Τι σημαίνουν για εσάς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά; «Είναι οι μέρες που πρέπει να μοιράζουμε την αγάπη που έχουμε για τους δικούς μας σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι μέρες για μένα σημαίνουν αγάπη, περισυλλογή και αποφασιστικότητα να δώσεις τα πάντα για έναν καλύτερο κόσμο». Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξε, όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, «κάτι από την αγάπη του για τους ανθρώπους, πράγμα που τον χαρακτηρίζει». Δεν είπε, βέβαια, ότι το μεγάλο του ελάττωμα είναι η γενναιοδωρία του και η ειλικρίνειά του, αλλά δεν πειράζει. Αυτά σε μια άλλη συνέντευξη…

Χειρότερη

Πέρα από τα συνηθισμένα, ο υφυπουργός ωστόσο έκανε στη συνέντευξη κι έναν προσωπικό απολογισμό χαρακτηρίζοντας ως «χειρότερη στιγμή της χρονιάς» τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στον Βόλο, ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, επειδή πραγματικά το πιστεύει, το είπε δυο φορές! Σε μια αρχική του απάντηση ανέφερε ότι η χρονιά «σημαδεύτηκε από τα τραγικά γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος» και σε μια δεύτερη τόνισε ότι ήταν η χειρότερη στιγμή της χρονιάς, τονίζοντας ότι ο τελικός αυτός κατέδειξε «όλες τις παθογένειες που έχει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός». Δεν θα διαφωνήσω καθώς όντως η στιγμή ήταν η χειρότερη. Ωστόσο πιο πολύ και από τις παθογένειες που έχει ο ελληνικός αθλητισμός, αυτό που κατέδειξε ο τελικός είναι την απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει.

Διοργανωτές
Ποιοι ήταν οι διοργανωτές εκείνου του τελικού; Πρώτα από όλα την ευθύνη του είχαν οι άνθρωποι που διοικούσαν την ΕΠΟ. Δεν ήταν εκλεγμένοι, αλλά τοποθετημένοι, όλοι σχεδόν με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του υφυπουργείου Αθλητισμού, που σήμερα ο κ. Βασιλειάδης διοικεί. Δεν τους τοποθέτησε αυτός και θα ήταν άδικο να τους χρεώσουμε σε αυτόν, πλην όμως όλοι τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης βρέθηκαν εκεί και σχεδόν όλοι με τις ίδιες ευλογίες συνεχίζουν στην ΕΠΟ να δουλεύουν. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος του τελικού, ο νομομαθής κ. Δρόσος, ήταν συντάκτης νομοσχεδίων –μπορεί και να είναι ακόμα. Ο κ. Φιλιππούσης ήταν διευθυντής του γραφείου του προκάτοχου του κ. Βασιλειάδη, κ. Κοντονή. Ο κ. Μπάρτζης προσεύχεται να του κόβει μέρες ο Θεός και να χαρίζει μήνες στην κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι άνθρωποι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που ευθύνονται για εκείνη την πραγματικά καταστροφική βραδιά; Εκτός αν ο Βασιλειάδης εννοεί ότι τον τελικό τον διοργάνωσαν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, οπότε ας μας το πει.
Κυβέρνηση

Δεν φταίει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για όσα έγιναν τότε στον Βόλο: η κυβέρνηση φταίει που όποτε μπλέκει με το ποδόσφαιρο προκαλεί καταστροφές. Κι αν υποθέσουμε πως πριν από την έναρξη του αγώνα υπήρχαν διοργανωτικές αστοχίες και τερατώδεις αποφάσεις, που ξεπερνούσαν τους τότε διορισμένους στην ΕΠΟ (δεν ισχύει ούτε για αστείο, απλά το αναφέρω για την οικονομία της συζήτησης…), τα όσα ακολούθησαν είναι ακόμα χειρότερα! Οι ανεκδιήγητοι διοργανωτές εκείνου του αίσχους σήμερα είναι σύμβουλοι της ΕΠΟ ή έχουν θέσεις επιτελικές κι ο υφυπουργός ούτε που τόλμησε να εκφράσει τις ενστάσεις του. Η δε δικαστική διερεύνηση των ευθυνών, όσων διοργάνωσαν τον κατά τον Βασιλειάδη «χειρότερο αγώνα της χρονιάς», έχει βαλτώσει διότι ουδείς θέλει να ασχοληθεί σοβαρά: οι εμπλεκόμενοι φίλοι είναι βλέπετε πολλοί και διάφοροι.

Ικανός

Είναι εύκολο για τον εκάστοτε υφυπουργό να κατηγορεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για όλα: δεν υπάρχει κανένας άλλωστε ικανός να το υπερασπιστεί, αφού οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων το έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης, δηλαδή καταστροφής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φταίνε για όλα οι κακές ΠΑΕ, οι άθλιοι πρόεδροι κ.λπ. Τον χειρότερο αγώνα της χρονιάς διοργάνωσαν διορισμένοι της κυβέρνησης. Το πλάνο ασφάλειας ήταν ευθύνη της Αστυνομίας, δηλαδή πάλι του κράτους. Η επιλογή του ακατάλληλου γηπέδου έγινε από τους παλιόφιλους του Κοντονή, που στον Βόλο δεξιώθηκαν τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Η διεξαγωγή του αγώνα, έπειτα από τόσο ξύλο που έπεσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αποφασίστηκε από τους ίδιους τους λειτουργούς του κράτους που δεν τόλμησαν τη ματαίωσή του. Δεν φταίει κανένας άνθρωπος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για αυτά.

Βολικό

Ο Βασιλειάδης μπορεί να έχει καλές προθέσεις: το 2018 καλό είναι να αποφασίσει όμως με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Λέει π.χ. στην ίδια συνέντευξη, στο πάντα βολικό για να βγάζουν λόγους τα κυβερνητικά στελέχη κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι «καταφέραμε (σ.σ. εννοεί προφανώς το υφυπουργείο) να πετύχουμε κατά κάποιον τρόπο την αποδέσμευση της διαιτησίας από την ομοσπονδία». Εχει πλάκα ότι το λέει μια εβδομάδα μετά τα δημόσια ευχαριστώ του αρχιδιαιτητή Περέιρα στον γενικό διευθυντή της ΕΠΟ κ. Αλέξη Δέδε!

Σφυρίζουν

Ας του εξηγήσει κάποιος του Βασιλειάδη ότι τα στελέχη της ΕΠΟ περισσότερο σφυρίζουν παρά μιλάνε. Τέτοια αποδέσμευση είναι από τις σπάνιες…