Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Το ανεπίσημο της συνάντησης δεν επέτρεψε στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Γαλλίας να κάνουν δηλώσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, η τρίτη αξιολόγηση, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να γίνει τον Ιανουάριο του 2018.
Ζήτησε ενίσχυση για αντιπλημμυρικά
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός πέταξε στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Εκεί, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να του θέσει το ζήτημα της οικονομικής συνδρομής της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Τσίπρας μίλησε για πενταετές σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ζητώντας και τη συνδρομή της Κομισιόν.
Συμβούλευσε τον Σουλτς για Συνασπισμό

Αν στη Γερμανία σχηματιστεί η κυβέρνηση GroKo (= από το Grosse Koalition, δηλαδή Μεγάλος Συνασπισμός), να ξέρετε ότι θα το οφείλουν στον Αλέξη Τσίπρα! Πώς; Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μάρτιν Σουλτς και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στον πρόεδρο του SPD την ανησυχία του για την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία και τον ενθάρρυνε να επιστρέψει στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη. Τι συμβούλευσε ο Τσίπρας τον Σουλτς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές; «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεών σου, αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Θα τον ακούσει, άραγε;