Στην όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το Σκοπιανό ξεχνούν έναν κρίσιμο «παίκτη». Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκ των στενότατων συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βασικός υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, έχει προσωπική άποψη για το ζήτημα. Μπορεί να μη διαθέτει την αρμοδιότητα της παρέμβασης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρει τον τρόπο να εκφράσει τη θέση του, όπως κάνει άλλωστε σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Ο Παυλόπουλος, λοιπόν, δύσκολα θα αποστεί από τη «γραμμή» που ακολουθήθηκε το 2008 (Βουκουρέστι) από την κυβέρνηση της ΝΔ και εφόσον κληθεί (μέσα από μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που σχεδόν υποδεικνύει ο Πάνος Καμμένος) θα προσπαθήσει να συγκεράσει τις απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ούτε ρούπι…

Αυτή την ώρα, πάντως, ένα Συμβούλιο Αρχηγών δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς δεν είναι έτοιμος να το ζητήσει και σίγουρα δεν θα θελήσει να κάνει κάτι πρόχειρο που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε «ναυάγιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε ρούπι από τη θέση που έχει ήδη προβάλει – ότι, δηλαδή, οφείλει πρώτα να τοποθετηθεί με σαφήνεια και ενιαία φωνή η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν πάει σε μια σύσκεψη κορυφής ανταποκρινόμενος στον θεσμικό του ρόλο, τα ίδια θα πει και εκεί: ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που τη συγκροτούν και πως δεν πρόκειται η ΝΔ να στηρίξει θέση που θα παρουσιάσει το ένα εξ αυτών. Στην ίδια γραμμή κινούνται η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι και κατά συνέπεια δύσκολα, πολύ δύσκολα, μια τέτοια σύσκεψη θα βγάλει αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, Συμβούλιο Αρχηγών δεν είναι ορατό στον ορίζοντα.

Στηρίζουν Κυριάκο

Μια και ο λόγος για το Σκοπιανό, αναφέρω ακόμη ότι κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης με διαβεβαιώνει ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής είναι απολύτως σύμφωνοι με τη στρατηγική που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο στέλεχος διαβεβαιώνει επίσης ότι η κινητικότητα στο Σκοπιανό είχε συζητηθεί στις επικοινωνίες που είχαν πριν από το συνέδριό της ο πρόεδρος του κόμματος με τους πρώην πρωθυπουργούς. Για τη ΝΔ, φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι το Βουκουρέστι αποτελεί τον «οδηγό».

Αμετακίνητοι υπουργοί

Σενάρια ανασχηματισμού κυκλοφορούν εσχάτως, αλλά εάν ακολουθήσω κατά γράμμα τα όσα ο Πρωθυπουργός δηλώνει, οι περισσότεροι εκ των υπουργών είναι απολύτως πετυχημένοι και οδηγούν με βήμα ταχύ τη χώρα στην ανάπτυξη. Αρα, γιατί να τους αντικαταστήσει αφού, όπως είπε και πρόσφατα, «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Η αλήθεια είναι πάντως ότι εάν σκέφτεται πράγματι αλλαγές, έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: να βρει κόσμο που να θέλει να μπει στο κυβερνητικό σχήμα. Αλήθεια, ποιος θα ήθελε να διαδεχθεί τώρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών ή την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας; «Δεν μας φώναξες στον γάμο, μας φωνάζεις στην κηδεία;» θα του απαντήσουν και θα έχουν και δίκιο, διότι οι άνθρωποι ξέρουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται στον αστερισμό του success story…

«Ποδαρικό»με τους βουλευτές

Με συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων θα ξεκινήσει – πολιτικά – η νέα χρονιά. Μέσα στον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα συζητήσει εκτενώς με τους βουλευτές του το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τη στρατηγική του με αιχμή την εκλογική προετοιμασία του κόμματος, διότι ως γνωστόν θεωρεί ότι το 2018 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προβλέψω ποια συνεδρίαση θα είναι αυξημένης δυσκολίας για τον αρχηγό…

Ευρηματικότητα με παροχές και ψαλίδια

Ασφαλώς, πρόκειται για ευρηματικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης που μπορεί να διδάσκεται στους φοιτητές των πολιτικών επιστημών, αλλά που υποκρύπτει κι έναν πολιτικό κυνισμό. Το αναφέρω, πληροφορούμενος τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών (με τις υπογραφές Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Παπανάτσιου) για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους των επτά νομών που χτυπάει εντονότερα η βαρυχειμωνιά. Πρόκειται για παροχή με κοινωνικό πρόσημο που επιτρέπει τυμπανοκρουσίες, οι οποίες μπορούν να σκεπάσουν τη σημαντικότερη απόφαση που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί: εκείνη της μείωσης στο μισό του ίδιου επιδόματος για όλους τους άλλους δικαιούχους ανά την επικράτεια – που είναι και οι περισσότεροι. Δεν αποκλείω να δημοσιευθεί την ώρα που θα σκάνε στον ουρανό τα πρωτοχρονιάτικα βεγγαλικά.

«Δεν μπορείς να κάνεις κωλοτούμπα σε εθνικά ζητήματα. Εάν κάποιος με εκβίαζε και μου έλεγε ή ψηφίζεις ή φεύγεις, εγώ θα έφευγα», δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος (στο Θέμα fm), βουλευτής των ΑΝΕΛ στη Β’ Πειραιά και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Δεν εκλαμβάνουμε την παρέμβαση ως ακόμη μία προειδοποίηση εξόδου από την πλευρά του βουλευτή, αλλά περισσότερο ως δικαιολογία για τις κωλοτούμπες που έχουν προηγηθεί.