Φαντάζομαι την έκπληξη του έλληνα Πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, όταν παρακολουθώντας από το Ιντερνετ ζωντανά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή άκουσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αποκαλύπτει το όνομα του προσώπου που έδινε στον Πρέσβη εμπιστευτικές πληροφορίες!

Ο Πρέσβης στο Ριάντ είχε ενημερώσει την Αθήνα, ως όφειλε, ότι η χώρα διαπίστευσής του δεν θα αποδεχόταν τη διαδικασία που είχε δρομολογήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας και κατά συνέπεια δεν θα υλοποιείτο η συμφωνία για πώληση ελληνικού πολεμικού υλικού. Η Αθήνα ζήτησε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών διευκρινίσεις γιατί η πληροφορία που είχε διαβιβάσει ο Πρέσβης κατέστρεφε όλο το αφήγημα Καμμένου. Ο Πρέσβης αποκάλυψε στον κ. Κοτζιά την πηγή των πληροφοριών του: ένας έλληνας σύμβουλος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με πρόσβαση στα υψηλότατα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρέσβη να επιβεβαιώσει εγγράφως όλες τις πληροφορίες καθώς και τα στοιχεία του ανθρώπου που του έδινε την απόρρητη πληροφόρηση, βεβαίως με τηλεγράφημα Ε.Χ. «ειδικού χειρισμού», το ανώτατο επίπεδο απορρήτου, για ευνόητους λόγους.

Ποτέ δεν διακινδυνεύεις να φανερώσεις την πηγή σου, άσχετα με την ποιότητα και την αξιοπιστία της. Οχι μόνο γιατί θέτεις σε κίνδυνο το πρόσωπο που σε εμπιστεύθηκε αλλά γιατί καταστρέφεις την αξιοπιστία ολόκληρου του εθνικού συστήματος συλλογής πληροφοριών. Ποιος ηλίθιος θα αποτολμούσε πλέον να δώσει κάποια χρήσιμη απόρρητη πληροφορία σε έλληνα διπλωμάτη ή κρατικό λειτουργό, αφού θα ήξερε ότι μπορεί να τον καρφώσει δημόσια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας;

Ηταν ήδη γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός λειτουργεί παθιασμένα όταν πρόκειται να υποστηρίξει ή να συγκαλύψει τον συνέταιρο αρχηγό των ΑΝΕΛ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι τυφλώθηκε ακόμα παραπάνω από το πάθος του να εμπλέξει, με γελοία επιχειρήματα, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας διαπόμπευσε δημόσια τον Πρέσβη της χώρας μας και διασκέδασε το ακροατήριο «αποκαλύπτοντας» την αμαρτωλή σχέση του Τζον Σφακιανάκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αφού είναι αμφότεροι, άκουσον – άκουσον, μέλη της ίδιας μη κυβερνητικής οργάνωσης όπως χιλιάδες άλλες επιχειρηματίες και μάνατζερ!

Η όλη παράσταση θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμα σκηνή από το γνωστό καραγκιοζιλίκι που βιώνουμε καθημερινά με τίτλο «Ο πρωθυπουργός μαρτυριάρης». Δυστυχώς όμως η ζημιά είναι ευρύτερη και μακροπρόθεσμη.

Η προστασία των πηγών που αξιοποιεί κάθε χώρα είτε μέσω των μυστικών της Υπηρεσιών είτε μέσω του διπλωματικού της δικτύου είναι ύψιστης σημασία. Η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών αποτελούν το θεμέλιο μιας εξωτερικής και αμυντική πολιτικής. Οποιοδήποτε σφάλμα, ακόμα και αν προέρχεται από αμέλεια, θέτει σε κίνδυνο τις «πηγές» και υποσκάπτει την αξιοπιστία της χώρας.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και για τον Υπουργό Εξωτερικών: όφειλε να αποτρέψει τον άπειρο Πρωθυπουργό από ένα τόσο σοβαρό ολίσθημα. Η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της ελληνικής διπλωματίας αποτελεί κόκκινή γραμμή σε κάθε μακιαβελική προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας ήταν υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, την περίοδο Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ.