Αν και η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας φέτος γιορτάστηκε με μία μέρα καθυστέρηση σε σχέση με την 27η επέτειο της επανένωσης Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας (3 Οκτωβρίου 1990), πλήθος προσκεκλημένων έσπευσε το βράδυ της Τετάρτης για την καθιερωμένη δεξίωση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. Ο κόσμος ήταν μάλιστα περισσότερος από ποτέ σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, απολαμβάνοντας άφθονα λουκάνικα και (ελληνική) μπίρα και έχοντας ασυνήθιστα μουσικά ακούσματα: γερμανική ραπ! Ο πρεσβευτής Γενς Πλέτνερ (φωτογραφία) χαιρέτησε αρκετούς από τους καλεσμένους του στα ελληνικά και εκτέλεσε άψογα τα χρέη οικοδεσπότη έως αργά το βράδυ, ενώ ευχαρίστησε σε άπταιστα ελληνικά μια ομάδα πυροσβεστών που είχε κληθεί τιμής ένεκεν στην εκδήλωση.

Παρατήρησα πάντως ότι φέτος η εκπροσώπηση της ΝΔ δεν ήταν τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες χρονιές, με κορυφαία παρουσία αυτή του αντιπροέδρου, Κωστή Χατζηδάκη.

Αντιθέτως, πολλά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν στην πρεσβευτική κατοικία. Μεταξύ άλλων οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στέργιος Πιτσιόρλας, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα έφυγε… καρφί για τη Νέα Ερυθραία, καθώς ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: συμπτωματικά, στη γειτονιά του). Παρών στη δεξίωση επίσης ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος δεν έδειξε να πτοείται από τις αθλιότητες της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Δίστομο.