Λίστας Λαγκάρντ το ανάγνωσμα, αλλά αυτή τη φορά από τον ελβετικό Τύπο που τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει το όλον θέμα στην επικαιρότητα. Αφορμή, η απόφαση του εμφανιζόμενου ως μέγιστου καταθέτη της λίστας, του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, να προσφύγει στην ελβετική Δικαιοσύνη απαιτώντας από την ελβετική τράπεζα HSBC (από τα αρχεία της οποίας υπέκλεψε, ως γνωστόν, ο κάποτε υπάλληλός της Ερβέ Φαλτσιανί τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ) να τον αποζημιώσει με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, δαπάνησε σε δικηγόρους για να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, ο Μιονί, πλην της HSBC, στρέφεται και κατά του Φαλτσιανί, ισχυριζόμενος πως εξαιτίας των υποκλοπών έγινε στην Ελλάδα, από το 2012 και μετά, «στόχος δημοσιογράφων και πολιτικών που πρόσκεινται στην Ακρα Δεξιά και είναι γνωστοί για τον αντισημιτισμό τους».

Σημειώνει επίσης, με εμφανή ενόχληση, ότι το 2015 και το 2016 έλληνες εισαγγελείς είχαν άτυπες επαφές με τον Φαλτσιανί, ενώ σε ό,τι αφορά τη φορολογική πτυχή του θέματος ισχυρίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως δεν φορολογείται στην Ελλάδα.

Τις απόψεις Μιονί δεν φαίνεται να συμμερίζεται ωστόσο η HSBC, η οποία, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ισχυρίζεται, μέσω των δικηγόρων της, πως οι απαιτήσεις του είναι αβάσιμες. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι ως διαχειριστής χρημάτων τρίτων ο Μιονί δεν καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβίασής του. Κυρίως όμως η HSBC θεωρεί πως αυτό που αποκαλείται λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα είναι ένας κατάλογος «ατάκτως ερριμμένων ονομάτων» που παραδόθηκε στις γαλλικές Αρχές, οι οποίες αφού τον επεξεργάστηκαν τον παρέδωσαν στις ελληνικές. «Η τελική εικόνα δεν σχετίζεται με την εικόνα που υπάρχει εντός της HSBC για τους πελάτες της» αναφέρουν οι δικηγόροι της ελβετικής τράπεζας. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο και έπεται η συνέχεια.