, έφτασαν κοντά στη Μεγάλη Βρεταννία, εκεί όπου βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς. Μόλις, λοιπόν, ο Τασούλας ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό πως «είναι και η Ναταλία εδώ», εκείνος έσπευσε να τη χαιρετήσει και να της φιλήσει το χέρι. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο ομολογώ.

Φωτογραφίες

Κατά τα λοιπά, φαντάζομαι ότι ήδη έχετε δει τις φωτογραφίες από το συλλαλητήριο που έχουν ανεβάσει στο twitter Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης. Για να είμαι ακριβής τα φωτογραφικά άλμπουμ που έχουν ανεβάσει στο twitter, γιατί δεν μιλάμε για ένα ενσταντανέ απλά. «Γιατί όχι;» θα μου πείτε. Την σήμερον ημέραν φωτογραφίζομαι, άρα υπάρχω.

Αποκριάτικο πάρτι

Για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, που λένε και οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων, το Σάββατο το βράδυ άνθρωπός μου που ήταν καλεσμένος σε αποκριάτικο πάρτι εντόπισε ανάμεσα στους μασκαράδες τον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παρότι δυσκολεύθηκε λίγο να τον αναγνωρίσει, επειδή φορούσε μια μακριά μαύρη μπέρτα και μια μάσκα α λα βενετσιάνικο καρναβάλι. Να υποσημειώσω, πάντως, ότι ο Βαρβιτσιώτης δεν έμεινε πολύ στη γιορτή.

Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης

Μπορεί στην αξιωματική αντιπολίτευση να είχαν συλλαλητήριο χθες, ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως προτίμησε να πάει στην 27η Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Το λέω γιατί ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε και μια δήλωση για το Μακεδονικό πριν μπει στην έκθεση και θυμίσει πως όταν δημιούργησε Το Ποτάμι έλεγε πως «την Ελλάδα θα τη σώσει το χώμα της». «Νομίζω» είπε «ότι πρέπει να υπάρξει σκέψη, ειδικά από τους πολιτικούς, να ακούν τη φωνή του πλήθους, αλλά να μην κρύβονται πίσω από αυτό. Να χαράξουν την πραγματικά εθνική πατριωτική γραμμή». Εγώ το διαβάζω ως μπηχτή στους φιλελεύθερους της ΝΔ αυτό. Και το λέω επειδή ένα από τα πρώτα ραντεβού που έκανε ο Σταύρος στη συμπρωτεύουσα έμαθα πως ήταν με τον Νίκο Μέρτζο, τον σύμβουλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό.

«Χρήζει ιατρικής παρακολούθησης»

Διαβάζω φανατικά τα περιφερειακά μίντια και εκεί, στο lamiareport.gr, αλίευσα την εξής είδηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Κυρίτσης καταγγέλλει πως το Σάββατο το βράδυ, στον χορό της Agroinvest, τον πλησίασε ο Απόστολος Γκλέτσος – δήμαρχος Στυλίδας να θυμίσω –, του ζήτησε να βγουν λίγο έξω για να του πει κάτι και άρχισε να τον χτυπά. Ο Κυρίτσης έκανε μήνυση στον Γκλέτσο, αλλά εγώ οφείλω να πω ότι προσυπογράφω τη δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για το θέμα. «Επειδή» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης «είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, θυμίζω, πως εφόσον χρειάζεται, υπάρχουν κλινικές, δομές, προγράμματα και ειδικοί».