Βρε τον Νίκο Παππά! Τον άκουσα χθες το πρωί στο ραδιόφωνο και διαπίστωσα για μία ακόμα φορά σε πόσο μεγάλη τέχνη έχουν αναγάγει οι σημερινοί κυβερνώντες την κωλοτοπούμπα. Σήμερα έτσι, αύριο αλλιώς, αλλά δεν μασάμε. Είναι η άνεση που κάνει τη διαφορά.

Μας είπε, λοιπόν, χθες ότι η κυβέρνηση θα πετύχει «καθαρή έξοδο από μέτρα». Οχι καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που έλεγε ο Πρωθυπουργός μέχρι πρότινος –διότι και αυτός το γύρισε τώρα –αλλά καθαρή έξοδο από μέτρα. Κρατάει στην επικαιρότητα και τη φράση «καθαρή έξοδος» αλλά μετά το υβριδικό Μνημόνιο που λανσάρισαν οι Βρυξέλλες, η προσθήκη «από τα Μνημόνια» έχει κοπεί.

Δηλαδή, καταλαβαίνω –αν τον ερμηνεύω σωστά –πως ο Παππάς εννοεί ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα όταν με το καλό τελειώσει το Μνημόνιο. Υπενθυμίζω ότι για τη διετία 2019-20 έχουν ψηφιστεί μέτρα με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με τους συνταξιούχους να χάνουν έως σχεδόν το ένα πέμπτο των σημερινών τους αποδοχών (έως 18% οι μειώσεις) και το αφορολόγητο να προσγειώνεται στα 5.700 ευρώ. Αν βέβαια εφαρμοστούν το 2019-20 και δεν έρθουν νωρίτερα.

Οι ομοιοπαθείς Πορτογάλοι

Δεν το είπε με τον ίδιο ενθουσιασμό που το ψιθύρισε προχθές στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι, δηλαδή, η Κύπρος βγήκε από τα Μνημόνια και τώρα ήρθε και η σειρά της Ελλάδας, αλλά πάντως το είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει την ικανότητά τους να τις αντιμετωπίζουν και να τις ξεπερνούν». Αποδέκτης ήταν ο πρόεδρος του πορτογαλικού Κοινοβουλίου Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και πριν το Μαξίμου έκανε στάση στο Προεδρικό Μέγαρο συναντώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η ατζέντα στο Προεδρικό ήταν διαφορετική. Κατά την υποδοχή του Ροντρίγκες, ο Παυλόπουλος υπογράμμισε τις απόλυτα κοινές απόψεις που μοιράζονται οι ηγεσίες των δύο χωρών στα δύο βασικά θέματα, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και την ασφάλεια κυρίως της Μεσογείου, καθώς και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος ως βασικό πυλώνα της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα τις κοινές απόψεις και τα συναισθήματα των δύο λαών που έχουν κοινές εμπειρίες και πολιτισμό.

Κοτζιάς στις Βρυξέλλες

Οι σχέσεις ΕΕ – Αφρικής και οι Στρατηγικές Επικοινωνίες είναι τα βασικά θέµατα που θα απασχολήσουν τη Δευτέρα το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και υπογραµµίζω –ως ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος –το πρόγευµα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ µε τον οµόλογό τους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιµιτρόφ, στο περιθώριο του Συµβουλίου. Η πρώτη τέτοια ευρεία συνάντηση µετά την κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια. Σηµειώνεται επίσης ότι ο Κοτζιάς θα λάβει µέρος και στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αµυνας της ΕΕ, η οποία θα εστιάσει στην υλοποίηση των πτυχών ασφάλειας και άµυνας της Παγκόσµιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ. Αν σας ενδιαφέρει, να σας πληροφορήσω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί «τελετή υπογραφής Κοινής Ειδοποίησης για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας».

Σκουρλέτηςστην Παλαιστίνη

Διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει από μεθαύριο Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Οπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών Ράμι Αμπντάλα, αλλά και τον υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χουσεΐν αλ Αραχ, με τον οποίο θα συνυπογράψουν κείμενο για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Την Τρίτη ο Σκουρλέτης θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.

Ανεπιθύμητος και στα Τρίκαλα

Μαζικές διακομματικές αντιδράσεις και μια αντιφασιστική συγκέντρωση το απόγευμα έχει προκαλέσει η αναγγελία της σημερινής επίσκεψης του χρυσαυγίτη αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου στα Τρίκαλα. Μαθητές, εργαζόμενοι, η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, κόμματα και το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει ήδη εγκρίνει ψήφισμα, τον κήρυξαν ανεπιθύμητο όπως ήδη συνέβη και σε πολλές άλλες πόλεις πρόσφατα.

Η διαμαρτυρία που οργανώνει η Ανοιχτή Αντιρατσιστική Συνέλευση (στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου) θα έχει όπως έμαθα πανθεσσαλικό χαρακτήρα καθώς θα παραβρεθούν κινήματα και συλλογικότητες από ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να συμπληρώσω ότι η οργάνωση έχει εκλέξει βουλευτή (τον υπόδικο Παναγιώτη Ηλιόπουλο) στη Μαγνησία.