Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι μακράν το κορυφαίο της Ευρώπης. Οχι μόνο για τους προφανείς λόγους. Επειδή διαθέτει πέντε ομάδες στην Ευρωλίγκα, εκ των οποίων οι τρεις με εγγυημένο δεκαετές συμβόλαιο και οι δύο έχοντας εξασφαλίσει αυτοδικαίως το δικαίωμα συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Βαλένθια κατέκτησε τον περσινό τίτλο στην ACB και η Ουνικάχα Μάλαγα πανηγύρισε το Eurocup. Ακόμη και η πρώην ομάδα του Γιώργου Μπόγρη, η Τενερίφη, κατέκτησε το περσινό Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA, ενώ τα μεγαθήρια του ισπανικού μπάσκετ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κινδυνεύουν να χάσουν σε οποιαδήποτε έδρα ακόμη και μιας μικρομεσαίας ομάδας. Για τόσο υψηλό ανταγωνισμό συζητάμε.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια γεγονότα πίσω από τη βιτρίνα που αποδεικνύουν πραγματικά το μέγεθος της συγκεκριμένης Λίγκας. Μιλώντας χθες με έναν ισπανό παράγοντα, έμαθα ότι οι διαιτητές όχι μόνο αμείβονται αδρά, περίπου 1.500 ευρώ για κάθε αγώνα της κανονικής περιόδου (τα τριπλά από ό,τι ισχύει π.χ. στην ελληνική Basket League) και 1.800 ευρώ για κάθε αγώνα των πλέι οφ και του Copa del Rey (εμείς ακόμη διοργανώνουμε μονό τελικό και αυτόν μετ’ εμποδίων –ξεχνάτε τα περσινά;), αλλά επί τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους πληρώνονται τον μέσο όρο των ετήσιων απολαβών τους σε μηνιαία βάση. Αν, δηλαδή, είχαν ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ, τους καταβάλλεται ποσό ύψους 5.000 ευρώ κάθε μήνα επί τρία χρόνια. Τρομερό;

Μείον πέντε για τον ΟΣΦΠ

Εάν ισχύει η πληροφορία ότι στην αναμέτρηση της πρεμιέρας της Euroleague εκτός από τον Κιμ Τιλί τραυματίστηκε και… μια τσιρλίντερ του Ολυμπιακού, τότε οι Ερυθρόλευκοι χρειάζονται επειγόντως ευχέλαιο! Χθες, ο Ολυμπιακός θύμιζε την περσινή Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είχε πέντε παίκτες στη διάθεσή του και δυσκολεύτηκε να κάνει προπόνηση! Εκτός από τους Βαγγέλη Μάντζαρη και Κώστα Παπανικολάου (και φυσικά τον εγχειρισμένο Τιλί), ήταν απών και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος στο ματς με την Κύμη τραυματίστηκε στον ώμο και η συμμετοχή του στην αναμέτρηση της Παρασκευής με την Ουνικάχα Μάλαγα κρίνεται αμφίβολη. Το κακό είναι ότι δύσκολα θα παίξει ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος θα χάσει πιθανώς και δεύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι, ενώ κάνει προσπάθεια για να προλάβει τη διπλή αγωνιστική της ερχόμενης εβδομάδας.

Μεγάλο διπλό η ΑΕΚ

Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Βενέτσια η ΑΕΚ όχι μόνο στάθηκε στο ύψος της, αλλά κατέκτησε σπουδαίο διπλό (101-103, κ.α. 85-85) στην παράταση σημειώνοντας την πρώτη νίκη της στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Είχε μάλιστα χρυσή ευκαιρία να πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια, αλλά της στοίχισαν ένα αντιαθλητικό και ένα ακόμη φάουλ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στα τελευταία 9». Οχι τίποτε άλλο, αλλά με έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Γκριν 23 π., Μαυροειδής 19 π., Σάκοτα 15 π., Λαρεντζάκης 14 π., Μπάρλοου 13 π., Ελόνου 12 π.) και πολύ σοβαρή εικόνα στα κρίσιμα λεπτά, ανέβηκαν και οι μετοχές του Σωτήρη Μανωλόπουλου, ο οποίος θα πάρει ακόμη μεγαλύτερη ανάσα με την επιστροφή στη δράση του «πολυβόλου» Μάνι Χάρις. Εν τω μεταξύ, ο Αρης ήταν απογοητευτικός στο δεύτερο ημίχρονο (53-29) γνωρίζοντας τη συντριβή (99-70, Ντιγκς 19 π. – Μπελ 15 π.) από τη Νίμπουρκ στην ομώνυμη πόλη της Τσεχίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να μιλάει για πρώτη φορά με σκληρά λόγια για τους Κίτρινους. Μαθαίνω ότι ο Αρης ετοιμάζει και την πρώτη αλλαγή στο ρόστερ του.

«Σεμινάριο» Χριστοδούλου

Ο Προμηθέας Πατρών δημοσιοποίησε την επίσκεψη του πατρινού Χρήστου Χριστοδούλου στην προπόνηση της ομάδας. Ο τοπ διαιτητής ανέλυσε λεπτομερώς τις αλλαγές στους κανονισμούς πεδιάς, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στον καταλογισμό των βημάτων και του αντιαθλητικού φάουλ. Οι παίκτες του Προμηθέα, μάλιστα, συζήτησαν μαζί του εκφράζοντας τις όποιες απορίες τους και εν συνεχεία δοκίμασαν στην πράξη τις αλλαγές. Η πλάκα είναι ότι λόγω του ορίου ηλικίας, που πλέον ισχύει μόνο στην Ελλάδα, ο 51χρονος διαιτητής σφυρίζει μόνο σε αγώνες της Ευρωλίγκας. Και φαντάζομαι ότι η επίσκεψή του στην προπόνηση του Προμηθέα δεν θα άρεσε και πολύ στην ΚΕΔ.

Εχουν πάθει πλάκα με Μπουρούση

Η πόλη Ζεζιάνγκ, στην οποία εδρεύουν οι Γκουάνγκσα Λάιονς, όπου θα αγωνίζεται φέτος ο Γιάννης Μπουρούσης έχει πληθυσμό που ξεπερνά τα… 55 εκατομμύρια! Πέντε Ελλάδες δηλαδή!

Και οι Κινέζοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για την ταχύτητα με την οποία

ο βασικός ψηλός της ομάδας τους έχει ενσωματωθεί με τους γηγενείς!