Το όνομα Αντόνι Ματσιέρεβιτς μάλλον δεν σας λέει τίποτα. Πρόκειται για τον υπουργό Αμυνας της Πολωνίας και έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας. Θεωρητικά, δεν υπάρχει πιο αντιρώσος πολιτικός από αυτόν. Αντικομμουνιστής από τα νιάτα του, πέρασε από την καθολική Δεξιά και την Αλληλεγγύη και όταν έπεσε το καθεστώς ίδρυσε το δικό του πατριωτικό κίνημα. Για χρόνια υποστήριζε ότι η πολωνική οικονομία ελεγχόταν από πρώην πράκτορες των πολωνικών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Υστερα ασπάστηκε τη θεωρία ότι η συντριβή του αεροπλάνου που προκάλεσε τον θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι το 2010 ήταν συνωμοσία του Κρεμλίνου. Κι όταν ανέλαβε το υπουργείο, το 2015, απέπεμψε όλους τους στρατηγούς που ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τη Μόσχα.

Τι περίεργο, όμως! Ο ίδιος αυτός άνθρωπος κατηγορείται τώρα από έναν πολωνό δημοσιογράφο για στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη ρωσική Μαφία. Στο βιβλίο του «Ο Ματσιέρεβιτς και τα μυστικά του», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και έχει πουλήσει ώς τώρα 200.000 αντίτυπα, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Τόμας Πιάτεκ εντάσσει τη στροφή του υπουργού στην αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στα ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κινήματα της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τη Ρωσία είναι γνωστές και θερμές. Αλλά ο λόγος που εγκαλείται τώρα εντοπίζεται σε άλλη γεωγραφική ζώνη. Είναι κάποια μυστηριώδη ντιλ, που τελικά δεν κατέληξαν πουθενά, με έναν μυστηριώδη μεσάζοντα, που κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί τον διόρισε, που δηλώνει ότι εκπροσωπεί ένα κράτος το οποίο δεν τον αναγνωρίζει και που απειλεί ωμά έναν ταξίαρχο ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει τους κανονισμούς. Με αυτόν υπογράφει «συμφωνίες» ο υπουργός, διακηρύσσοντας την ίδια στιγμή ότι οι μεσάζοντες καταργήθηκαν.

Ακούραστος και μεθοδικός, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτει κάθε μέρα καινούργια στοιχεία για την απίστευτη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που περιλαμβάνει απειλές, διαψεύσεις, συλλήψεις –και μια απώλεια 66 εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό κράτος. Από τη σουρεαλιστική αυτή ιστορία δεν θα μπορούσε να λείψει και ο υπουργός Εξωτερικών, που απειλεί τώρα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με κάθειρξη για κατασκοπεία!

Ο Ματσιέρεβιτς δεν έκανε αγωγή στον δημοσιογράφο για δυσφήμηση, αφού ξέρει πως όσα γράφονται στο βιβλίο είναι αληθή, αλλά για βία και απόπειρα τρομοκράτησης ανώτατου αξιωματούχου. Ο Καμμένος δεν απαντά σε όσα αποκαλύπτονται, αλλά μιλά για εκδοτικές συμμορίες και αναζητεί προδότες. Ο πρόεδρος της Πολωνίας, που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τη χώρα μας, παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό του και προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα του κόμματός του. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, πάλι, καλύπτει πλήρως τον υπουργό του και μιλά για επιχείρηση παραπληροφόρησης, συκοφάντησης και προπαγάνδας, ηθικός αυτουργός των οποίων είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ήθελαν πολύ να κάνουν την Ελλάδα Πολωνία. Αλλά ούτε γι’ αυτό δεν είναι ικανοί.