Στη σύσκεψη που έγινε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη – παρόντος του Γιάννη Μεϊμάρογλου ως ποταμικού εκπροσώπου –- με κύριο θέμα τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο Σκοπιανό αλλά και την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, όπως φαντάζεστε, συζήτησαν πολλά και σοβαρά. Πριν, βέβαια, ξεκινήσουν, μιας και ήταν και η πρώτη της χρονιάς τίμησαν τα μελομακάρονα που υπήρχαν στην αίθουσα αλλά και τα γλυκά που είχε φέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου για την ονομαστική του εορτή. Οπως έμαθα, οι πιο γλυκατζήδες ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Παύλος Χρηστίδης. Σύμφωνα δε με πληροφοριοδότη μου, οι παριστάμενοι βρήκαν και την ευκαιρία, αφού η προεδρεύουσα Φώφη Γεννηματά δεν είχε εμφανιστεί, να κουβεντιάσουν και για μπάλα. Το φλέγον θέμα ήταν ένα: ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής; Η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός; Η ομήγυρη είχε και ΑΕΚτζήδες και Ολυμπιακούς. Με τους δεύτερους να πλειοψηφούν σαφώς. Οπότε φαντάζεστε σε ποια ομάδα στοιχημάτισαν στο Κίνημα.

Ρόλοι και όργανα

Μένω σε αυτή τη σύσκεψη για να ενημερώσω τους ψηφοφόρους του νέου φορέα ότι χθες ορίστηκε ο Γιάννης Κουτσούκος αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ. Προφανώς η κίνηση κρίθηκε αναγκαία γιατί ο Κεγκέρογλου κλήθηκε να εκτελέσει και χρέη συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Οπότε πού θα τα προλαβαίνει όλα; Παρεμπιπτόντως, ακούω ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου θα γίνει στις 14 του μήνα. Και πως για τις 8 προγραμματίζεται μια πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΟΕΣ, το οποίο είναι ένα μικρότερο αριθμητικά όργανο. Οχι και πολύ μικρότερο, βέβαια, γιατί εκεί στην Κεντροαριστερά έχουν παράδοση στην – πώς να το πω; – υπερβολικά αναλογική εκπροσώπηση των διαφόρων φυλών – τάσεων. Τέλος πάντων, το ρεζουμέ είναι ότι ετοιμάζονται φουλ για το συνέδριο στην Κεντροαριστερά.

Αναβολή της τριμερούς

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ταξιδεύει τελικά για Κύπρο τη Δευτέρα. Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά, παρουσία του Πρωθυπουργού και των Νίκου Αναστασιάδη – Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβλήθηκε εξαιτίας ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων του ισραηλινού πρωθυπουργού. Αντίθετα, κανονικά θα διεξαχθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο νησί η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας. Να σας πως ότι ο Τσίπρας και ο Αναστασιάδης θα έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ την ερχόμενη Τετάρτη στη Ρώμη, όπου θα παρευρεθούν στη Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Κυπριακές πηγές μου μού εξήγησαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επικαλέστηκε υψίστης σημασίας εσωτερικό θέμα για να αναβάλει την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο. Ποιο ήταν αυτό, κατά τους πράκτορές μου; Τη Δευτέρα προγραμματίστηκε μια συνεδρίαση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, για το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων το Σάββατο, που ως γνωστόν είναι ημέρα αργίας για τους Εβραίους. Η εν λόγω κοινοβουλευτική συνεδρίαση, λοιπόν, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Σαμπάτ σαλόμ Vs υδρογονανθράκων, σημειώσατε 1.

«Θα ανακοινώσω τα βραβεία ανήθικων και διεφθαρμένων ΜΜΕ της χρονιάς τη Δευτέρα στις 5:00. Τα θέματα θα καλύπτουν την κατηγορία Ανεντιμότητας και Κακής Κάλυψης σε διάφορες κατηγορίες από τα Fake News Media. Μείνετε συντονισμένοι!» τιτίβισε

ο Ντόναλντ Τραμπ

Αυτά βλέπουν οι συριζαίοι και ζηλεύουν

Η Ντόρα περιοδεύει

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι σε φόρμα. Το λέω γιατί το πρόβλημα υγείας με το πόδι της μπορεί να την ταλαιπωρεί ακόμη, εκείνη ωστόσο όχι μόνο δεν έχει περιορίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες αλλά περιοδεύει κιόλας. Μαθαίνω ότι την Παρασκευή και το Σάββατο θα επισκεφτεί την Κομοτηνή και θα έχει φορτωμένο πρόγραμμα. Θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, θα επισκεφτεί τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, ενώ το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη ομιλία της στην τοπική οργάνωση της ΝΔ στη Λέσχη Κομοτηναίων. Μετά θα συναντηθεί και με θεσμικούς φορείς του νομού. Ανήμερα τα Φώτα θα παραστεί στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Μαρώνειας. Μιας και αναφέρθηκα στα Φώτα, θέλω να ξέρετε πως ο αδελφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στην Τήνο για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

«Το τέλος της ελληνικής διπλωματίας»

Μου μεταφέρθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιχομυθία μεταξύ υψηλόβαθμου στελέχους της αντιπολίτευσης και κορυφαίου ευρωπαϊκού παράγοντα, την οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Το θέμα της κουβέντας των δυο ανδρών ήταν το Σκοπιανό. Ο Ευρωπαίος, λοιπόν, είπε στον έλληνα συνομιλητή του πως αν τελικά, μετά το πέρας των όποιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Βουλή των Σκοπίων συμφωνήσει στην αλλαγή της ονομασίας και η ελληνική Βουλή δεν την ψηφίσει, αυτό θα είναι – όπως επί λέξει το έθεσε – το τέλος της ελληνικής διπλωματίας.

Το σκεπτικό του είναι, σύμφωνα με τον έλληνα συνομιλητή του, ότι ζητάμε εδώ και τόσα χρόνια την αλλαγή του ονόματος, οπότε αν τελικά μας προσφερθεί η αλλαγή και την αρνηθούμε, η διεθνής κοινότητα θα δυσκολευθεί πολύ – για να το πούμε κομψά – να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα οποιοδήποτε ελληνικό αίτημα. Εγώ, προσωπικά, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι πιέζουν για λύση.

ΟΛΜΕ εναντίον Γαβρόγλου

Αλλη μια κόντρα της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας. Εξηγούμαι. Το συνδικαλιστικό όργανο έστειλε επιστολή στον Κώστα Γαβρόγλου για να του πει πως απορρίπτει την πρότασή του για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Γιατί; Επειδή, όπως λέει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, έτσι μειώνονται τα τμήματα των λυκείων όλης της χώρας. Και ειδικά στα περιφερειακά σχολεία και τα σχολεία απομονωμένων περιοχών, καθώς θα απαιτούνται πλέον περισσότεροι μαθητές για την συγκρότηση κάθε τμήματος. Και καταγγέλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το σχέδιο αυτό θα συνδυαστεί με τις νέες συγχωνεύσεις σχολείων στις οποίες συμφώνησε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, «για παράδειγμα, τα σχολεία των πρωτευουσών της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη) καθώς και οι πρωτεύουσες μειονεκτικών περιοχών (π.χ. το Καρπενήσι ή η Φλώρινα) θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο». Αναμένω με ενδιαφέρον την υπουργική αντίδραση.

Κοινή θέση

Η ΝΔ, είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό. Ας τα βρουν μεταξύ τους τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση. Ηταν ένας όντως εύσχημος τρόπος να αποφύγει ο αντιπρόεδρος την επισήμανση πως ούτε οι γαλάζιες φυλές έχουν, μεταξύ μας, κοινή θέση για το ζήτημα.

Ανεξάρτητος Ελληνας

«Η ψυχή της Ελλάδας είναι η Μακεδονία, για να είναι η Μακεδονία δική μας φύγανε από την Κρήτη παλικάρια και έχυσαν το αίμα τους στον Μακεδονικό Αγώνα. Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή». Το απόσπασμα είναι από ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης μπορεί να γίνει Ανεξάρτητος Ελληνας χωρίς προσπάθεια.