Επαρση; Πίστη στις ικανότητες των παικτών του; Μασημένο κλισέ; Η συγγνώμη που ζήτησε ο προπονητής της Ξάνθης Μίλαν Ράσταβατς από τους φίλους της ομάδας γιατί δεν νίκησε την ΑΕΚ, αν και αγωνιζόταν με εννέα παίκτες, μπορεί να εκληφθεί και ως σκόπιμη ανορθογραφία.

Παρά την ηλικία του, 43 ετών, ο Ράσταβατς θεωρείται ακόμα ταλέντο για την προπονητική. Η Ξάνθη τού έδωσε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του και αυτός την έπιασε από τα μαλλιά.

Επικοινωνιακός, με αυτοπεποίθηση, δείχνει έτοιμος να ανέβει επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση επτά αγωνιστικών η Ξάνθη έχει υποστεί μόνο μία ήττα, υποχρέωσε σε ισοπαλίες τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ενώ η άμυνά της είναι η δεύτερη καλύτερη στο πρωτάθλημα με παθητικό μόλις τρία γκολ.

Εντοπίσαμε τον σέρβο προπονητή στο κινητό του τηλέφωνο την Τρίτη μετά το τέλος της απογευματινής προπόνησης της Ξάνθης.

Στη σύντομη συνομιλία μας ο Ράσταβατς μίλησε με τόσο κολακευτικά λόγια για το ελληνικό πρωτάθλημα που μας έβαλε σε υποψίες πως μάλλον μας περιπαίζει. Οσο περνούσαν τα λεπτά όμως τόσο μας έπειθε πως πίστευε κάθε κουβέντα που έλεγε.

Το στοιχείο που τον έχει εντυπωσιάσει είναι η υψηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος! Μάλλον αγνοεί την ποδοσφαιρική μας μισαλλοδοξία που μας υπαγορεύει πως ό,τι έχει σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μαύρο και άραχνο.

«Ποιοτικές ομάδες»

«Ολες οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν και να χάσουν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μένα προσωπικά για να εξελιχθώ», λέει ένας από τους ανθρώπους που ανακάτεψαν φέτος την τράπουλα της Σούπερ Λίγκας.

Θαυμάζει την ποιότητα των ομάδων ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο κοινό χαρακτηριστικό τους, την άμυνα, στην οποία όλες είναι πολύ δυνατές.

Με άριστα το δέκα ο Ράσταβατς βαθμολογεί το πρωτάθλημα με εννιά!

«Δεν είστε υπερβολικός;» τον ρωτάμε. «Ανάλογα με ποιο πρωτάθλημα το συγκρίνουμε», μας απαντά. «Το πρωτάθλημά σας είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με άλλα της Ευρώπης». Σερβική διπλωματία ή μια κρυμμένη αλήθεια στα υπόγεια του συνειδησιακού μας σκότους;

Πέρυσι η Ξάνθη μετρούσε ήδη τρεις ήττες ύστερα από επτά αγωνιστικές με τέρματα 4-9. Φέτος η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική προς το καλύτερο, με την υπογραφή βεβαίως του Ράσταβατς. Τον ρωτήσαμε αν η Ξάνθη μπορεί να γίνει η Λέστερ της Ελλάδας. Απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει στον πυρήνα της ερώτησης, αλλά σημείωσε πως η ομάδα του έχει πολλές δυνατότητες να βελτιωθεί καθώς διαθέτει πλειάδα θετικών στοιχείων.

Αναφέρθηκε ωστόσο στο προπονητικό κέντρο και την ακαδημία της Ξάνθης για την οποία μίλησε με ενθουσιασμό. «Είναι πάρα πολύ οργανωμένο. Ξέρεις ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε τομέα. Λειτουργεί με επαγγελματικό τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε όλο αυτό».

Για το ευαίσθητο θέμα της διαιτησίας και των σοβαρών λαθών μίλησε ως προπονητής που δεν αναζητά πεσσούς για να στηρίξει δικά του λάθη και παραλείψεις.

«Γίνονται κατά καιρούς πολλά λάθη που ευνοούν ή καταδικάζουν την Ξάνθη. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι σκόπιμα. Πολλές φορές η διαιτησία χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν άλλα λάθη. Αν ασχολείσαι συνέχεια μαζί της κινδυνεύεις να αποπροσανατολιστείς από το έργο σου».

«Ξεχωρίζω τον Μάνταλο»

Στους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα και μετέχει σ’ αυτό που αποκαλούμε ελληνικό ποδόσφαιρο ο Ράσταβατς είχε την ευκαιρία να δει τους περισσότερους παίκτες του πρωταθλήματος. Αυτός που τον εντυπωσίασε περισσότερο είναι ο ηγέτης της ΑΕΚ, ο Πέτρος Μάνταλος, στον οποίον συστήνει να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό για να συνεχιστεί η εξέλιξή του.

«Διαθέτει τεχνική, είναι γρήγορος, έξυπνος, βοηθά στην άμυνα. Εχει πολύ μεγάλη προοπτική. Πρέπει να παίξει στο εξωτερικό», λέει και μάλλον προδιαθέτει αρνητικά τους οπαδούς του Δικεφάλου με τις συμβουλές του.

Η Ξάνθη αντιμετώπισε τόσο τον Ολυμπιακό όσο και την ΑΕΚ χωρίς να ηττηθεί. Σύμφωνα με τον Ράσταβατς, αυτές οι δύο ομάδες παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να προβλέψει ωστόσο ποια θα κατακτήσει τον τίτλο. Και εξηγεί το γιατί:

«Ολα θα ξεκαθαρίσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Οι αγώνες στην Ευρώπη προκαλούν πολλά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων διεκδικητών γιατί δεν παίζει στην Ευρώπη».