Αν πράγματι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ήταν αυτή που κατάφερε να μαζέψει –στο μέγιστο δυνατό –τις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τότε ο Πρωθυπουργός οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μαριάνο Ραχόι!

Τι εννοώ; Η απουσία του γάλλου προέδρου και του ισπανού πρωθυπουργού από τη Λευκωσία και την προγραμματισμένη για χθες Σύνοδο των Χωρών του Νότου οδήγησε στην αναβολή της, με αποτέλεσμα ο Τσίπρας να παραμείνει στην Αθήνα και να παρέμβει στην Ολομέλεια της Βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο, αντιπαρατιθέμενος μάλιστα για… εξωγήινους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ναυάγιο του Νότου;
Στην Κύπρο λένε πάντως πως η τρίτη κατά σειράν σύνοδος θα γίνει κανονικά τον Δεκέμβριο, όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις των ηγετών των χωρών του Νότου. Πλην όμως τούτο δεν είναι βέβαιο, δεδομένου ότι μόνο η απουσία Ραχόι είναι συγκυριακή λόγω των γεγονότων στην Καταλωνία. Η απουσία Μακρόν έχει βαθύτερους συμβολισμούς, αφού λέγεται πως ο γάλλος πρόεδρος διαφωνεί με την πολιτική του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ – την οποία είχε στηρίξει η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο Τσίπρας, παρουσιάζοντας τη Σύνοδο του Νότου περίπου ως δική του ιδέα, ομού μετά του τότε γάλλου προέδρου, ενώ ξεκίνησε από την Αθήνα πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Αγνόησε την οδηγία

Στο μεταξύ, το 4ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης ξεκίνησε χθες στη Λάρισα και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ομιλία του Πρωθυπουργού. Παρά το γεγονός ότι στον θεσσαλικό κάμπο βρίσκεται από χθες σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, το συνέδριο περνά σε δεύτερο πλάνο λόγω της επεισοδιακής ψήφισης του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου και του επικείμενου ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως της ομιλίας Τσίπρα θα προηγηθεί αυτή του γαλάζιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ακολούθησε το παράδειγμα του Κώστα Μπακογιάννη και αγνόησε την οδηγία της ΝΔ για αποχή από «κυβερνητικές φιέστες».

Υποδοχή… διαφορετική από τις άλλες υπόσχονται πάντως στον Πρωθυπουργό οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι ζεσταίνουν από τώρα τις μηχανές των τρακτέρ για τις παραδοσιακές δεκεμβριανές κινητοποιήσεις. Αλλωστε, φέτος έχουν πραγματικό λόγο: τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους και στις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ο πόλεμος με εξωγήινους

Επιστρέφω στη Βουλή για να σας πω ότι αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν ακόμη και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του κόμματος στη Βουλή με τον 18χρονο που θέλησε να αλλάξει φύλο επειδή του το είπαν εξωγήινοι (!), καθώς το σχετικό επιχείρημα δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο της ομιλίας του που είχε εκ των προτέρων διανεμηθεί –και έσπευσε να το εκμεταλλευθεί πολιτικά και να το καυτηριάσει ο Τσίπας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να δώσει τις δικές του εξηγήσεις και να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για διαστρέβλωση των θέσεών του, αλλά οι «εξωγήινοι» ήταν ένα από τα θέματα που έφεραν πολλούς βουλευτές της ΝΔ σε θέση «απολογούμενου» στο εντευκτήριο, περισσότερο και από την απορριπτική στάση του κόμματος και τη συνολική καταψήφιση των ρυθμίσεων.

Η μάχη του twitter

Στη Βραζιλία, πάντως, όπου πήγε ο Πάνος Καμμένος, το σήμα του κινητού του δεν χάθηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου και κατάφερε έτσι να πληροφορηθεί άμεσα όσα είπε στη Βουλή ο Μητσοτάκης. Αποφάσισε μάλιστα να του απαντήσει σε προσωπικό επίπεδο μολονότι απουσίαζε από το Κοινοβούλιο. Ποιος ήταν ο πιο πρόσφορος τρόπος για τον ίδιο; Ενα μήνυμα στο twitter και μάλιστα στον λογαριασμό του προέδρου της ΝΔ.

«Πού είναι ο κ. Καμμένος; Και στον Αρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Αυτός που έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο “θα ρίξω την κυβέρνηση αν χρειαστεί”», ανέφερε ο Μητσοτάκης, παραθέτοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία του. Για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ: «Είμαι σε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη και ψήφισα όπως μου επέβαλε η συνείδησή μου. Εσύ με τον εξωγήινο να το δεις με έναν ειδικό».

Οχι, δεν έπαιζε αυτή τη φορά με το κινητό ο γιος του…