Τη δημοτική θητεία του Γιώργου Καμίνη θα την κρίνουν όσοι ζουν στην Αθήνα και βιώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα της πόλης. Δεν περιλαμβάνομαι σ' αυτούς. Μπορώ, ωστόσο, αβίαστα να υποστηρίξω ότι η θητεία αυτή μόνο άοσμη, άχρωμη και άγευστη δεν είναι, όπως αυτή την περίοδο αρκετές φορές γράφεται. Χαρακτηρίζεται, αντίθετα, από μια αντίληψη βαθύτατα πολιτική και γνήσια προοδευτική για την αυτοδιοίκηση. Την αντίληψη που εξέφρασε - χωρίς φυσικά να μονοπωλήσει - και η Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων.
Ο Γ. Καμίνης παρέλαβε τον Δήμο Αθηναίων στην αρχή της κρίσης, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών δεξιάς διακυβέρνησης, που άφησε πίσω της δυσβάσταχτα χρέη και ένα σκληρό σύστημα κομματισμού και πελατειακών σχέσεων. Αποκατέστησε τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του δήμου, αναζωογόνησε την καχεκτική τοπική δημοκρατία, επέβαλε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και απέδειξε ότι λύσεις υπάρχουν. Και μάλιστα λύσεις όχι ουδέτερες αλλά λύσεις προοδευτικές. Λύση προοδευτική είναι να αναλαμβάνεις ένα δήμο στα όρια της χρεοκοπίας και μέσα σε λίγα χρόνια να τον εξυγιαίνεις οικονομικά παρά τις δραστικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Και μάλιστα, την ίδια ώρα, να δημιουργείς ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας για τη στήριξη όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και να μειώνεις σημαντικά τα δημοτικά τέλη.
Μόνο άχρωμος, άοσμος και ουδέτερος δεν είναι ένας δήμαρχος με γνώση του κόσμου και ισχυρή θέληση για συγχρονισμό της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Που αγωνίζεται για μια πόλη και μια κοινωνία ανοιχτή, ανεκτική και εξωστρεφή. Που έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στη βία, την ανομία, τη μισαλλοδοξία, τον φασισμό και τον νεοναζισμό.
Είναι προοδευτικός ο δήμαρχος που πρωτοπορεί στη διαχείριση του Προσφυγικού και συγκροτεί πρωτοβουλία 50 ευρωπαϊκών πόλεων για το μείζον αυτό πρόβλημα. Που υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους. Που μετατρέπει κτίρια πολυετών καταλήψεων σε σχολεία και χώρους κοινωνικής καινοτομίας.
Οπως προοδευτικός είναι ο δήμαρχος που καταφέρνει να ανακηρυχθεί η πόλη του Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και που είναι υποψήφιος για Δήμαρχος του Κόσμου 2016.
Και βέβαια μόνο άχρωμος και άοσμος δεν είναι ένας δήμαρχος που δεν μένει στις τυπικές αρμοδιότητες αλλά προωθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα την ανάπτυξη της πόλης του και συμβάλλει καθοριστικά στο να καταστεί κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ο Γιώργος Καμίνης δεν διαχειρίζεται φυσικά μόνος του τον Δήμο Αθηναίων. Λειτουργεί συλλογικά, επικεφαλής ενός σχήματος που στηρίχθηκε από 16 κόμματα και πολιτικές κινήσεις του προοδευτικού χώρου. Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Απέδειξε, ωστόσο, ότι μπορεί να ομογενοποιήσει την κατακερματισμένη παράταξη, να διευρύνει τα όριά της, να της δώσει προοδευτική ταυτότητα και να προκαλέσει ανατροπές στους παγιωμένους συσχετισμούς. Κι αυτό αποτελεί θετικό και χειροπιαστό δείγμα γραφής.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης είναι νομικός, πρώην δήμαρχος Βόλου, μέλος της Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από