Οπως θα δείτε και στη σελίδα 9, η νέα εποχή για την Κεντροαριστερά άρχισε –και φαίνεται μέσα στη Βουλή. Η συνεννόηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ΔΗΣΥ και Ποταμιού είναι και συμβολική: η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να αλλάξει χθες θέση στα έδρανα προκειμένου να κάθεται δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη. Αργότερα, μόλις ο Σταύρος τελείωσε την ομιλία του, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ τον χειροκρότησαν θερμά –ξεχώρισε το παρατεταμένο χειροκρότημα του Κώστα Σκανδαλίδη.

Γενέθλια

Ο επικεφαλής του Ποταμιού όμως ανταπέδωσε την αβρότητα της ψηφισμένης αρχηγού του νέου φορέα: όταν οι συνεργάτες της αιφνιδίασαν τη Φώφη με μια γενέθλια τούρτα (η Γεννηματά έχει γεννηθεί 17 Νοεμβρίου), ο Θεοδωράκης πήγε κι αυτός στο γραφείο της για να της ευχηθεί χρόνια πολλά. Από εδώ και πέρα οι δυο τους θα πρέπει να βρουν και μια τεχνική λύση για την ύπαρξη των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με δεδομένη τη συμφωνία τους ότι ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν θα συμπτυχθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Οι πόρτες του γραφείου της Φώφης πάντως στη Βουλή ήταν ανοικτές από νωρίς το πρωί για όλους, καθώς δεχόταν κόσμο για ευχές, ενώ οι συνεργάτες της προσέφεραν γλυκά στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Βουλής. Η ίδια κέρναγε σοκολατάκια το απόγευμα, λίγο πριν από την ομιλία της στο νομοσχέδιο για τη διανομή μερίσματος.

Πάντως ο Βαγγέλης Βενιζέλος άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Μία ημέρα μετά τη νίκη της Γεννηματά, ο Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να τοποθετηθεί επί παντός για την πορεία της οικονομίας και υπεραμύνθηκε των πρακτικών της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά τήρησε σιωπή ιχθύος και δεν αναφέρθηκε καθόλου ούτε στη συμμετοχή του για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ούτε στη νέα νίκη της διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Διευρύνσεις

Να κλείσω την ανταπόκριση από τη Βουλή με μια εικόνα που προσεχώς μπορεί να αποκτήσει σημασία. Στα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάθησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ενωση Κεντρώων. Παρότι η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν σχεδόν άδεια και υπήρχε πληθώρα κενών εδράνων, η πειραιώτισσα βουλευτής «συντάχθηκε» πίσω από τους βουλευτές της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκο και Ανδρέα Λοβέρδο. Να προσθέσω ότι και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς (πρώην στενός προσωπικός φίλος του προέδρου Λεβέντη) έσπευσε να συγχαρεί τη Φώφη.