Καλή χρονιά. Πάνω από όλα ευχές για υγεία. Τα άλλα λίγο – πολύ τα ξέρουμε. Τα οικονομικά θα κινηθούν στη γραμμή της σκληρής λιτότητας. Γιατί σκληρής; Γιατί είναι σκληρό πράγμα να κόβεις από τα ήδη κομμένα! Κι αυτό θα συμβεί σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οι φόροι θα παραμείνουν υψηλοί. Ακούμε την απάντηση. Ναι, αλλά τον Αύγουστο θα βγούμε από τα Μνημόνια. Είναι αλήθεια, το θέλουν και οι δανειστές, αλλά χωρίς σκόντο! Η λιτότητα ήρθε για να μείνει.

Το έχουμε ξαναπεί, η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης έπεσε κατηγορία, κι όπως γνωρίζουμε (από το ποδόσφαιρο), εύκολα πέφτεις, δύσκολα ανεβαίνεις. Εμείς λοιπόν θα μείνουμε πολλά χρόνια στη Β’ ευρωπαϊκή κατηγορία! Μπορεί τα Μνημόνια επισήμως να τελειώσουν, να πανηγυρίσουμε γι’ αυτό, όμως θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού μας από τις αγορές, πέραν του ότι θα πληρώνουμε το δυσβάστακτο χρέος που διογκώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Και βεβαίως θα τελούμε υπό αυστηρή επιτήρηση.

Οπως και να ‘χει, χρειαζόμαστε αλήθειες, αλλιώς τα μεγάλα λόγια μας οδηγούν στην ψευτοαισιοδοξία κι ύστερα στην απογοήτευση. Εχει συμβεί πολλές φορές. Ο παθός και μαθός;

Μέσα σε όλα προκύπτει ξανά το Μακεδονικό ή Σκοπιανό αν προτιμάτε. Δεν λύθηκε όταν έπρεπε να λυθεί κι εκεί δεν έχουν ειπωθεί όλα, ευσχήμως καλύπτονται πρωταγωνιστές και ρόλοι. Η Ιστορία, με όποιο φόρεμα και να φορέσει –ή της φορέσουν –συνεχίζεται. Τώρα έρχεται για μια ακόμη φόρα ο κόμπος στο χτένι. Η απόφαση του Βουκουρεστίου προφανώς ισχύει. Γι’ αυτό άλλωστε φτάσαμε εδώ. Αναζητείται compromis.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τον πρώτο λόγο και ασφαλώς το Κοινοβούλιο. Ας γίνουν λοιπόν όλες οι πρέπουσες κινήσεις προκειμένου να λυθεί το θέμα κι ας μην παίζουν κάποιοι τις κουμπάρες με τα εθνικά θέματα. Αρκετά! Δεν είμαστε μόνοι μέσα στη παγκόσμια κοινότητα κι αν δεν το λύσουμε εμείς, θα το λύσουν άλλοι και ξέρουμε πώς. Τότε θα οργιζόμαστε και θα αλληλοβριζόμαστε, ως συνήθως, το κακό όμως θα έχει γίνει!

Τα εθνικά θέματα επιβάλλουν τόλμη και συναίνεση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος οι Σκοπιανοί να έρθουν στις θέσεις μας κι εμείς να τις αρνούμαστε! Οποία εικόνα σοβαρού κράτους! Και προς Θεού, μην παίζουμε με δημοψηφίσματα, γιατί –όπως καλά ξέρουμε –είμαστε ικανοί να τα ευτελίζουμε ή να εγκλωβιζόμαστε σε αυτά!

Το 2018 μπορεί να συμβούν πολλά, ένα όμως είναι σίγουρο, θα είναι πιο προβληματικό από ό,τι φαίνεται κι από ό,τι μας λένε και το ερώτημα παραμένει, θα αντεπεξέλθουμε ή θα φτιάχνουμε εχθρούς ανάμεσά μας, που τόσο πολύ μας αρέσει;

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός