Τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (φωτογραφία) αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ μετά την αποχώρηση του Γιούρι Ζντοβτς, η στήλη είχε επισημάνει ότι μεγαλύτερο ρίσκο έπαιρνε ο προπονητής παρά ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Μάκης Αγγελόπουλος. Και αυτό γιατί σε ένα τόσο απαιτητικό «καράβι», όπως είναι η Ενωση, ο προπονητής και δη ένας νεαρός, που τώρα αρχίζει να κτίζει το όνομά του ως χεντ κόουτς, είναι αρκετά ευάλωτος, ίσως και αναλώσιμος έπειτα από ένα, δύο, τρία αποτυχημένα αποτελέσματα. Ασχέτως αν οι αλλαγές προπονητή και μάλιστα μεσούσης της σεζόν δεν συνιστούν την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του όποιου αγωνιστικού προβλήματος. Συνηθίζεται, ωστόσο, στο συγκεκριμένο επάγγελμα να ασκείται υπερβολική πίεση στον προπονητή και ενίοτε αυτός να πληρώνει το μάρμαρο. Η ΑΕΚ, λοιπόν, έχει αρκετή γκρίνια μετά την εντός έδρας ήττα από την Εστουδιάντες, μια από τις παραδοσιακά χειρότερες ομάδες της ισπανικής ACB, η οποία θα δυσκολευτεί να περάσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Την ίδια στιγμή, ίδια και χειρότερα σύννεφα αμφισβήτησης έχουν σκεπάσει και το Παλατάκι της Πυλαίας, όπου ένας άλλος νεαρός και ανερχόμενος προπονητής, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του να χωρέσει… στο σακάκι του σπουδαίου Σούλη Μαρκόπουλου. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα και η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ έχουν απογοητεύσει ένα κοινό που έχει πάθος για το ποδόσφαιρο, αλλά απαιτεί επιτυχίες και από το τμήμα μπάσκετ, χωρίς πάντως να γεμίζει τις κερκίδες. Ο Δικέφαλος αποκλείστηκε από τον Αρη στο Κύπελλο Ελλάδας, υπέστη ήττα –σοκ από τον Προμηθέα Πατρών στην Πυλαία και διασύρθηκε από την Λούντβιγκσμπουργκ στη Γερμανία. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η διοίκηση της ΚΑΕ είναι αμιγώς μπασκετική και με τεράστια ιστορία στον χώρο (Πρέλεβιτς, Σταυρόπουλος, Ζουρνατσίδης), καθώς και ότι ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε λαβωμένος από τραυματισμούς στα πρώτα επίσημα ματς, η αίσθηση της στήλης είναι ότι ο Παπαθεοδώρου θα έχει στήριξη, ώστε να προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Εκτός αν η μια βαριά ήττα διαδέχεται την άλλη, οπότε σε αυτή την περίπτωση, όλα μπορεί να συμβούν, ακόμη και για ένα «project» στο οποίο δείχνουν να πιστεύουν πολύ στον ΠΑΟΚ.

Ψηλά η σημαία

Ο Αρης έδωσε ένα τέλος στα «χαστούκια» των ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς υπέταξε (70-64) χθες στο Nick Galis Hall την πρωταθλήτρια Πολωνίας Ζιελόνα Γκόρα (Κελάτι 15 π.), μια ομάδα που, εκτός από τη μισή Εθνική Πολωνίας, διαθέτει και εμπειρία από την Ευρωλίγκα. Το ευχάριστο για τον Παναγιώτη Γιαννάκη είναι πως αντέδρασαν μετά την πρόσφατη ήττα – έκπληξη από τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα και παραμένουν προσηλωμένοι στους αγωνιστικούς στόχους που έχουν θέσει, παρά τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Κορυφαίοι για τους νικητές οι Κάιλ Γουίβερ (16 π., 4 ασ.), Γιάννης Αθηναίου (13 π., 6 ασ.), Παναγιώτης Βασιλόπουλος (13 π., 5 ρ.) και Κιθ Μπένσον (8 π., 6 ρ.), οι οποίοι συνυπέγραψαν την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη του Αρη. Μακάρι να ξεκινήσουν νικηφόρα στην Ευρωλίγκα και οι ισχυροί του ελληνικού μπάσκετ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Προτεραιότητες

Στο άκουσμα της είδησης ότι ένας καταξιωμένος σουτέρ, ο Κώστας Βασιλειάδης, υπέγραψε στα Τρίκαλα, ο αρχικός συνειρμός είχε να κάνει με τη φθίνουσα πορεία της καριέρας του. Μην ξεχνάμε ότι ο 33χρονος διεθνής φόργουορντ έχει αγωνιστεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας με πέντε διαφορετικές ομάδες (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ουνικάχα Μάλαγα, Μπιλμπάο, Αναντολού Εφές), συνεπώς η συμφωνία του με τα Τρίκαλα θα μπορούσε να θεωρηθεί «downgrade» στην επαγγελματική διαδρομή του. Και όμως!

Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε προτάσεις από την κροατική Ζάνταρ, την ιταλική Σκαβολίνι, καθώς και πλουσιότερες ομάδες της ελληνικής Basket League. Αποφάσισε, όμως, με γνώμονα το συναίσθημα και έχοντας χάσει τη μητέρα του από την καταραμένη ασθένεια την περασμένη εβδομάδα, ήθελε να αγωνιστεί όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί ο πατέρας του, ώστε να βρίσκεται κοντά του σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία της ζωής του. Τι μπορεί να πει, λοιπόν, κανείς για την επιλογή του Βασιλειάδη να συμφωνήσει με τα Τρίκαλα; Μπράβο του!

Πρώτα οι παίκτες

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Πρίφτης προτίθεται να καταθέσει προσφυγή για να διεκδικήσει περυσινά δεδουλευμένα από την ΚΑΕ Αρης. Ο 49χρονος χεντ κόουτς της Ούνιξ Καζάν διεκδικεί περίπου 80.000 ευρώ, καθώς από το περυσινό συμβόλαιο πήρε ελάχιστα, ωστόσο είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να μην κινηθεί νομικά μέχρις ότου να ολοκληρώσουν τις προσφυγές τους πρώτα οι παίκτες.

Φιλοξενούμενος στην έδρα του ο Μπαρτζώκας

Η φυσική έδρα της Χίμκι Μόσχας δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Euroleague και έτσι σε κάθε εντός έδρας αγώνα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι αναγκασμένη να ξενιτεύεται περί τα 20 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας τη Mytishchi Arena, όπου αγωνίζεται η ομάδα χόκεϊ Ατλαντ. Εκεί η Χίμκι θα κάνει μόνο μία προπόνηση, όπως και οι φιλοξενούμενοι, ενώ για να μην επιβαρύνονται οι παίκτες θα διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.