Σε μια στυγνή δικτατορία όπου ένα άτομο, ανασφαλές και τρομοκρατημένο, επειδή κάποια στιγμή μπορεί να χάσει την εξουσία και να υποχρεωθεί να λογοδοτήσει, επιβάλλει τη βία και την ανομία. Το χειρότερο, ο μισός πληθυσμός τον ακολουθεί και χειροκροτεί. Οι άλλοι σιωπούν για να μη χάσουν την ελευθερία τους ή να κατασχεθεί η περιουσία τους. Πολλοί ζουν πλέον στο εξωτερικό. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα αισιόδοξο σενάριο διεξόδου.

Υπάρχουν όμως στιγμές που μια θαρραλέα στάση ξαφνιάζει. Η απολογία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν στις 18 Σεπτεμβρίου, έπειτα από έναν χρόνο στη φυλακή, φανερώνει την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα όπως και την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στον εκφοβισμό. Ο εισαγγελέας ζήτησε τρις ισόβια.

Ξεκίνησε τη σχετικά σύντομη ομιλία του υπενθυμίζοντας στους δικαστές του ότι τα σύγχρονα έθνη εξασφαλίζουν τη συνοχή τους με βάση την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη. Αλλά εσείς, είπε, με κατηγορείτε [για τρομοκρατία και συμμετοχή στο πραξικόπημα] χωρίς αποδείξεις. «Εάν παρουσιάσετε ένα μόνο επιβαρυντικό στοιχείο, εγώ θα δεχτώ τη βαρύτερη ποινή και δεν θα κάνω έφεση… Για να θεωρήστε έντιμοι, για να συνεχίσετε να έχετε την ιδιότητα του δικαστή και για να θεωρείται ότι το κράτος είναι ένα πραγματικό κράτος, θα πρέπει να παρουσιάσετε αποδείξεις… Αλλά δεν μπορείτε. Επειδή αυτά που υποστηρίζετε είναι όλα ψευδή». (Στην προηγούμενη συνεδρία στις 20 Ιουνίου είχε αποδείξει ότι όλα τα στοιχεία εις βάρος του δεν είχαν υπόσταση).

Ο Αλτάν υποστήριξε ότι αυτό που διαχωρίζει τις ένοπλες συμμορίες από τα κράτη είναι οι δικαστές. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την παραμικρή υποψία για την ακεραιότητά σας… Οι δικαστές που ψεύδονται αναιρούν τον εαυτό τους και το κράτος… Και τότε εμείς θα παύσουμε να είμαστε κατηγορούμενοι, θα είμαστε όμηροι μιας ένοπλης συμμορίας».

Τελείωσε την απολογία του λέγοντας στους δικαστές ότι αν συνεχίσουν έτσι θα παρανομήσουν. «Η Τουρκία θα μετατραπεί σε μια ζούγκλα ληστών και τραμπούκων όπου οι ένοχοι θα δικάζουν τους αθώους. Τώρα θα πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε να είστε: έντιμοι δικαστές ή ένοχοι… Θα γελοιοποιηθείτε, θα νομίζετε ότι μας δικάζετε, αλλά στην πραγματικότητα θα δικάζετε τον εαυτό σας. Περιμένω την απόφασή σας. Είμαι ένας ηλικιωμένος συγγραφέας με μεγαλύτερη πείρα από σας, σας συμβουλεύω να σώσετε τον εαυτό σας και το κράτος σας».

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία από τις πιο υποδειγματικές απολογίες που θα μείνουν στην ιστορία των αγώνων κατά της βίας. Στην προηγούμενη απολογία του που ήταν μακροσκελέστερη είχε πει: «Δεν σας φοβάμαι, δεν θα πετάξω στα σκουπίδια τα χρόνια που έζησα για τα λίγα χρόνια που μου απομένουν». Δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς. Οι δικαστές αποφάσισαν και πάλι να συνεχιστεί η κράτησή του. Ο Αχμέτ δικάζεται μαζί με τον αδελφό του Μεχμέτ Αλτάν και άλλους πολλούς. Δυστυχώς οι ήρωες υπάρχουν μόνο εκεί που υπάρχει και η δυστυχία.

Ο Ηρακλής Μήλλας είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Τουρκίας